Najdi forum

Pozdravljeni,
pred tremi leti sem zaradi izgorelosti dobila panične napade. Sicer je prišlo takrat ko sem bila brez kakršnih koli težav in skrbi a je vseeno bil vzrok zelo težkega obdobja . Zdravila sem se s cipralexom in po začetnem privajanju sem se zdravila eno leto. počutila sem se super in prenehala z zdravljenjem. Lanski januar sem se spet pričela zdraviti ker sem imela nekakšen napad – odrevenelost polovice obraza in osebna zdravnica mi je takoj spet predpisala Cipralex. Pri pregledu pri psihiatrinji sem razumela da sem začela z zdravljenjem mogoče preuranjeno. Ker se po pol leta nisem počutila ravno najboljše sem terapijo prepolovila na 5 mg in stanje se je občutno spremenilo na bolje. Decembra sem obiskala še KVT in tako postopoma spet prenehala s Cipralexom. Počutje je bilo super vse do prejšnjega tedna ko sem kar naekrat nehala spati. En dan dve uri, drugi dan nič. tretji dan spet ene dve uri s pomočjo Helexa 0,25. Ker imam pregled pri psihiatru čez 3tedne mi je le ta naročila naj grem k osebni zdravnici in naj mi napiše nekaj za spat – mi je predpisala Zolsano in hotela spet dati tudi Cipralex, ki sem ga odklonila. Po 5ih dneh z Zolsano 10 mg sem se nekako nekaj naspala čeprav danes le kakšne 3 ure. sem pa tja vzamem tudi Baldrimed. Prve dni nespečnosti me je ponoči še oblivalo čeprav sem se s tehniko sproščanja čisto sprostila. to tehniko tudi vsakodnevno uporabljam in mi zelo pomaga. Prav tako hodim na jogo, veliko se gibljem in sem zelo pozitivno naravnana. danes mi je kljub nespečnosti pasalo biti v postelji. Tudi čez dan sem OK, dobre volje, le vsake toliko časa dobim težko glavo, žge me v desno uho in imam nekakšno odrevenelost po desni strani obraza, ki pa ni konstantna.vem, da mi nič ni in zaradi tega me ni strah. Sem pa utrujena mislim, da imam tudi od zolsane stranske učitke. zdi se mi če bi se naspala bi vse težave izginile. Tudi pred težavami nisem nikoli npr. spala več kot 5 ur hkrati. Velikokrat sem se prebujala a ni bilo nič hudega. Zadnje čase sem spala celo zelo dobro, še popoldan sem včasih zadremala tako, da ne vem kaj je to. Ko že skoraj zaspim trznem in spet sem kot čuk. To me pa nervira. Stara sem 41 in že 29 let se tudi zdravim za Hipotirozo. Vem da me dajejo hormoni. Ampak kateri ?? Ali mislite, da bi bilo smiselno spet začeti s terapijo Cipralexa ? Do zdravil imam odpor niti ne upam experimentirati z njimi ampak če je to edina rešitev pa naj bo. V bistvu nimam kakšnih psihičnih težav, a nespečnost me pa utruja. Prosim za kakšen nasvet. Hvala vnaprej

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo. Glede zdravil se prosim obrnite na vašega zdravnika oz. specialista psihiatra. Simptomi, ki jih opisujete: panični napadi, nespečnost, nenadno zbujanje in oblivanje so velikokrat znak, da gre za naše nepredelane in neozaveščene vsebine, ki se oglašajo na tak način. Tudi odrevenelost polovica obraza, težka glava, žganje v ušesu so lahko psihosomatski simptomi, ki opozarjajo na notranje konflikte in/ali travme. Hipotiroza je avtoimuna bolezen in kot vsaka avtoimuna bolezen je lahko psihosomatsko vzpodbudena. To seveda ni nujno tako, ampak dobro se je te možnosti vseeno zavedati. Na simptome lahko gledamo tudi tako, da so naši prijatelji, ki nas opozarjajo na tisto, kar sami ne vidimo ali čutimo – nepredelane konflikte in/ali travme.

Simptomatsko zdravljenje (antidepresivi, pomirjevala, zdravila za nespečnost, VKT ipd.) in sproščanje (meditacija, dihanje, joga ipd.) pomagajo pri samem simptomu, vendar pa ne ozdravijo vzroka. Velikokrat se lahko zgodi, da zdravljeni simptom izgine in se zopet pojavi enkrat kasneje ali pa se pojavi nov simptom kot posledica zatiranja prejšnjega. Psiha in soma (telo) sta tesno povezana in sovplivata drug na drugega. Naši notranji psihični procesi imajo veliko moč tudi nad našim telesom – ko pride do neravnovesja v psihi se to odraža tako na psihi kot tudi na telesu (v obliki telesnih simptomov).

Sem vam odgovoril na vprašanje?

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najlepša hvala za odgovor. Se strinjam z vami. Se mi zdi da teorijo poznam in mislim da je res veliko v podzavesti. Sicer ne čutim kakšnih težav vem pa da sem v preteklosti ob meni zelo hudem obdobju veliko stvari potlačila. In nekatere stvari nisem mogla pozabit kaj šele oprostit. To se mi zdi mi je zadnje čase že šlo in sem se z nekaterimi stvarmi spoprijaznila – sploh po KVT , pa je izgleda še kaj ostalo. Bila sem tudi pri zdravnici in spet pričela s terapijo Cipralexa. Ker ne spim pa mi je dala zolsano in loram za pomiritev ob začetni terapiji z ADji. Decembra sem jo na svojo željo po 11 mesecih prekinila. Izgleda da prehitro. Veliko se gibam, hodim na jogo a potrebno bo še več. Vsi priporočajo obisk pri psihoterapevtu. Vendar ne vem kateremu. Ali obstaja kdo v okolici Kranja ? Sedaj sem spet na začetku, privaditi se moram na AD ampak to bo že šlo. Najbolj me skrbi spanje. Rada bi spala brez dodatnih zdravil. Poskusila sem z naravnimi – Baldrimed a ne gre.Sem pozitivna in optimistična. Vem, da mi bo uspelo.

