poskakovanje zob:)
Pozdravljeni!
Zanima me, kaj je ta obcutek, ki ga imas vcasih da ti zob malo poskoci? Ko ugriznes in potem z jezikom potisnes zob in imas obcutek, da se je malo premaknil.
Naslednje, kar me zanima, je v zvezi z nitkanjem. zobe imam kar skupaj, zato moram zelo pocasi z nitko iti med dva zoba, ker vcasih se mi zgodi, da si zaradi tega rahlo ranem dlesni in te malo zakrvavijo. ali je to lahko kakorkoli nevarno? zobozdravnik mi je rekel, naj raje uporabljam nitko kot medzobno scetko, ker imam zobe prevec skupaj. je pet potegov po zobu dovolj z nitko?
Pa se nekaj…dlesni imam na sprednjih spodnjih zobeh pomaknjene (ker bi si naj prevec scetkala zobe) ali zobna pasta paradontax res pomaga ucvrstiti dlesni? kako mocno sploh si naj pritiskam s scetko? imam scetko curaprox ultralight, ki pa je bila mehkejsa, ko sem jo kupila, vsaj zdi se mi tako. ali je kaksna hrana ki lahko ze pomaknjene dlesni poslabsa (kisla itd) in ali obstaja kaksen gel ali karkoli, kar bi prizadeti zob vsaj nekako bolj trdno drzalo?
Upam, da vam nisem nanizala prevec vprasanj.
ze vnaprej se zahvaljujem za odgovore.
lep pozdrav
Spoštovana kaia,
vsekakor je nitka pri zobeh, ki so zelo tesno skupaj primernejša kot interdentalna ščetka. Nitkati je potrebno toliko časa, dokler medzobni prostor ni čist in brez oblog, vsekakor pa morate paziti na dlesen (da jo čim manj ranite).
Zobne paste so namenjene lažje ščetkanju, dodatki v pasti pa naj bi bili za različne namene (prijeten zadah, bolj bele zobe, dezinfekcijo ust, preprečevanje krvavitev). Dlesni se bodo najbolj hitro pozdravile, če bodo zobje čisti in brez oblog. Še tako velika uporaba ustnih vod in zobnih past z različnimi učinkovinami ne bo pomagala, če bodo na zobeh obloge. Glede odmikanja dlesni zaradi neprimernega ščetkanja pa veste, kaj morate narediti – spremeniti tehniko ščetkanja in uporabljati mehkejšo zobno ščetko.
Odgovarjam na zadnji del. Osebni zobozdravnik vas lahko napoti v preventivno ambulanto, kjer vas naučjijo tehniko ščetkanja. Še enostavneje pa se da prištulit v otroško ambulanto. Če nimate sami majhnih otrok, si sposodite nečaka in se dogovorite za obisk v omenjeni ambulanti, ker sami otroka ne znate naučit. S seboj imejte ščetko še zase in strokovno usposobljena dentistka bo z vama opravila vse potrebne vaje. Ja,zobe si zares umivamo zelo narobe, pa še vendar boljše od tistih, ki si jih sploh ne.