Poškodba kolkov in hujšanje

Pozdravljeni!
Imam 14 let starega sina. Pred dvema letoma je doživel nesrečo in od takrat je na birglah. Prej je bil zelo aktiven športnik. V tem času se je sin zelo zredil. Zdravniki od njega zahtevajo, da naj shujša, nihče pa mu ne da nobenega pametnega nasveta, kako naj to stori. Kar se tiče športa bi prišlo v poštev samo plavanje, to pa odklanja. Prosim, za kakšen pameten nasvet, kaj naj naredim, da bi shujšal.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Andreja

Andreja,

A mi lahko malo podrobneje opišete sedanje fizično stanje vašega sina. Torej višino in težo, pa kakšne poškodbe ima. Kakšna je njegova omejitev gibanja… omenili ste bergle… torej ne more teči in normalno hoditi, zanima me namreč gibljivost njegovih sklepov na nogi. Kolki, koleno, gleženj… zanima me tudi ali ima poškodovan še kak drug del telesa.

Prosim če mi posredujete dodatne informacije, tako vam bom dosti lažje napisal odgovor.

Lep pozdrav,
Goran

Goran,

sin je visok 170 in tehta 85 kg. Ima poškodovana oba kolka in jih ne sme obremenjevati. To pomeni, da lahko hodi samo s pomočjo birgel. Drugih poškodb nima. Kolena in gležnji so bp.

Lep pozdrav
Andreja


Andreja,

Dejstvo je da vaš sin mora pričeti resno razmišljati o tem, kako bo pričel hujšati. Posledica nesreče so poškodovani kolki, to mu zelo zmanjšuje možne načine rekreacije. Če je plavanje res edina aktivnost, ki zanj pride v poštev… potem bo moral pričeti s plavanjem.

Saj vem, da od mene pričakujete kak res dober recept, ampak dejstvo je, da dosti izbire nimate.

Naslednji problem je, da samo s plavanjem bo težko shujšal. Pričeti mora tudi z dieto, ni treba, da gre to za neko shujševalno dieto… postopoma mu prečistite hrano, pričnite jesti bolj zdravo… morda lahko to pričneta skupaj, če vi tega sedaj ne počnete. Od pijače mu črtajte vse sokove, gazirane pijače oz. pije naj vodo. Eventualno, lahko pije tudi nesladkan čaj, kar pa ne verjamem da bo pripravljen piti.

Hrano mu razdelite na 5 obrokov, ne sme pojesti več kot 1500 oz.1600 kalorij. Glede na njegovo nezmožnost da se čez dan dosti giblje, najbrž ne porabi čez dan več kalorij. Njegova prehrana naj torej bo najmanj 1300 kalorij, največ 1600 kalorij. Vsebuje naj čim manj maščob. Sladkarije seveda ne pridejo v poštev. Od mesa je dobro če je čim več kuhanega(pusto meso-belo), upoštevajte glikemični indeks živil (objavljen na moji spletni strani).

Verjamem, da se ne bo lahko sprijaznil s vsem tem… ampak drugače ne bo shujšal. Mogoče bi bila smiselna pomoč kakšnega psihologa…

Drugače pa lahko dela vaje za trebušne mišice, in celoten zgornji del telesa, torej sklece… če ne na tleh, pa tako da se nasloni na kakšno drevo ali ograjo… in jih dela takole pod kotom 45 stopinj. Tudi zgibe lahko dela, saj če hodi na birglah, mora imeti kar močne roke. Lahko tudi v sedečem položaju dela vaje z ročkami, za biceps, triceps, ramena… če se uleže na hrbet lahko trenira tudi prsne mišice.
Saj vem, da vam te vaje zdaj niso preveč jasne, kmalu bodo predstavljene na moji spletni strani… lahko si pa sposodite tudi kakšno knjigo v knjižnici, kjer so vaje narisane… teh knjig je kar nekaj.

Razmislite malo o tem kar sem povedal… ko boste pa naleteli na težave ali vas bo zanimalo kaj bolj konkretnega pa se znova oglasite.

Lep pozdrav,
Goran

New Report

Close