Najdi forum

Porod doma

Cedalje veckrat berem o porodih “influencerk” doma.
Sama hvala jih je glede tega. Ravno Ana Dolinar. Mislim, kaksno nakladanje glede tega… kako se ji je odprl nov svet, postala je drug clovek bla bla.
Kaksen vpliv ima to na navadne zenske, bo porodov doma cedalje vec? Jaz si ne bi upala pod nobenim pogojem.
In druga stvar, ki sem jo opazila tudi v tujih podobnih objavah- prisotnost starejsih otrok ob rojstvu brata/sestrice. Ne vem, eni so tako mali, da ob gledanju mame, ki se krivi od bolecin, pomojem dozivijo pravo travmo, ne pa neko razodetje, kot nakladajo.
Kaksno je vase mnenje o tem?

Sem že slišala, da ponekod to prakticirajo. Mislim, da je babica prisotna. Kaj se zgodi ob zapletih, pa ne vem.

Te ženske živijo od nakladanja in razkazovanja zasebnosti. To kot prvo.

Ne vem, če recimo otroku kažejo tudi, kako lulajo, kakajo, kako se brijejo, si pulijo dlake iz nosa in ušes, potem okej, naj gleda tudi porod. Če ga vozijo na živalske farme, da spoznajo, kako pride mleko v hladilnik in zrezek v ponev, tudi. Ampak ene stvari so zasebne, ene so za izbrane odrasle in porod je zadeva porodnice, babice in kvečjemu še očeta, če to želi.

Jaz bi rodila doma, če … takole bom rekla, v porodnišnici sem lahko rodila, kot bi doma, želela sem si naraven porod in imela srečo, da je bila tista soba prosta, pa ni imelo veze, lahko bi tako rodila tudi drugje, babica mi je tam pomagala enako kot bi mi doma, nisem bila priklopljena na nič in sem lahko hodila naokrog. Prednost je bila, da ni bilo treba čistiti, prati, da sem dobila obroke tiste tri dni – po želji pa gre porodnica lahko domov tudi prej. Novorojenčka takoj pregleda pediater, ali je vse okej (babica ni usposobljena za to). In seveda, če se kaj zaplete, dobiš takoj pomoč.

Seveda pa se porod v porodnišnici na blogih ne prodaja tako dobro. No lej, imam občutek, da nisi ravno fanica, pa vseeno spremljaš te ženske, njihov namen je torej dosežen, cekini kapljajo.

nova
Uredništvo priporoča

Porod doma je zame velika neodgovornost. Tudi v porodnišnici gre lahko kaj narobe, a tam vsaj lahko takoj ukrepajo, kar je doma nemogoče. Če bi na dom prišla babica, zdravnik, pediater, kup sester, zunaj pred vrati rešilec za vsak slučaj in vsa oprema za primer zapletov, tudi za carski naprimer, potem ja. Ampak to je itak nemogoče. Vse drugo pa, kot sem rekla, je neodgovorno. Fantaziranje o ne vem kakšnih razodetjih in veri vase in bla bla bla, dajte no. Takim ženskam manjka en kolešček ali dva.

Kar se tiče sorojencev pri porodu, zame je to zloraba otrok. Razen, če je že tako velik, torej v najstniških letih, da se lahko sam odloči za prisotnost in se zaveda, čemu bo priča. Sicer pa ne. Kdo od vas bi želel svojo mamo gledat z razširjenimi nogami, v bolečinah, vso tisto sluz, kri, kako rezanje presredka, po možnosti še vse “dodatke” pri iztisu, kot uhajanje blata naprimer…… Naravno gor ali dol, tudi delati otroke je normalno in naravno, pa dvomim in upam, da tega ljudje ne počnejo sredi dnevne sobe, otroci pa sede na kavču opazujejo opazujejo to lepoto življenja. In če sami tega ne bi gledali, ne vem, zakaj naj bi to željo imeli naši/njihovi otroci. Torej spet ne gre za drugo, kot za sebičnost, ker to je želja staršev, ne otrok.

Popolnoma delim mnenje s teboj, v celoti.
Gledala sem video na yt, kjer mama rodi kar v avtu na poti v porodnisnico. Okej, tukaj najbrz ni slo za zeljo po prisotnosti sorojencov, ampak pac so jih vzeli seboj ker najbrz ni bilo druge moznosti.
Mama je rojevala dokaj tiho, brez posebnih zvocnih efektov. Ampak otroka zadaj sta tako histericno jokala, prav videl se jima je tisti prvinski strah. In da zenske namenoma izpostavijo otroka temu dogodku, pa saj niso normalne, res ne.

