Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Poškodba palca

Poškodba palca

Pozdravljeni
Pred enim tednom sem med smučanjem padla in se pri tem ujela na desno roko. Ob tem se mi je pojavila v palcu kar močna bolečina. Palec mi je otekel, vendar sem ga hladila s snegom, tako da bolečina ni bila premočna. Če palca nisem prepogibala, me sam po sebi ni bolel, samo prepogibanje pa je povzročalo bolečino predvsem v obeh členkih.
Sprva sem mislila, da gre le za udarec, vendar pa bolečina po 2-3 dneh ni pojemala, zato sem se odpravila k zdravniku. Ta me je poslal na tenrgensko slikanje, vendar se je izkazalo, da ne gre za zlom ali počeno kost. S tem sem pri zdravniku opravila. Predlagal mi je hladne obkladke in mirovanje. Mene pa vseeno skrbi – palca ne morem uporabljati, zaboli me vsak pritisk nanj (npr. ne morem pisati z roko, si zapeti gumba na hlačah ipd, ker moram pri tem s palcem pritisniti, taki pritiski pa so zelo boleči), prepognem ga lahko približno do polovice, pa se pri tem že pojavi precejšnja napetost, sploh so boleče točke v členkih. Glede na to, da sem padla že pred enim tednom, se mi zdi čudno, da bolečina od takrat niti za malo ni popustila.
Kaj menite vi ? Gre res le za udarec ali se lahko za vsem skriva še kaj drugega ? Kaj narediti ?

LP
Vesna

Očitno je šlo za nekoliko hujši zvin. Zdravnik je ob pregledu verjetno preveril, da vezi palca niso bile strgane, rentgensko slikanje pa je izključilo poškodbo skleta. Po hujših zvinih je običajno, da zdravljenje traja več tednov, lahko tudi mesec dni.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Hvala za odgovor.
Vseno me zanima še nekaj “tehničnih” malenkosti. Kaj lahko naredim sama, da bi pozitivno vplivala na zdravljenje ? Slišala sem mlačne (tople?) kopeli s soljo … poleg tega se na internetu omenja tudi mazilo Lokohepan. Kakšne “postopke” bi mi priporočili ? Po 14 dneh palca še ne morem prepogniti, pa me skrbi, da mi ne bi preveč otrdel. Predvidevam, da ga moram nežno gibati – ampak, do kakšne meje (toliko, da zaboli ali na silo raje ne ?) – ne bi namreč rada pretiravala, hkrati pa ne bi želela kakšnih trajnejših posledic.

Hvala za odgovor in LP

vesna

nova
Uredništvo priporoča

Priporočam vam, da ga nežno razgibavate v topli slani vodi, lokohepan koristi pri poškodbah kjer je prišlo do podkožnih krvavitev in posledičnih podplutb.
Povsem zadošča, da sklep razgibavate le do bolečine, tako ne obstaja nevarnost za novo poškodbo vezi, ki se še celijo.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close