Pozdravljeni,

me veseli, da ste pozitivni in polni optimizma. Nedvomno vam bo to veliko pomagalo na vaši poti. V okolici Kranja ne poznam psihoterapevtov. Če boste želeli predlog v Ljubljani pa mi pišite na zasebno sporočilo ali email ([email protected]). Lahko pa poizkusite najti tudi sami – preko priporočil, interneta ipd.

Srečno! S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni še enkrat,
zadnjič sem pisala o ponovitvi anksioznosti, nespečnosti …. in da sem spet začela s terapijo Cipralexa 5 mg. Prve dni v tednu je bilo res hudih. Slabost, občutljivost, vročica v obraz, nespečnost se je pa zgodilo nekaj tudi dobrega. V dnevu ko sem dobila menstruacijo so se stvari zasukale veliko na bolje. Sicer je slabost še prisotna, zaspim lahko za pol ure pa se potem zbudim. Nekaj časa mi je vroče, nato me zebe. Me pa še vedno vsake toliko časa zažge v obraz. Ali je možno da je moja težava povezana z menopavzo. Že prej ko sem se zdravila s cipralexom sem opažala da se par dni pred menstruacijo ne počutim najbolje. Ampak na to sem bila že pripravljena in nisem posvečala kake velike pozornosti. Res da sem stara šele 41 a sem po pogovoru z mamo in sestro izvedela da sta nastopili z menopavzo pri 42,43 letih. Sicer ima mama tudi obolelo ščitnico, sestra pa ne. Kaj mislite ? Pa še to nazadnje sem se zdravila s Cipralexom 5 mg, ali naj sedaj po tednu dni s 5 mg terapijo zvišam ali pustim tako kot je. Obisk pri psihiatru imam naslednji teden. Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan.

Pozdravljeni,

pri tem vam težko napišem kompetenten odgovor, saj nisem zdravnik. Obrnite se na svojega psihiatra (verjetno ga lahko tudi pokličete če je nujno?) ali pa se obrnite na forum Splošna psihiatrija, kjer vam bo morda kolegica lahko več napisala.

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

se bom navezala tukaj, ker sem med njimi tudi jaz. 12 le nazaj sem imela panične napade (hitro dihanje, utrip srca povečan, tiščanje v prsih…), šele po mesecu dniko sem hodila na vse preglede je končno en rekel da sem telesno zdrava ampak zrela za psihiatra. Nato sem dobila Cipralex in KVT, eno leto jemala. Potem sem prenehala in je bilo 10 let mir. (vmes se je zgodila poroka, dva otroka). Pred dvema letoma se mi je stvar ponovila tokrat ne kot panični napad, bolj tesnoba, nemir, negativne misli (da bom zbolela, umrla…) in tako pristoen močan stgrah. Spet dala pregledat kri in vse bp… jedla eno leto cipralex (počutje odlično), potem nehala in je bilo 9 mesecev mir. Nato zopet, sedaj par mesecev,strah da lahko zbolim šla na preglede znamenj, dojk….vse ok. Zadnji mesec se mi je 2x zgodilo , pa celo povečan utrip ponoči in nisme spala celo noč, niti umiriti se nisem mogla. Šla sem do osebne zdravnice in sem sedaj ta teden doma, takoj mi je predipisala tablete cipralex in xanax. Moje vprašanje pa je:
– rada bi se spravila v red brez tablet – je to mogoče, kaj je potrebno naresti, na koga se obrniti
imam res dobro terapevtko, ki ni psiholog ali psihiater, vendar se že 10 let ukvarja z energetsko medicino, tako da tukaj bom dobila znanje o meditaciji, dihanju, vajah, …nima pa KVT.

Povečala sem svojo športno aktivnost (hitra hoja po ravnem, hoja v hrib, namen je začeti teč), prej sem bila čisto neaktivna. Spreminjam prehrano več zelenjave, sadja, zmanjšala vnos sladkorja in slaščic. Nimam diete, ker ne bi zdržala, bi pa res morala 10 kg shujšat. zelo rada berem (ok, traparije na internetu – zgodbe o boeznih…so me vrgle s tira..tako da bom to nehala), osebnostna rast…..

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo. Ne bom vam povedal nič novega, kar nisem že opisal v zgornjih objavah. Opisujete simptome anksioznosti, ki se vam pojavljajo in izginjajo. Ti simptomi vam nakazujejo, da se v vas nekaj dogaja – nezavedno vpliva na vaše psihično in telesno počutje. Meditacija, dihanje, antidepresivi, pomirjevala, kognitivno-vedenjska terapija ipd. pomagajo pri zmanjševanju simptomov, ne razrešujejo pa vzrokov za nastanek le-teh. Če se želite bolj temeljito lotiti vaših težav vam predlagam, da poizkusite s psihoanalitično psihoterapijo. Z raziskovanjem sebe in ozaveščanjem raznih vsebin se ponavadi simptomi umaknejo v ozadje, saj z direktnim nagovarjanjem notranjih konfliktov in razreševanjem travm, psihični in telesni simptomi za nas niso več potrebni. Medtem ko te vsebine niso nagovorjene pa se oglašujejo skozi razne obvode, ki jim zaznamo kot različne telesne in psihične simptome (anksioznost, depresija, telesne težave, nervoznost, bolezni, bolečine, panični napadi ipd.)

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close