Popolnoma delim mnenje s teboj, v celoti.
Gledala sem video na yt, kjer mama rodi kar v avtu na poti v porodnisnico. Okej, tukaj najbrz ni slo za zeljo po prisotnosti sorojencov, ampak pac so jih vzeli seboj ker najbrz ni bilo druge moznosti.
Mama je rojevala dokaj tiho, brez posebnih zvocnih efektov. Ampak otroka zadaj sta tako histericno jokala, prav videl se jima je tisti prvinski strah. In da zenske namenoma izpostavijo otroka temu dogodku, pa saj niso normalne, res ne.
[/quote]

Na youtube sem zaradi bližajočega poroda poiskala nekaj videov, ki opisujejo porod, razne izpovedi, celo nasveti babic, ter seveda naletela na posnetke porodov. Veliko jih je prav lepih, diskretnih, brez da bi kazali kake podrobnosti in tako si vsaj približno predstavljaš, kako bo izgledalo v porodnišnici. Tudi jaz sem videla ta video. Res je, tu jih je porod prehitel, otroci so bili nenamenoma izpostavljeni. In tudi meni je bilo grozno gledati njun strah. So pa tudi videi, kjer so otroci kar lepo potisnjeni zraven. Da imajo zraven celo kopico odraslih, od mam, tašč, sester, prijateljic do očetov, doul, pa trije naenkrat tiščijo kamere in fotoaparate ženski med noge, ko se otrok začne porajati, to mi je tudi totalno mimo. Ampak ok, če jim vsem tako paše. Otroke mešat zraven se mi zdi pa nedopustno. Eden se je celon”kopal” z mamo v kadi, kjer je predihavala popadke. Ma fuj. Ko sem videla, kaj vse eni delajo okrog poroda in kaj vse objavljajo, sem računalnik ugasnila in sklenila, da sem videla dovolj in še preveč. Zato mislim, da tudi tem otrokom gotovo ni tako lepo, kot kadar gledajo risanko.

Jaz imam pa pri tem porodu doma čisto eno praktično vprašanje (opomba: tega se ne bi šla nikoli, ker se mi zdi povsem po nepotrebnem pretvegano in neodgovorno).

Porod sam ni ravno neka čist stvar. Je kri, je plodovnica, je posteljica. Je lahko celo blato in seveda urin. Kako to doma organiziras? Nepremocljive podloge na posteljo? Kdo to čisti? Kam s temi biološkimi in rizičnimi odpadki?

To me pa res bega…

Ce kdo ve …

In še to: moja mama je še iz generacije, ki jo je njena mama (moja babica) rodila doma, na osamljeni kmetiji v hribih, samo s pomočjo svoje mame (moje prababice) in sester (tet). Babica je menda rojevala tri dni, ker je bila mama težka 5,5 kg ob rojstvu in še danes ima neke posledice težkega poroda.

Moja tašča se je pa par let kasneje že lepo rodila v lj porodnišnici. In moja mama in babica, dokler je bila še živa, vedno z grenkobo povesta, kako lažje in bolj varno bi to bilo. Že kot majhna deklica sem iz prve roke, od generacije, ki je redno rojevala doma slišala, kakšen civilizacijski dosežek za ženske je porod v porodnišnici. Zakaj silimo nazaj?!?!?!

Preprosto zato, ker je s polno ritjo lahko srat in se afnat. A misliš, da pomislijo, kaj vse to potegne za sabo? (negativnega seveda)

Nikoli se ne bi odločila za porod doma razen v primeru, da se porod hitro odvije in me preseneti.

Če mene mama ne bi rodila v porodnišnici ne bi preživela, v igri so bile sekunde in nujni carski rez.
Sama sem imela tudi nujni carski rez in vprašanje kaj bi bilo z otrokom saj mu je utrip začel že padat, pa sama tega brez ctgja sploh ne bi ugotovila, ker sem se normalno počutila brez vsakega popadka, brez da bi mi odtekla voda.

Moja tašča je 35 let nazaj rodila doma. Vedno je rekla kako je bilo na hitro. Šele kakšno leto nazaj, potem ko sem že sama rodila, je njena sestra rekla, da je imela že zjutraj znake začetka poroda pa je to zanikala in ni nikamor šla. Potem jo je pa res prehitelo. Rodila v prisotnosti mame, sestre in ene sosede.

Včasih so v igri minute. Ki odločajo o smrti ali preživetju. Ali pa o stopnji prizadetosti v primeru preživetja.
Vse te influencerke so običajno neke vanabijevke, ki bi bile rade slavne ali vsaj prepoznavne, pa nimajo talentov. Torej se morajo “metati ven“ z afnanjem, včasih celo bizarnostmi. Je neki kvalitetni karakterni igralki, ki jo poznamo iz zahtevnih vlog, treba piti scalino, objavljati podrobnosti intimnega dejanja kot je porod, početi druge izstopajoče stvari, da so opažene za vsako ceno?

