poporodna čišča

drage punce,
prosim vas za “opis” – kako zgleda poporodna čišča, koliko časa traja…ali je močnejša kakor menstruacija? najbrž ja, vsaj prve dni. ali je boleča?
kako je pa z vložki? ali so res najboljši kar vir bombažni?

imejte lep vikend,
b.j.

Čišča traja pri vsaki ženski različno dolgo. jaz sem imela skoraj 1 mesec. Nekatere pa so že v 2 tednih “čiste”. Od začetka je kar neprijetno, ker se maternica krči in imaš lahke krče. Mene kar fejst bolelo, tako, da sem jemala tablete proti bolečinam. Glede tega ali je močnejša kot menstr. pa ti tudi lahklo povem, da je zopet odvisno od vsake posameznice, nekatere so bolj močne ali manj, je pa barva bolj temne barve kot menstr. za vložke je pa res najboljše kar navadni vir bombažni, vsaj v prvih dneh. Proti koncu, ko je izcedek že majhen pa sem uporabljala kar tiste tanke dnevne vložke.

ja- pazi na čistočo, ker je čišča kužna. (meni so povedali v porodnišnici)

Se popolnoma strinjam z Mojco.Pri vsaki ženski je drugače.Pri meni je trajalo tudi 1-mesec in bila je precej močna.Imela sem krče,kar ni bilo čist nič prijetno.Mal me je zagrabila panika po 14-dneh,ker sem mislila da se mora stvar počasi ustaviti,saj so mi take napotke dali na materinskem tečaju,zato sem šla v porodnišnico na pregled k ginekologu,kateri mi je zagotovil da je1-mesečna čišča nekaj čisto normalnega.

Pri meni je trajala čišča 6 tednov, brez kakšnih bolečin. Najboljši so res bombažni VIR vložki.. Zadnji teden čišče, ko je izcedek že radkejši, rjave barve in ga je manj, pa tanke vložke “s krilci”. Prvo menstruacijo sem dobila po 7 mesecih.

Lp, tija.

najboljši so vložki vir 80 seveda zaradi šivanega presredka ,ker so mehki in se ne drgnejo ob rano.

kako to mislš da je kužna?

Meni je po dveh tednih izginila, potem pa sem na prvem sprehodu malo pretiravala, pa v bloku brez lifta smo živeli in je bil napor zame prevelik in se je čišča zopet pojavila. Tako da ne pozabi počivati!!! Bolj je važno to, kot pa sprehodi!

Kužna – gojišče bakterij, zato si vedno dobro, temeljito umij roke!!

tako kot vsaka menstruacija? ko je treba za higieno še posebaj skrbno paziti? to je pa ja normalno?

lp, lara

kolikor vem jaz, menstruacija ni kužna

ne , menstruacija ni kužna tako kot čišča. Pri čišči lahko pride do infekcije. Banalen primer- ob menstruaciji se lahko sexaš, če ti paše, ob čišči pa raje ne, ker lahko pride do infekcije in okužbe tako ženske kot moškega. Če se motim , me ne kregat. Da pa je čišča kužna so mi povedali v porodnišnici.
V čišči bi naj bilo dosti več bakterij kot pri menstruaciji.

Nam so na šoli za starše povedali, da je čišča zelo kužna in da moraš res zelo zelo pazit na higieno v času čišče. V porodnišnici so nam rekli, da bi se morale tuširat vsakič, ko smo bile na WCju. Najboljši vložki so bombažni Vir Ekstra – modri (boljši kot Vir 80, ker so mehkejši in brez polivinilčka v sredini, tado da koža dobro diha). Pri meni je čišča trajala kar 2 meseca in ena zelo priznana ljubljanska ginekologinja mi je rekla, da če dojiš, lahko traja tudi 3 mesece. Ni pa bila pri meni enakomerna – je že skoraj izginila, pa se je čez dan ali dva spet pojavila. Pa še en košček posteljice je ostal v maternici, ki se je izločil po 9 tednih in po tistem je tudi čišča končno prenehala.

A je potem treba stalno tako skrbeti za higieno ali le prve tedne (mislim tusiranje po WC-ju in podobno)?
lp!

za higieno moraš dobro poskrbet ves čas čišče!

New Report

Close