Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena poškodovana plomba

poškodovana plomba

Pozdravljeni

Nimam svojega zobozdravnika že nekaj let, ampak nisem imel problemov z zobmi sedaj mislim da imam zlomljeno plombo in zob je že malo črn vsaj tako jaz to čutim. Seveda je nujno k zobozdravniku to verjamem ampak ker se ga žal zelo bojim zaradi bolečine in zato ker toliko časa nisem bil pri zobozdravniku da bi imel kakšne probleme zaradi tega zoba ali pa podobno zaradi zdravnika ker bi ga moral najti? Predvidevam pa da to nebo narejeno v enem dnevu ali pa tako hitro, me pa zanima kako sedaj to poteka glede na covid-19 a ima kdo kaj kakšne informacije glede tega? No enostavno nimam volje in imam preveč straha iti k zobozdravniku ker vse skupaj boli in si ne predstavljam teh bolečin. Kako lahko na to kaj pozabim ali pa da me bo vsaj kolikor toliko manj strah in da bo bolečina manjša?

Pozdrav!
Kot ste že sami rekli, bo obisk zobozdravnika potreben in neobhoden.
Tisto, kar vas pravzaprav zares skrbi je, da bo izkušnja pri zobozdravniku neprijetna, celo boleča. Vem, da je prisoten kliše, da smo zobozdravniki hudobci, morda z malce sadističnimi nagnjenji, zobozdravstveni poseg so boleči in krvavi…in podobno. Vendar se najdejo tudi izjeme 🙂 Predlagam, da si izberete takega zobozdravnika, da mu boste zaupali. Po prvem obisku (seveda nebolečem), si boste ustvarili novo mnenje in obisk zobozdravniku bo rutina.

Kar se tiče Covid-19 je morda sedaj težje dobiti prost termin pri zobozdravniku, zato predlagam, da čim prej pokličete, rezervirate termin in opravite vsaj pregled, da ugotovite kaj je z zobom narobe in ali je stvar nujna. Letos so bile zobozdravstvene ordinacije že zaprte za cela 2 meseca, uredite zadevo preden bi kdo pomislil ordinacije ponovno zapreti.

LP,

Miha Bobič

Ok hvala za informacijo.

Imam pa tole zob me v bistvu sploh ne boli razen ko imam ostanek hrane v zobu me zaboli drugace ni bolecin a se te bolecine lahko odnehajo?

nova
Uredništvo priporoča

Pravzaprav je večja verjetnost, da gre na slabše kot na boljše.
Bolečina sicer lahko preneha, vendar to lahko pomeni recimo, da je živec v notranjosti zoba odmrl. Vsekakor to ni izboljšanje. Bolečina ni pravi pokazatelj.

LP

pozdravljeni.

Rabil bi nasvet bil pri zobozdravniku zob je enostavno “gnil”. Imam 2 možnosti ali dam zob odstranit in mi dajo vsadek ali grem na zdravljenje korenin. Kaj v tem primeru izbrat? a dat odstranitev zoba in vsadek ali zdravit korenino? Pa kaj je v tem primeru ceneje? operacija ali zdravljenje? zdravljenje je v lj? odstranitev zoba je v trebnjem? Kaj mi priporočate?
Pa glede na zdajšnje plače v sloveniji ki so dokaj majhne sam dobim zelo malo no vsaj zame nimam 1000€ ampak sem ni kje na minimalcu. Ker si nebi rad glih “izstrošil” z denarjem me res zanima cena… hvala že za vnaprej za odgovore.

Pozdravljeni!

Preden se bo zobozdravnik odločal za odstranitev zoba in nadomestitev z implantatom bo preveril možnost endodontskega zdravljenja. V kolikor je to mogoče in ima zob dobro prognozo ima endodontsko zdravljnenje korenin vsekakor prednost pred implantatom.
Tudi cena endodontskega zdravljenja je nižja kot implantat.

V obeh primerih, pri zdravljenem zobu ali implantatu, na korenino ali implantat sodi še umetna zobna krona. Implantat je le vijak v kosti, ki nadomesti korenino, nanj se ne da gristi. Endodontsko zdravljen zob je velikokrat zelo oslabljen na kronskem delu. Tako je v obeh možnostih poleg prvega posega potrebna še krona.

Oba posega zahtevata tudi nekaj časa. Implantat navadno rabi nekaj mesecev, da se “vraste” v kost, pri zdravljeni korenini zoba moramo prav tako počakati nekaj mesecev, da ugotovimo ali je vnetje pod zobom uspešno zazdravljeno.

Obstaja tudi tretja možnost, če je zob izgubljen. Vrzel manjkajočega zoba lahko ortodontsko zapremo tako, da v prazen prostor premaknemo sosednje zobe.

Kar se tiče cen bi na splošno rekel, da je endodontsko zdravljenje najugodnejše.

Upam, da sem s temi odgovori vsaj malo pomagal,

lep pozdrav,

Miha Bobič

Pozdravljeni

zob je dobesedno “gnil” nevem ali je res ali ne vrjetno je res. Kar se tice mojih zob imam kar nekaj za ponovno plombirat. V primeru da predolgo cakam glede tega zoba 5 na levi strani zgoraj ki je gnil lahko zob enostavno dam stran ubistvo bo za ven… kar se sedaj tice je to da dvomim malo vase da se da zob sploh se porihtat.. sicer vem da bi se nasla resitev da se zoba ne poli kar na blef ampak vseeno.. Mogoce pa je tudi malo to da je straha in treme prevec ubistvo ogromno.

Joj Tadej310,

ne razumem ravno najbolje, kaj ste hoteli povedati.
Vsekakor z zobozdravnimkom naredite načrt, kako bo stvar potekala naprej in se pogovorite tudi o ostalih zobeh, ne samo o gnili zgornji petici.
Vzemite si čas in zgradite dober odnos z zobozdravnikom, ki mu boste lahko zaupali in ki vam bo razložil kaj vas čaka. Tako bo minil tudi strah 🙂
Pogovorita se kakšen je načrt celotne rehabilitacije.

LP,

Miha Bobič

New Report

Close