Ja, dirty details pa zamolčijo. Posteljico morda zamrznejo, ker je to tudi moderno dandanes. Imaš celo eno sekto, kjer dojenčku posteljico pustijo zraven še par tednov, da se začne že razkrajat (pa halo no, a to resno), potem nekateri jo kar skuhajo in pojedo in še vse sorte bizarnosti. Popkovin shraniš v zamrzovalnik za spomin, stanovanje pa seveda počisti najeta čistilka. Menda nisi mislila, da to naredi influenserka sama ali njen prečastiti mož?

Porod doma se mi niti ne zdi sporen, ženska se ima pravico tako odločit in večina porodov itak poteka normalno. Pač tvega možnost zapleta. Sporno se mi, da si s tem delaš reklamo in da so zraven otroci, prijateljice, guruji, inštruktorica joge, novinarji, fotografi, stilistke in bogvekdo še vse.
Kakšen je postal ta svet, resno.


Tole bi bilo treba dati v okvir in pokazati vsem sedanjim in prihodnjim generacijam. Nekateri ljudje se sploh ne zavedajo, kakšen “civilizacijski dosežek za ženske je porod v porodnišnici“. Predvsem pa se ne zavedajo, kaj vse gre lahko pri porodu narobe.

Eni posteljico zamrznejo, nekateri jo celo pojedo, tudi popkovino si shranijo za spomin.

Pa verjetno pridejo počistit plačane čistilke, po mojem tega ne naredi mož 🙂

Če nimaš česa drugega pokazat, pač narediš šov iz poroda.

Sem sicer napisala daljši odgovor, pa ga ni objavilo, da ga mora odobriti moderator. Če se bo moj prispevek vseeno slučajno pojavil …

Pozdravljene.

Skrbno sem prebrala vsa vaša mnenja in vaše misli. Vsako mnenje in vsaka misel je edinstvena, temelji na samo vaših izkušnjah, tistih, ki vsakega izmed nas opredelijo.

Komunikacija je v našem življenju nadvse pomembna, pravzaprav je nemogoče živeti brez stikov z drugimi. Večina dejanj, ki jih dnevno opravljamo temelji prav na komunikaciji, verbalni in tudi neverbalni. V zadnjem času pa so spletna socialna omrežja tista, ki postajajo nepogrešljiv prostor medosebnega komuniciranja in družbenega delovanja. V tem prostoru se lahko vsak od nas seznani, poveže in preplete z življenjem tistih, ki so svoje življenjske izkušnje pripravljeni deliti z ostalimi.

Tudi na nivoju spletne komunikacije obstajajo introvertirane in ekstrovertirane osebe. Kaj je bolje? Tisti, ki si naredijo zaprto skupino ali tisti, ki svoj vsakdan in vsak dogodek znotraj njega delijo z drugimi? Introvertirani ali ekstrovertirani? V »fizičnem življenju« velja, da so ekstrovertirani ljudje bolj družabni, so opazni in prepoznavni, medtem ko introvertirani ne potrebujejo toliko ostalih, potrebujejo bolj svoj mir in čas zase. Prednosti in slabosti so torej na obeh straneh. Vsak izmed nas se je pripravljen drugemu približati samo na čisto svoj način, na način, ki mu najbolj ustreza. Ker smo edinstveni.

Pogovor se je dotaknil tudi tematike rojevanja doma. Pravkar so bili publicirani rezultati raziskave na temo reproduktivnih pravic žensk:

https://www.facebook.com/InstitutUDESIN/posts/1917828421585064

Na podlagi analize se je izkazalo, da je vsaka izmed nas edinstvena in tako popolnoma drugače razume in doživi določeno izkušnjo. Tudi, ko si nekaj zaželimo, naravni porod doma, na primer, ni nujno, da vedno izpade tako kakor smo si zamislili. Enako velja za porod v porodnišnici, tudi tam ni zagotovila za popolno realizacijo našega zamišljenega scenarija.

Mislim pa, da je prav, da ima vsaka izmed nas pravico do izbire. Pravico do tega, kako bomo poskusile enkratno, edinstveno porodno izkušnjo izpeljati in doživeti. Pa tudi izbiro do tega ali bomo to neskončno lepo doživetje skrile v najintimnejši kotiček našega srca in ga počasi, vsak dan malo uživale, ali pa ga bomo popolnoma in brez predsodkov delile z drugimi.

Lep pozdrav,

Jasna Dolamič Gričar

Jasna Dolamič Gričar, mag. Izobraževanje in svetovanje JADRO, s.p. tel: 040 761 258 http://izobrazevanje-in-svetovanje-jadro.si/

New Report

Close