porod in dioptrija

Pozdravljeni!

Tudi mene čez tri mesece čaka prvi porod pa se obračam na vas z vprašanjem o nas, porodnicah z visoko dioptrijo.

Torej, kjub temu da je položaj na hrbtu najbolj neugoden za rojevanje, gravitacija ne pomaga, porodni kanal se slabše širi, je še vedno ustaljena praksa (vsaj kolikor slišim in berem). Sprašujem vas ali vsaj v primeru nas, ki smo bolj občutljive na dolgotrajno potiskanje in napenjanje, babice in zdravniki ‘dovolite’ kakšen drug položaj, kjer gravitacija bolj pomaga?

Kljub temu, da imam izvid stanja očesnega ozadja (je možnost dokončanja ‘naravnega’ poroda) mi je jasno da nihče ne more 100% zagotoviti da ne bo šlo kaj narobe, to je tudi eden od razlogov da želim roditi v LJ kjer je očesna blizu, zanima me ali je v porodnišnici kakšnen dežurnen okulist, moram sama prej komurkoli kaj sporočiti glede tega?

Kaj pa glede umetnih popadkov, tudi ti verjtno zvišajo pritisk na očesi in če je res da so tako močni, da ne dovolijo niti trenutka počitka … je to lahko za mrežnico usodno? Ali jih pri porodnicah z visoko dioptrijo tudi dajete?

Napišite še prosim ali je kaj resnice v tem, da se v Lj rado reže presredek kar preventivno, že če se presodi da obstaja le minimalna možnost raztrganja?

Zadnje vprašanje pa je ali lahko prinesem kakšen steriliziran znak (trakec, varna priponka …), ki bi ga dali mojemu novorojencu zraven trakca, ki ga okrog roke dobiva oba?

Najlepša hvala za odgovore, se opravičujem če so kakšna vpr čudna – zame je vse prvič.

Lepe praznike!

.1.položaj med porodom si sami izbirate, večini žensk pa res najbolj ustrereza postelja
2. dežurnega okulist v porodnišnici nimamo, ker je takih primerov malo, ga pa po potrebi pokličemo na t.i. konziliarni pregled iz Očesne klinike
3. umetne popadke dajemo vsem ženskam (po potrebi, seveda), to da med popadki ni čas za počitek pa NI RES!!
4. presredek prerežemo pri tistih porodih, kjer je potrebno (okoli 30%), to ni rutinski poseg, je pa ta % različen med porodnišnicami, nekateri ga imajo še enkrat več…
5. ne razumem pomena trakca, ki bi ga dala novorojenčku, priznam, da takšne želje še nisem zaseldila, a mi lahko mi razložite? Številka, ki jo dobita mamica in novorojenček je iz silikonskega materiala in ni snemljiva (varovalni mehanizem), pa tudi otrok je 24ur ob vas – toliko v vednost, če vas skrbi glede varnosti.
lp

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

New Report

Close