Poslavljanje od otroka

Zdravo.

Vedno je problem, ko moram zapustiti otroka. Do zdaj sem dobesedno pobegnila na skrivaj, potihoma, da otrok odhoda ni opazil. Zdaj pa je nezaupljiv in se boji zame, tudi ko ne nameravam nikamor, ampak grem zgolj v kuhinjo ali na WC.

Menite, da je bolje, da se od otroka poslovim in povem, da grem PA PA, kakor pa da pobegnem od doma. Otrok je zdaj star 15 mesecev.

Hvala za vaša mnenja.

Pipi+

Osnovno pravilo je, da otroku vedno povemo, ko gremo, oz. se poslovimo. Vedno! Pa četudi gremo za 15 minut. Otrok sicer malo joka, a kmalu dojame, da mama vedno pride nazaj. Če pa izgneš, otrok ne ve (ne vidi), da mama gre, in jo išče in ne najde in se boji, da je mama za vedno izginila in ga zapustila. Zato jo hoče imeti vedno na očeh, saj nikoli ne ve, kdaj bo spet izginila in ga zapustila. Če pa se vedno posloviš od otroka, dobi otrok zaupanje v mamo, da ne bo kar izginila in ga ni strah, če gre mama na wc, v drugo sobo… saj ve, da ne bo odšla, brez da bi mu povedala.

Popolnoma se strinjam s Katko.

Se strinjam s Katko, pri 15 mesecih otrok že veliko razume. Poskusi s kratkimi odhodi (minutka), ki jih podaljšuješ. Pa veliko dobre volje.

Mislim, da je Katka vse povedala.

Hvala. Tudi sama sem ravno zaradi tega, ker me sedaj ne spusti iz oči ugotovila, da ne delam prav.
Hvala za utemeljitev.

se popolnoma strinjam, morda samo pripomba – poslavljanje zveni (vsaj meni) tako, malo teatralno.

Po mojih izkušnjah je dovolj kratko obveščanje – “mišek, mami gre zdaj po časopis v nabiralnik, pridem takoj” in lupček.

“lumpi, mami gre v trgovino, pridem kmalu”.

In ko prideš nazaj, obvezno ti sporočit otroku.

Ne delat cirkusa, ker ga ni 🙂

Se strinjam z Aeryn Sun.
Za odhod po časopis v nabiralnik ni potrebnih nobenih poslovilnih ceremonij. Pravzaprav jih ni potrebno delati nikoli.

Dovolj je “mami gre po časopis, v trgovino, garažo, klet, kakat….,pride kmalu”.

Ob jutranjem slovesu pa “lubčka, pa-pa, lepo se imej, se vidimo popoldan”.

Nikoli se nisem na skrivaj odplazila, po drugi strani pa se tudi nikoli ne poslavljam.

Neskonča poslavljanja zjutraj ob oddaji otroka v vrtec, kot da bi šel na soško fronto so milo rečeno pretiravanje.

Vedno se poslovimo, poljubček, pozdravček in pomahamo, navadno brez težav, če pa se kaj obotavlja, pa vedno mine po 1 min, ko odidem.
LP, D

Se strinjam s katko. Mi nikoli nismo imeli problemov prav zaradi tega, ker sem vedno povedala da grem tudi če je ob odhodu malo jokala. Še varuška je priznala, da tako malo problemov kot ima z našo ko jo pripeljemo v 10. letih ni imela z nobenim otrokom. Večinoma so mame nemreč ne skrivaj pobegnile.

Pipi+ se pa moraš zavedati, da je sedaj škoda do neke mere že narejena in bo potrebno veliko, veliko potrpljenja da ti bo otrok spet zaupal.

LP,

Marjana

Se strinjam s ***katko***. Pa tudi z zadnjim stavkom MG (žal ima čisto prav).

… res je! Zato ti priporočam da se odhajanja za začetek samo “igrata”… Začni s tem da greš v drugo sobo/kopalnico, nekaj prinest, vedno povej kam greš in se izjemno hitro vrni. Potem pa zadevo podaljšuj, samo šele potem, ko se bo otrok malo sprostil! Veliko sreče!

Lp,
Sonja

Moja hčerka je stara 17 mesecev, ko smo septembra šli v vrtec sem se mogla vedno poslovit, nekaj časa je jokala potem pa se je navadila, da vedno pridem po njo.

Tudi ko smo doma in grem npr. v trgovino, se vedno poslovim in rečem, da pridem čez 1 uro.

Otrok nekaj časa joka, ko te ni, potem pa se že navadi in potrebuje čas in zaupanje, da se vedno vrneš k njemu.
lp

Otroku povej, da odhajaš. Jaz sem delala tako pri hčerki, pa sedaj pri sinu tudi. Sedaj je star 3 leta in imava zjutraj cel proces poslavljanja od tega, da on da meni lubčka, pa potem jaz njemu, pa adijo,pa čao, skratka ko dava skozi vse te oblike, se mi smeje in mi maha.

Je pa res, da sedaj pri taki starosti, ko greva z možem ven ali pa tudi, če vzameva s sabo starejšo hčerko, on je pa še premajhen na primer za v veliko gledališče, mu vse skupaj malo zavijemo in rečemo, da morata mami in ati nujno v službo, sestrica pa k sošolki, saj bi on drugače hotel zraven:)))

LP, Meti

New Report

Close