Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ponavljajoče vnetje oči

ponavljajoče vnetje oči

Sin – 5 let – ima že TRETJIČ v petih tednih vneto, gnojno oko. Vsakič je dobil tobrex, ga jemal 5-6 dni po 1-2 kapljici na 4 ure, se do konca pozdravil. Pazili smo nanj, tisti čas ni bil v stiku z drugimi, skratka, po zdravljenju vse ok. Potem je bil en teden doma in novo vnetje. Ga spet pozdravimo, šli smo tudi na kontrolo k zdravniku, za vsak slučaj mu je pregledal kri in urin (sin je bil to zimo precej bolan), vse bp. Po enem tednu vrtca, evo, spet vneto oko, z malo gnoja.

Smo precej obupani. Ali so ta vnetja tako trdovratna, tako zelo nalezljiva? Kako naj mu poleg tobrexa še pomagam? Koliko časa naj bo sedaj, ob tretjem vnetju, doma, proč od otrok? Ali ima pač samo nesrečo da se ga sedaj vnetja tako lotevajo (ker prej ga je imel v 5 letih samo enkrat)? Ali je kaj drugega?

Kaj naj še naredimo? Doma imamo še majhno polletno dojenčico in je še toliko bolj komplicirano.

Pozdravljeni, Nelida,
gre za eno in isto virozo, ki traja do dva meseca in vnete oči so v sklopu tega. Vnetje se pozdravi tudi samo, brez Tobrexa-običajno se bakterijsko vnetje pozdravi v dveh dneh antibiotične terapije, tole virusno pa gre svojo pot in traja več dni, potem pa se pozdravi samo in se ponovi v 2-3 tednih. Gre pa za adenovirozo z dolgim potekom.
Če je izcedek zelen, gnojen, oko močno rdeče, potem je bolje narediti bris očesne veznice in določiti bakterijo ter najustreznejši antibiotik, kar naprej Tobrex je verjetno povzročil odpornost bakterij, če gre za bakterijsko vnetje. Kar pa dvomim, glede na letošnje adenoviroze.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Izcedek je imel sin samo zjutraj (ob straneh malo zlepljeno oko), sedaj ne več. samo oko je rdeče. Izcedek je bil bele barve, kot malo močnejši “zaspanček”. Torej gre za virus in sploh ne bakterijo? Je potem tobrex nepotreben? Bi bris očesne veznice izključil, da gre za bakterijo ali ne? a sploh obstaja kakšno zdravilo pri adenovirozi (verjetno ne, če je viroza, ampak vseen vprašam;(

Je sin torej ves čas adenoviroze kužen, čeprav nima sploh nobenih znakov-ne kašlja, ne kiha, nima vnetega grla, nima vročine, nič? Samo vneto oko, potem en teden ok, potem spet ista epizoda. A sploh lahko hodi v vrtec (ko se pač vnetje očesa pozdravi)? A gre lahko med druge otroke, ali naj ga imamo pač doma v “karanteni”, in če da, koliko časa? Nič mi ni jasno.

K zdravniku gremo popoldan, ko dela naša pediatrinja. Dežurna mi je rekla, da ob vnetju pač vedno dajo tobrex…hm…

Živ, Nelida,
po barvi izcedka bi sklepala, da gre za virusno vnetje in Tobrex dejansko ne pomaga. Samo izpirajte s fiziološko, če pa bo zeleno, oči pa zjutraj močno zlepljene, pa bo antibiotično mazilo potrebno. Res običajno damo kar Tobrex, ker smo malo čudni. Če nič ne damo, so starši ponavadi hudo začudeni, saj ima otrok vendar vnete oči. Č edamo, pa sami nekako dvomimo v to, ker nam je jasno, da gre za virusno vnetje. Se pa virusno vnetje običajno pogosto inficira in je potem res bakterijsko.
Kar se tiče vključitve v vrtec, je težko svetovati. Načeloma vnete oči, z rdečino in izcedkom, ne sodijo v vrtec, ker je zelo nalezljivo.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close