Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa postopoma do 500kcal /dan ali se manj

postopoma do 500kcal /dan ali se manj

yo goran, kaj pravis na tole:

naprimer, da bi zaradi nekega prepricanja postopoma zmanjseval dnevno dozo hrane na 500kcal. postopoma, na toliksno vrednost bi npr. presel v 3h mesecih…

seveda bi izgubil dosti misicne mase, mascob, vode… toda telo bi se privadilo, tako, kot se privadi na vse stvari…
slisal sem namrec, da se da ziveti tudi skoraj brez hrane (vzhodnjaski duhovni mojstri)… energijo dobijo od drugje (fizicna oblika energije je samo najbolj koncentrirana vrsta energije), imajo celo zelo spremenjen (prilagojen) prebavni sistem, organe – se pravi vse – pa vseeno niso betezni (skozi spijo – brez energije in podobne stvari)… popolnoma normalni, sploh pa jim normalno delajo mozgani – ker so ”masterji misli”… in zivijo zelo velike starosti.

ce bi ze sel na tako dieto, itak misicni spomin ostane, tako da bi brez problemov presel nazaj na tako tezo, kot jo imam sedaj. Ce mi seveda ne bi ”bilo vsec” na 500- kcal.

vem da nekateri fitneserji in taki, govorijo da pod 1200 kcal na dan ne smes, da imas potem zelo hude posledice… toda to samo zato, ker je nas ogranizem (trenutno) navajen na take kolicine…

kaj ti menis o vsem tem? kaj tudi drugi pravite? prosim ne mi reci, da to ni ”naravno”, ker itak vse kar se sedaj dogaja v tem svetu, ni naravno.

naj za zanimivost povem, da so neandertalci, ki so ziveli v stepah, tajgah – severna azija, ziveli vecinoma od mesa (jamski medvedi, jeleni, mamuti…) in so bili tezki tudi do 300 kg, bili so nabiti – misicasti (nos so imeli kot pest – da so v predprostoru segrevali zrak)… jedli so do 10.000 kcal na dan, samo beljakovine, mozgane so imeli 50% vecje, kot danasnji clovek.. to so bili jetiji.. Pa vendar so jih iztrebili Homo Sapiensi, afriski ”mali” clovek, kateri je imel mozgane pol manjse in je bil se enkrat lazji …
poanta: na manj hrane si navajen, manjsa je moznost da umres od lakote… kaj to pomaga? ce bo 3. svetovna vojna … hehe, zajebavam no… (seveda to ni moj vzrok za zgornjo dieto)

p.s.:
to, da se niso razvili homosapensi iz neandertalcev, je najnovejse odkritje… rasi sta se razvijali neodvisno – in prisli v stik… potem je sele ”veliki jamski” clovek izumru.

peace & respetz

Pesjan,

Ej, ti si pa res en poseben tip… vedno imaš neko posebno teorijo. Ampak mi je v bitvu všeč, da nekdo razmišla toliko drugače od vseh ostalih…

To kar je tvoj zdajšnji namen… hmmm… argumentiral si sicer zelo dobro in očitno je, da so ljudje ki jim to uspeva, čeprav ko takole razmišljam tu ni neke logike iz fiziološkega viddika, ki bi to potrjevala.

Do sedaj sem dobil občutek, da imaš kar nekaj znanja o prehrani in delovanju telesa… ampak tudi čisto drugačna prepričanja… predvsem si ekstremist v svojih idejah. Jaz se nekako držim načela… da nič kar je ekstremno ni preveč zdravo oz. ti bi rekel ni naravno. Pa težko je to tako reči, ker pogosto kar je za nekoga nepojmljivo, je za drugega najbolj normalno.

Sam si ne znam predstavljati, da bi tvoj predlog bil zdrav. Sicer imaš namen zelo postopoma doseči tako mali vnos kalorij v telo… ampak čim se telo zazna konstantno manjšo količino hrane začne, kot najbrž sam veš… z svojimi obrambnimi mehanizmi procese, zaradi katerih pa zanemari mnoga druga opravila, kot so obavljanje, vzdrževanje mnogih funkcij, celic, itd. v času pomanjkanja hrane. Takrat je to za organizem potrata energije… energijo varčuje le za najpomebnejše procese… to so tisti, ki zagotavljajo preživetje… vsi ostali so pa nepomebni in predstavljajo luksuz.

