Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ponavljanje podančic

Ponavljanje podančic

Lepo pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker res ne vem več kaj storiti in kaj delam narobe. Pri najmlajši od treh otrok (stara je 4 leta) se nam že dve leti 3-4 krat letno pojavljajo podančice. Pojavljati so se začele ob naši selitvi v nov kraj. Ne vem ali je to povezano ali je samo naključje. Dejstvo je, da se jih očitno ne moremo znebiti in res se mi že malo meša od tega. Spomladi smo se zdravili vsi v družini, saj je rekla pediatrinja da jih pa mogoče prenaša nekdo v družini. Vzeli smo vsak po eno tableto Vermoxa, čez 14 dni še eno in čez 14 dni še eno. Čez poletje je bil mir, danes ponoči jih pri hčerki spet odkrijem 🙁 Jo pa prav vidim, saj hčerka pride ponoči k meni da jo srbi rita in sedaj že kar vem kaj sledi. Bela nitkasta žverca, ki se sprehaja okrog anusa in nožnice. Ja problem je še, ker ji gre tudi na nožnico in jo potem komaj odstranim. Ko jo odstranim mirno zaspi nazaj, zjutraj pa sem ji že dala Vermox, da sem ji ga vmešala v mleko (jih imam še nekaj na zalogi). Meni je to res že mučno in ne vem kako se tega rešiti. Pediatrinja sicer pravi, da naj me ne skrbi, da to otroci sčasoma prerasejo. Ampak meni se pa to res že zdi čudno, da se jih toliko časa ne moremo znebiti. Ko pomislim za nazaj je zadnje čase tudi večkrat tarnala, da jo boli trebušček in nenormalno so ji šle po glavi sladkarije. Samo to bi jedla. Kaj še lahko storim. Higiena pri nas je v redu, posteljnino perem vsak teden, po tuširanju vsak uporabi svojo brisačo, ki gre takoj v pranje. Res ne vem več kaj še lahko in kaj delamo narobe. Mi je pa jasno, da bi bilo najbolje odpraviti vzrok, ne pa 3 krat na letno jesti Vermoxa. Imate kakšno pametno rešitev mogoče? Jih mogoče pobira v vrtcu? Od začetka vrtca do sedaj je najbrž ravno pravi čas da so se razvile. Mi pa tudi srednji sin večkrat potoži, da ga srbi rita, ampak to mi pove sredi dneva, nikoli ponoči. Naj zdravim še njega? Naj se spet zdravimo vsi? Prav da bi jih odkrila še pri kom jih ne. Res ne vem kaj naj. Hvala za vaš čas in lep dan vam želim.

Gostitelj podančice je izključno človek, prenos pa je preko umazanih rok in preko površin, ki se jih dotikamo in so na njih jajčeca. Za infestacijo s podančicami je značilno ponavljanje, tudi večkrat letno. V literaturi zasledimo celo podatek, da podančic ni potrebno zdraviti, če ne delajo težav:=( Zdravimo jih z mebendazolom 8Vermox), ki je v Sloveniji tudi edini dostopen, ni pa poročanja o odpornosti na zdravilo. Torej deluje.
Ponavljanje infestacije torej ni nenavadno in ni znak, da kakorkoli ne ukrepate dovolj. Sedaj ponovite zdravljenje z 1 tbl na 14 dni, morda 4x skupaj ob striktnem upoštevanju navodil.
Sicer v navodilih ni napisano, da z mlekom ne jemljemo Vermoxa. Napisano je, da tableto lahko zdrobimo v hrano in tekočine. Morda poskusite kaj drugega kot mleko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close