Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Poškodba ishiatičnega živca še traja…

Poškodba ishiatičnega živca še traja…

Pozdravljeni, julija lani sem imel obsežno hernijo L5-S1, ki se je po mirovanju in telovadi močno zmanjšala (MR po pol leta je pokazala 50-75% zmanjšanje. Po poškodbi nisem mogel stopiti na desno nogo zaradi utesnjenosti in pokodbe ishiatičnega živca, in slaba odzivnost še traja. Ne morem stopiti na prste desne noge, moč v stopalu pa imam, vendar ne, da bvi dvignil celotno težo. Preiskava EMG je septembra pokazala približno 50% prevodnost živca. Čutim neočivčenost po zunanjem delu desne noge, stopalo je kot bi stal na kamenju in ni dobro oživčeno. Kakšne so izkušnje z vračanjem živca v prvotno stanje in kakšne vaje se priporočajo? Ali je smiselno narediti še kakšen EMG? Hvala za dogovor!

Pozdravljeni!

Načeloma velja, da je nekje obdobje 2 leti tisti mejnik v katerem se vidi koliko se bo živec regeneriral in kakšne posledice bodo trajno ostale.

Priporoča se čim več stimulacije živca – to pomeni čim več različnih senzornih dražljajev (dotikanje, tresenje, potrkavanje, drgnjenje z brisačo ipd.) ter motoričnih dražljajev (izometrične vaje, proprioceptivne vaje, izvajanje kakšne veščine kjer so zahtevani precizni gibi,) z vajami za moč pa je treba biti previden, saj se ne sme zgoditi, da zaradi slabše moči določenih mišičnih skupin trpijo in so nepravilno obremenjene druge mišične skupine.

Od prehrambenih dodatkov pa seveda vitamini skupine B s počasnim sproščanjem.

New Report

Close