Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe postkontuzijski edem desnega gležnja

postkontuzijski edem desnega gležnja

Spoštovani,

februarja letos sem pri teku nerodno padel na ledu, kjer sicer nisem čutil ničesar, se je pa bolečina v desnem gležnju pojavila 2 dni zatem. Zaradi tope bolečine v desni ahilovi tetivi sem se odločil za MR preiskavo, ki je pokazala zelo blago vnetje tetive. Na podlagi MR izvida sem se odločil za fizioterapijo v obliki udarnih valov, ultrazvoka, in laserja. Ob tem naj poudarim, da sem tudi tekel, okoli 50km na teden, kjer nisem čutil nobenih bolečin. Konec meseca maja pa sem v desnem gležnju začel čutiti močnejšo bolečino, zato sem prenehal s tekom ter opravil še eno MR preiskavo.

Na izvidu preiskave piše, da je videti postkontuzijski edem dorzalnega dela desne fibule na nivoju zgornjega skočnega sklepa brez sigurne frakture. Ahilova tetiva desno je primerna. Videti je minimalni izliv v zgornji skočni sklep nekoliko več anteriorno. Mnenje: Postkontuizijski edem distalnega dorzalnega dela desne fibule, manjši izliv v zgornji skočni sklep desno brez osteohondralnih lezij talusa.

Topa bolečina nastaja tudi do današnjega dne navkljub prenehanju s tekom (sicer redno kolesarim), zato se na vas obračam z vprašanjem, kako se lotiti te poškodbe, ali je potreben zgolj čas, da se edem zaceli, ali se lotiti poškodbe bolj aktivno, s kakšno vejo fizioterapije? Ali pa je celo potrebna operacija, glede na to, da edem vztraja že kar dolgo in ni videti konca.

Najlepša hvala za kakršnokoli pomoč!

Spoštovani,

glede na vztrajanje bolečin priporočam, da opravite novo slikanje gležnja z MR in pridete nato na pregled z novimi in starimi posnetki ter izvidi slikanj z MR. Otekline kosti običajno spontano izzvenijo v treh mesecih.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni,

decembra sem padla na smučanju in si poškodovala koleno. Sedaj sem prejela izvide MR.

Bi mi lahko pomagali kaj “prevesti” vsebino izvida?

Srednje velik izliv. Majhna Bakerjeva cista.

Večja prekinitev sprednje križne vezi v proksimalni tretjini, zaradi prekrivanja vlaken natančno

opredelitev ali gre za delno ali popolno rupturo ni možna. Glede na prisotnost postkontuzijskega

edema v posteriornem in lateralnem delu lateralnega kompartmenta, je bolj verjetno, da je šlo za

funkcionalno pomembno poškodbo (popolna ruptura). Odločilna je korelacija s klinično sliko.

Globoka vlakna medialnega kapsuloligamentarnega kompleksna (medialni kapsularni ligament) je

v predelu narastišča na medialni kondil femurja izrazito zadebeljen, nehomogenega signala,

kontinuiteta vlaken se ne diferencira, prisoten je edem spongioze medialnega kondila femurja na

narastišču – stanje po rupturi. Povrhnja vlakna medialnega kolateralnega ligamenta izgledajo

ohranjena.

Blago nehomogen signal tetive popliteusa, tetiva je kontinuiranega poteka – distenzija.

Nehomogen signal proksimalnega anteriorne tibiofibularnega ligamenta, ligament je nekoliko

zadebeljen – distenzija.

Zadnja križna vez, lateralni kolateralni ligament, ligament patele in tetiva kvadricepsa izgledajo

ohranjeni.

Linearna hiperintenzivna linija v posteriornem rogu medialnega meniskusa – suspektna periferna

fisura.

Lateralni meniskus izgleda ohranjen.

Hondralnih lezij tibiofemoralno in patelofemoralno ni videti.

Izrazit edem glavice fibule s frakturno poko, ki sega v proksimalni tibiofibularni sklep, večjega

razmaka med odlomki ni.

Postkontuzijski edem posteromedialnega dela medialnega tibialnega platoja.

 

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

v izvidu navajajo od nepravilnosti nekaj prekomerne tekočine v kolenu ter majhen, s kolenom povezan in s tekočino napolnjen prostor za zadnjim delom kolena (oboje posledica draženja v kolenu), zelo verjetno popolno raztrganino sprednje križne vezi v zgornjem delu, delno ratrganino notranje stranske vezi (globoka vlakna), nateg kite mišice popliteus (mišica na zadnjem zunanjem spodnjem delu kolena), nateg sprednje vezi med mečnico in golenico v zgornjem delu, verjetno poko notranjega meniskusa ter zlom začetnega dela mečnice, brez premaknitve.

Glede na opis, bo za odpravo težav zelo verjetno potrebno artroskopsko operativno zdravlejnje.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close