PONOVNO ”mladega zdravnika” – po operaciji mame
Pozdravljeni, oglašam se, kot dogovorjeno, po mamini operaciji – odstranitvi dojke.
Napisan izvid:
Histološko opisuje: masivni duktalni karcinom in situ in invazivni duktalni karcinom.
Gradus III. Makroskopski premer DCIS-ja je vsak 5 cm, invazivne komponente vsaj 2.3 cm. Robovi v zdravem.
V eni varovalni bezgavki dve metastazi premera 2.5 in 4mm, v drugi individualne tumorske celice.
Hormonski receptorji:
– estrogenski: pozitivni
– progesteronski: negativni
Potrebna bo še aksilarna disekcija.
Torej, mama gre v naslednjem tednu ponovno na operacijo na odstranitev, kot ji je povedal zdravnik.
Mene pa je strah, da nima v telesu dodatnih žarišč ipd. Prosim vas za vaše osebno o vsem skupaj. Strah me je naravnost vprašati, koliko ima po statistikah možnosti, da se reši raka in zaživi naprej brez te nadloge. Vse bolj me skrbi, da nima v telesu tudi drugih žarišč.
Sama je sicer izredno pozitivna. Ce!nil bi vašo neposrednost brez olepševanja.
S spoštovanjem
Pozdravljeni!
Ne vem, zakaj se niso odločili opraviti aksilarne disekcije takoj ko so videli,da so v prvi in drugi bezgavki metastaze.Ni mi jasno, da mora zato še enkrat hoditi na op.
Kar se tiče prognoze tega raka, bi takole po teh podatkih, kar ste mi jih našteli, rekel,da gre prognostično za nekaj srednjega, vendar niste navedli HER-2 receptorja, mitoz znotraj gradusa, in odstotokov ER in PR receptorjev.podatek,da so ER pozitivni, je premalo.pomemben je delež pozitivnih celic, prtav tako je zelo važen HER-2.
načeloma pa izvid ni slab, menim,da bo potrebna kemoterapija in nato hormonska terapija več let, da se naredi vse,da se bolezen ne bi ponovila.kAR se tiče dodatnih žarišč, kot jih opisujete,pa lahko rečem le to,da so vedno pri vsakem raku tumorske celice zasidrale v kri in gredo po telesu, ampak potem je odvisno pa od biologije raka in organizma samega,ali bodo naredile zasevke ali ne-tako da namen kemoterapije je uničiti te rakaste celice,ki so že ple po telesu.
Bodite mami v oporo, prepričan sem,da lahko premaga to boleen,gre za bolezen , ki je v veliki večini ozdravljiva, je pa res,da je rak dojk bolezen,ki se lahko ponovi tudi po zelo dolgem prostem intervalu brez bolezni.
Ko boste imeli dodatne izvide,pa se javite,da dorečemo stvari.
Lep pozdrav.
MZ