Najdi forum

pooblaščenka

Pozdravljeni,

morda mi bo kdo znal odgovoriti na naslednje vprašanje…..

Sem ena izmed treh vnukinj 93-letne babice. Že več kot deset let sem pooblaščena na njeno hranilno knjižico.
Babica živi v svoji lastni hiši in na tem naslovu živita še moja mama in oče. Dedek je že pokojen,….lastnica hiše je samo babica. Babičin sin (moj stric) živi v lastniškem stanovanju.

Zanima me naslednje: Zaradi babičinega slabega zdravstvenega stanja sem za morebitno dodatno oskrbo denar iz njene hranilne knjižice že v celoti dvignila in ga hranim na svojem TRR.
Zanima me ali ta denar po babičini smrti ostane meni oz. ali kdo ve kakšni so pravni postopki v zvezi s tem?

Hvala,
Kristina

Pozdravljena!

NAJPREJ: Če ste pooblaščeni na njeni hranilni knjižici, ne bi rabili dvigniti denarja, saj ga kot pooblaščenka lahko vedno dvignete, tako kot do sedaj. Diši po drugih interesih, ne po babičini koristi!

Kar se pa tiče vprašanja- denar je od dedičev, saj je v zapuščinskem postopku potrebno prijavit vso zapustnikovo premoženje in s tem tudi vse hranilne knjižice in TRR, kjer pa se vidi, da je bil denar dvignjen, na banki pa povedo, kdo ga je dvignil. In zakoniti dediči v 1. dednem redu so zapustnikov zakonec in otroci. Se pravi, v tem primeru je to eden od vaših staršev in stric, vi pa ste dedič samo v primeru, če je napisana oporoka in vi v njej postavljeni kot dedič ali če se vaš starš odpove dedovanju v korist svojih otrok, to je vas in vaših sester.

Pa brez zamere!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close