Ponovitv anksioznosti ‘

Pozdravljeni, pred tremi leti sem se zaradi izgorelosti prvič srečala s paničnimi napadi. Ob terapiji s Cipralexom, nekaj časa tudi z Mirzatenom zaradi nespečnosti, sem po enem letu terapijo opustila a se je po osmih mesecih ponovilo. Sicer čisto v drugačni obliki. Spet sem imela terapijo s Cipralexom in Mirzatenom. Mirzaten sem opustila ko je Cipralex prijel vendar sem ga po parih mesecih prepolovila na 5 mg ker se po 10 mg nisem počutiladobro. z zdravnico sva se glede tega tudi strinjali.Na 5 mg sem se počutila super. Ugotovila sem tudi da imam največ težav par dni pred menstruacijo, tako, da sem to vzela v zakup in nisem posvečala prevelike pozornosti. Šla sem tudi na KVT in nato po letu dni opustila terapijo – počasi. Počutje je bilo dva meseca super, kar naenkrat pa me je doletela nespečnost. Po parih dneh sem pri zdravniku dobila Zolsano a sem se z dneva v dan počutila slabše. Butanje v glavo, vročina v licih, potenje, mrazenje, občutljivost, nikoli ne jokam, no v tem trenutku sem….Sicer sem nekaj spala. Zdravnica mi je predlagala spet Cipralex in tako sem spet na tem. Za spanje pa imam Loram. Naslednji teden imam pregled pri psihiatrinji pa bova videli kako naprej. Se je pa zgodilo to da ko sem dobila menstruacijo se je počutje obrnilo za 80% na bolje.
stara sem 41, zdravim se tudi za Hipotirozo, mama, sestra sta vstopili v meno pri ranih 42,43 letih. Ali mislite da so moje težave povezane tudi z začetkom mene ? Pa še eno vprašanje, če sem se zadnje mesece zdravila s Cipralexom 5 mg ali naj sedaj po enem tednu jemanja 5 mg zvišam na 10 mg ali ne ? Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vam želim prijeten dan

Pozdravljeni,

seveda, ne morem vedeti ali so vaše težave povezane z meno. Edino kar se lahko dokaže je, ali ste resnično v menopavzi, pa vendar, to še ne pomeni, da je vse povezano s tem. V vsakem primeru je vprašanje ali ste v meni ali niste, pri 41 letih pomembno, in vam svetujem, da se najprej obrnete na izbranega ginekologa.

Drugo vprašanje je vezano za odmerek Cipralexa. Čeprav je običajni odmerek 10 mg, je pri nekaterih učinkovit že 5 mg odmerek in ste vi morda med njimi. Zato vam svetujem, da zaenkrat ostanete na 5 mg in če bo to dovolj učinkovito po 3-4 tednih, odmerka ni potrebno zvišati. Če pa učinek ne bo zadovoljiv, boste takrat začela z 10 mg odmerkom.

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni,
Glede na to, da imam podobne tezave me zanima ali pri zdravljenju anksioznosti psihiatri kdaj sami napotite pacienta na pregled hormonov? Ali se to zdravi loceno? Ali se anksioznost, ki je posledica hormonskih motenj lahko zdravi samo s psihoterapijo ali je nujno dodajanje hormonov? In se..kaksno je vase mnenje glede uporabe bioidenticnih hormonov v prosti prodaji? Je za poskusiti?
Najlepsa hvala za vase mnenje in odgovore! Lp Manca

Pozdravljeni,

če gre za ugotavljanje menopavze, je logičen naslov ginekolog, saj sama si ne bi upala s gotovostjo interpretirati izvide hormonskih preiskav. Seveda, če so pshični simptomi posledica hormonskih motenj je logičen pristop zdravljenje primarne motnje in ne samo posledic. Čeprav, je mena naravni proces, ni motnja, torej je “zdravljenje” stvar izbire in individualnih prepričanj (tukaj mislim na hormonsko nadomestno zdravljenje).
Pri zdravljenju anksioznosti pa običajno uporabljamo farmakoterpijo (zdravila), psihoterapijo (pogovore), določene ukrepe na področju življenjskega sloga (preberite si malo članke o nefarmakološkem zdravljenju depresije- za anksioznost velja manj ali več isto- tukaj)
Kar se tiče bioidentičnih hormonov, priznam, da se še nisem o tej temi zanimala, pa bom verjetno v naslednjih letih mogla 😉
Imate celo temo na forumu o bioidentičnih hormonih, so pa mnenja deljena, verjetno bomo morale same čim več na to temo raziskati in se odločiti na osnovi podatkov ki jih imamo na razpolago. Običajno v takih situacijah zaupam svojem izbranem ginekologu, saj zato se je on na svojem področju leta izobraževal, jaz pa na drugem…

Lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close