Lahko bi šel v detalje in napisal knjigo zakaj naj ne storiš to kar predlagaš…

Ti vzhodnjaški mojstri, katerim bi naj to uspevalo imajo v svojem vsakdanjiku popolnoma drugačne zahteve kaj početi, najbrž živijo zelo odmaknjeno in umirjeno z dosti dosti manj stresa. Imajo svoj svet v katerem so verjetno zelo izolirani in živijo popolnoma drugače… v modernem svetu in vsakdanjiku, z opravili ki jih počne mestni človek… tempu življenja, ne verjamem, da bi vsem tistim mojstrom to enako dobro uspevalo, kar jim uspeva tam kjer so zdaj.

Jaz ti seveda absolutno odsvetujem, to kar bi rad poizkusil… očitno tisti mojstri znajo manipulirati z metabolizmom in večkrat dnevno upočasnjujejo svoje življenske funkcije z kakšnimi meditacijami ali ostalimi nam nerazumljivimi tehnikami… kar pa tebi ne bo uspevalo, tako kot njim. Kako to njim uspeva, če je to kar si napisal res… mi ni jasno, ker z pametjo in logiko nima dosti skupnega. Veš teoretično in na papirju je mogoče marsikaj, kar pa v praksi potem ni tako izvedljivo.

Res premisli še enkrat, jaz ti odsvetujem tvojo namero.

LP,
Goran

toda bom vseen probal 🙂 toda poleti, zdej se ne splaca, ker si zaradi mraza se bolj ”potraten z energijo”…

hvala za mnenje… sicer pa tisto glede stresa.. kaj pa, ce si tako lajf ustimam, da bo ”non-stess”? meni je zelo lahko spreminjati vzorce zivljenja, tudi sem jih ze veliko sprobal, tako da ne bo vecjega problema s tem….

ce gledamo, kako se obicajni ljudje ”hranijo” pa zivljenje unicujejo z raznoraznimi stvarmi, bi bila ta moja ”odsvetovana” namera v primerjavi s tem, se kako nenevarna… se posebej zato ne, ker bi res postopoma!!! presel na 500 kcal..

sicer pa goran, extremizem je relativen, ce razumes, kaj mislim s tem…
trendi se spreminjajo iz leta v leto…

sicer pa spostujem tvoje mnenje ter znanje…

peace

nova
Uredništvo priporoča

Pesjan,

Ali veš tisti ciganski izrek:

Cigan: Škoda. Prav zdaj ko sen navadil konja, da nič ne je mi je umrl.

lp

Samo nekaj bi vprašala kolesarja, ker vidim, da veliko ve…
Če normalno hujšaš-ne do pretirane suhosti, ali izgubiš veliko mišične mase in zakaj?
Hvala za odgovor že v naprej
papa

urca,

Kadar govoriš o hujšanju je treba ločiti med: izgubo telesne teže in izgubo maščobe.

Kdor zna hujšati tako, da izgublja le maščobo… ta hujša pametno, saj ob tem ne izgublja mišične mase. Vsi ostali pri hujšanju izgubljajo predvsem mišično maso (hitro hujšanje), in le malo maščobe.

Kadar pride do prevelike resrikcije kalorij, se telo na to prilagodi tako, da razgrajuje lastno mišično maso (s tem kompenzira primanjkljaj kalorij) saj je vzdrževanje le te, luksus, ki si ga telo ne more privoščiti. Za vzdrževanje maščobe telo porabi zanemarljivo malo energije, zato te ne razgrajuje dokler to ni res nujno potrebno… mišično maso je treba vzdrževati z veliko kalorijami… zato najprej pride do razgradnje mišic.

Zaradi manjše količin mišic v telesu, potem telo za življenje potrebuje manj kalorij… hujšanje se ustavi, ko je vnos kalorij enak, porabi našega organizma. Zaradi vsega omenjenega se naš metabolizem zelo upočasni, kar pomeni da če sedaj povečamo količino kalorij, se bomo v kratkem času zelo zredili in pridobili kilograme nazaj… vendar, bo to predvsem maščoba… mišice smo žal izgubili z neumnim hujšanjem.

Toliko o tem, na kratko… da bi šel bolj v detalje nimam časa… lahko me pa dopolni kdor želi.

LP,
Goran

New Report

Close