Najdi forum

Posvojitev samska ženska

Pozdravljeni,

je še kje kakšna samska ženska ki razmišlja o posvojitvi iz tujine?

Lp.

Pozdravljeni !
Samo me zanima za posvojitev iz tujine .

Ali je še kakšna bodoča mamica ?

Spoštovane gospe,

če prav razumem vaša vprašanja, se zanimate za posvojitev otroka, nekatere ste samske. Najprej bi vam rada izrekla priznanje in pohvalo, da razmišljate o tako humanem, a hkrati zahtevnem dejanju.

Ker nobeno od vprašanj ni precizirano in zato ne vem, kaj natančneje vas zanima, bi za začetek opozorila predvsem na nekatere vidike, ki so za bodoče starše, ki želijo posvojiti otroka, zelo pomembni. Pravzaprav so pomembni za otroka, ker gre pri posvojitvi za koristi otroka. Najprej se moramo zavedati, da otroka posvojimo zaradi sebe, ker si želimo osmisliti življenje, in ne zaradi otroka. To je pomembno, ker dajemo v nasprotnem otroku sporočilo, da nam mora biti za to dejanje hvaležen. Zato se bo kasneje odpovedal marsičemu, kar si v življenju želi ali potrebuje, ker se mu bo zdelo, da v nasprotnem izraža nehvaležnost. Seveda ni s hvaležnostjo nič narobe, a le če prihaja spontano, ne pa ker se pričakuje.

Posvojitev je pogumno dejanje, s katerim pa se zgodba ne konča. Na splošno se misli, da ko je otrok enkrat varno spravljen v družini, je zadeva zaključena. Pravzaprav se šele začenja. Starši, ki so posvojili otroka, se morajo zavedati, da vzgajajo otroka s posebnimi čustvenimi potrebami, tudi če gre za novorojenčka. Ne glede na to, da je v novo družino prišel neposredno po rojstvu, je izgubil biološko družino in sorodnike, in za njimi bo prej ali slej žaloval. Neprepoznano žalovanje pa se pri otrocih in mladostnikih pa tudi pri odraslih lahko odrazi z duševnimi motnjami.

Zelo pomembno je, da se bodoči starši na posvojitev pripravijo, ne samo glede tega kako ravnati z otrokom, ampak da se predvsem soočijo s sabo in ozavestijo čim več čustvenih vsebin, povezanih z morebitno neplodnostjo ali drugimi razlogi, saj se te v nasprotnem lahko zelo subtilno vnašajo v odnos z otrokom. Starši, ki posvojijo otroka, se npr. najpogosteje bojijo, da ga bodo izgubili, če se bo kasneje zanimal za biološke starše, zato bodo otroku to odkrito ali prikrito preprečevali, kar njihov odnos običajno zelo zaplete. Če se bodo na pripravah za posvojitev naučili prepoznati svoj strah, ga bodo laže obvladovali; to ne pomeni, da ga ne bodo čutili, a bo ozaveščen. To pa večinoma preprečuje, da počnemo, kar odnosom škoduje. Vseh čustvenih vsebin ne bodo mogli prečistiti vnaprej, ker se jih veliko zbuja šele v odnosu, a bodo imeli orodje, kako z njimi ravnati. In predvsem si, preden pride otrok, zaslužijo, da so slišani tudi oni, da kdo sočutno prisluhne njihovim zgodbam, ki so velikokrat polne bolečine, neuslišanega hrepenenja in neizpolnjenih želja.

Želim vam veliko sreče pri vašem prizadevanju za posvojitev ter veliko sočutja do sebe in svojih bližnjih.

Nataša Vrbnjak, zakonska in družinska terapevtka

direktorica Zasebnega zavoda za zakonsko in družinsko terapijo Natale

http://www.natale.si

[email protected]

 

 

 

 

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni,

da ne odpiram nove teme, pišem kar tukaj.

Stara sem 35 let in sem zaradi različnih razlogov samska. Sem pa dobro situirana poklicno z veliko prostega časa in imam zelo zelo rada otroke. Tudi veliko delam na sebi osebnostno. Razmišljala sem o tem, da bi posvojila otroka ali dva. In bi na ta način tudi pomagala vsaj malo zmanjšati trpljenje na tem svetu.

Ne vem pa kako začeti s postopkom. Na koga se obrniti? Kakšni so pogoji za posvojitev otrok iz vzhodno slovanskih dežel? Kolikor sem slišala je odvisno od posameznih držav? Da bolj je država konzervativna, težje je posvajat? Sploh skoraj nemogoče neporočenim, kaj šele samskim osebam?

Mi lahko kdo svetuje?

Hvala vnaprej!

LP

Spoštovana gospa,

dobrodošli na našem forumu, na katerem si prizadevamo spoštljivo in sočutno odgovarjati na vprašanja udeležencev.

Glede postopka za posvojitev otroka boste največ izvedeli na centru za socialno delo, v pristojnost katerega spadate glede na vaše stalno prebivališče. Lahko pa si o tem preberete tudi v publikaciji Smernice za delo na področju posvojitev (iz leta 2019).

Ko ali če se boste za posvojitev odločili, pa je za vaš odnos z otrokom in njegovo (pa tudi vaše) psihofizično zdravje močno dobrodošlo, da se udeležite priprav na posvojitev, saj je pred tako pomembnim korakom zelo zdravo, da se soočimo predvsem s svojim notranjim doživljanjem.

Vse dobro!

Nataša Vrbnjak, zakonska in družinska terapevtka

direktorica Zasebnega zavoda za zakonsko in družinsko terapijo Natale

http://www.natale.si

[email protected]

 

 

Terapevtska skupina za starše, ki so posvojili otroka

Posvojitev otroka je čustveno močna življenjska izkušnja, ki starše posvojitelje postavlja pred zahtevne naloge. Poskrbeti morajo za specifične otrokove čustvene potrebe, da bi se otrok lahko nanje varno navezal. Da bi to zmogli, pa morajo poskrbeti tudi za svoje čustvene potrebe, ker so samo razbremenjeni starši lahko čustveno dostopni in odzivni.

Vabljeni pari s tovrstno izkušnjo, da v varnem okolju spregovorite o njej.

Srečanja bodo potekala dvakrat na mesec po dve uri. Vodila jih bo prof. Nataša Vrbnjak, zakonska in družinska terapevtka, direktorica zavoda Natale (https://www.natale.si).

Prijavite se lahko po telefonu (na tel. št. 069 613 068) ali po e-pošti ([email protected]).

Toplo vabljeni!

 

New Report

Close