Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina poškodbe glave

poškodbe glave

Spoštovani!

Nedolgo nazaj sem slišal-gledal na tv, da je med mladimi (15-25 let) lahko vzrok poškodb glave med drugimi tudi mamila. Zanima me v kakšnem smislu lahko vplivajo mamila na poškodbe glave (za extazi vem kako)? Katere vrste drog (npr. za heroin in travo) in kako le-ta dva vplivata na poškodbe (verjetno na možgane) v glavi? Ali so tablete npr. Tramal (če jih dnevno uživaš po 500-800 mg) za možgane oz. na glavo?

Namreč so kazali mlade, ki so doživeli npr- prometno nesrečo, pa so preživeli, vendar je nesreča (ali pri operaciji..) povzročila to, da so zaostali, torej so postali majhni otroci, nekateri (odvisno pač, kdo je kako in koiliko prizadet) so se morali znova naučiti brati in pisati, nekateri pa niti hoditi se niso mogli več naučiti.

In pri vsem tem me zanima, kako k tem problemom “pripomorejo” mamila?. Lažje razumem poškodbo glave od neke nesreče, konkretnega udarca, kot pa to z mamili; kje je nevarnost? Ali se narkoman sploh zaveda kaj lahko nastane z njim?

Hvala lepa in lp.

Spoštovani!

Sicer ne vem, na kaj so namigovali, a poleg pogostejših poškodb, slabe hranjenosti, pogostih kom zaradi višjih odmerkov…, droge spremenijo tudi različne nevronske poti in s tem osebnostne značilnosti, pa tudi kognitivne sposobnosti. To povzroči tudi alkohol.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

in kakšne so te “različne nevronske poti”?

kajti opažam, čim več drog zaužijem oz. večje doze (npr. 1000 mg Tramala), toliko bolj mi šumi in zvoni v ušesu…do jutra, ko že popusti učinek, je že manjše šumenje. Je možno šumenje v ušesu od raznih opojnih substanc?

hvala, lp

Spoštovani!

To so nekaki zapisi povezav in prenašanja inforamcij po možganih, ki omogočajo naše nezavedno in zavestno delovanje.

Opojne substance so znan povzročitelj šumenja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Predlog: nehaj se drogirati za vsaj en teden, pa boš sam videl razliko. Zakaj pa se sploh drogiraš?

Spoštovani g. dr.!

Hvala za odgovore. Torej so opojne substance znane za povzročitelje tinitusa. Poleg tega lahko še kaj “izzovejo”?

Če jih tak pacient več ne bo jemal, je možno, da bo sčasoma izginilo tudi šumenje?

Hvala in lp.

B.

..še to:

zaledil sem, da pri tinitusu baje dobro pomaga aparat Tinnex TM. Zanima me kje se da to dobiti, se dobi na recept in koliko stane?

Hvala.

Spoštovani!

Znane. Načeloma da, čeprav vseh mehanizmov šumenja in čudnih občutkov ne poznamo. Upanje pa je.

Predvsem gre za problem zasovjenosti in spremenjenega razmišljanja, vedenja, pa tudi osebnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Ne bi vedel.

Dvomim v učinkovitost aparata.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

drogiram se zato, ker sem le tako uspešen v življenju, to pomeni, da imam višjo koncentracijo, večjo samozavest, sem bolj zgovoren-inteligenten, imam več energije, tako fizično kot psihično itd. meni je droga le prednost, droge so mi tudi pomagale, da sem opravil izpite z 9 in 10 vse v prvem roku, pa da nisem bil živčen pri izpitu za avto, kar mi je tudi uspelo s pomočjo drog na prvo napraviti. naj še naštevam? zame je droga sveta stvar!

očitno pa imam zaradi njih druge probleme (navedene) in jih bom moral opustiti.

vseeno hvala in lp

Spoštovani!

Neustrezano zdravljenje generalizirane anksiozne motnje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

kaj pa to pomeni, na kaj se nanaša, kar ste tu napisali? Da imam anksiozne motnje in se neustrezno zdravim? S čim pa bi se moral zdraviti?

hvala, lp

Spoštovani!

Anksiozne motnje zdraviš z drogo, kar kljub delnemu olajšanju težav ne poamga tako dobro, kot bi ustrezna zdravila, pa še odvisen si.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

To da si opravil izpite z 9-10 v prvem roku, pa vozniški izpit v prvem roku,… pa res ni nobeno opravičilo zato, da se človek drogira.

V življenju se je treba naučiti tudi izgubljati – ne pa da to umetno preskakuje z “dopingom”. Ker človek prej ali slej naleti na nekoga, ki ga ne more premagati, pa če se razpoči. V tistem trenutku boš pa iz piedestala življenja odletel v temno klet, kje boš v trenutku samo
1) “luzer”
2) z uničenim zdravjem in
3) odvisen od drog.

Taki pa potem hitro odpadejo z “igrišča življenja”, saj s tem ne znajo živeti, ker tega ne znajo premagati. Povrh vsega so pa še bolni.

Jest sem vozniški izpit delala trikrat, da sem ga naredila. Vsak padec mi je koristil, ker nikoli več nisem na cesti naredila iste napake. Sem pobluzila letnik na faksu, starši so mi odrekli pomoč, češ da iz mene nič ne bo. Zdaj pa pišem doktorat, v tujini pa me čaka služba, če jo le hočem. In ja, bilo je težko. In smo noreli, jokali, vpili,… Ampak NIKOLI se nisem tolažila z drogami. In zdaj je veliko lepše, ker vem, da se lahko zgodi kar koli, pa se bom vedno sama postavila na noge.

Se boš postavil tudi ti?

New Report

Close