Najdi forum

Ponovo zdravljenje prek zzzs

Pozdravljeni,

Imela sem fiksni zobni aparat (zg. in sp.), pred cca 8 leti. Spodaj mi je ortodontka dala zadaj zicko, zgoraj snemni aparat. Zobje so bili ravni. Snemni aparat sem nosila 2 leti podnevi in ponoci, nato 3 leta samo se ponoci. Ko sem prenehala nosenje aparata tudi ponoci so se mi zobje zaceli premikati in sedaj je stanje slabse kot je bilo pred zdravljenjem. Odsla sem do ortodontke in je rekla, da bi morala priti v roku 3 let nazaj, da bi mi lahko ponovno pritrdila fiksni zobni aparat in da bi mi to krila zavarovalnica. Nevem zakaj me na to ze prej ni opozorila. V kolikor bi vedela da se bodo zobje premikali, bi zahtevala tudi zicko zgoraj. Sedaj pa resno razmisljam o ponovnem zdravljenju. Zanima me ali je kaksna moznost da mi placa zzzs, ali lahko se lahko sklicujem na neuspesno zdravljenje?

Hvala za odgovor.

Spoštovana ga. Katja,
načeloma je takole od daleč težko ocenjevati, kaj se je zgodilo v vašem primeru. Težko se sklicujete na neuspešno zdravljenje, saj je bilo aktivno zdravljenje po vaših besedah očitno uspešno zaključeno. Dobili ste retencijska aparata za zgornji in spodnji zobni lok za vzdrževanje pridobljenega stanja. Zgornji aparat ste prenehali nositi. So bila taka navodila ortodonta ali ste z nošenjem prenehali samovoljno? V zgornjem zobnem loku se ortodonti velikokrat poslužujemo snemljivih retencijskih aparatov, saj so za mladostnike mnogokrat primernejši in kadar jih pacient nosi v skladu z navodili, predstavljajo ustrezen retencijski aparat. Potrebno je tudi ločiti premikanje zob, ki nastane kot t.i. recidiv, kot strokovno imenujemo povrnitev zob v položaj, kot so bili pred zdravljenjem, in premikanje zob, ki je posledica staranja. Kaj se je zgodilo v vašem primeru, bo znal točno presoditi le vaš ortodont, ki pozna vaše začetno stanje in stanje sedaj. Prav tako vam bo znal svetovati, kaj je mogoče urediti v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, čeprav so verjetno po osmih letih od zaključka zdravljenja te možnosti žal že izčrpane. Žal vam kaj bolj spodbudnega ne morem napisati. Lep pozdrav!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close