Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Ponavljajoče bolečine v trebuhu

Ponavljajoče bolečine v trebuhu

Spoštovani!

Nekje od lanske jeseni,tam nekje v mesecu oktobra so se mi pojavile bolečine v želodcu,pekoče,boleče,krčevite,tako da me je kar zvilo in kakšne 4 uri nisem mogel nič,slabosti nisem občutil,vročine nisem imel,med tem sem zaspal,in ko sem se prebudil so bolečine same od sebe izginile.Nekako sem bil prepričan da je to posledica hrane prejšnega večera(pekoča pizza in 2 piva)zato takrat nisem polagal pozornosti nato,vendar so se mi bolečine začele ponavljati redno skoraj vsak teden povsem iste,krčevitega deloma pekočega značaja v zgornjem delu trebuha(žličke)in se širila na desno stran,zaradi omenjenih težav sem večkrat moral zapustiti delovno mesto(nočna služba)ker so se mi bolečine pojavljale v večernih urah ne pa čez dan,in mislim da velikokrat niso bile povezane s kako prehrano,saj da bi jaz vedel zato,pomagalo mi je samo če sem bil v sklonjenem položaju ali pa če sem zaspal za kakšne 3 urce,potem so bolečine izginile.
Letos spomladi sem obiskal zdravnika ki me je poslal na UZ abdomna in diagnoza je bila:STEATOZA JETER,MOŽNA HOLESTEROLOZA ŽOLČNIKA VERJETNO STANJE PO VNETJU LE TEGA?,KRISTALI OBEH LEDVIC.
Zdravnik mi je predpisal tablete Ranital,ki mi niso pomagale,nato Ultop jemanje 3 tedne,vendar so se bolečine vmes pojavljale,nakar še Gastroskopijo katere izvid je bil povsem normalen,in mnenje da lahko prekinem z jemanjem Ultopa,ob napadih bolečine pa naj vzamem Lekadol,spasmex in nazadnje še Tramal kapljice.
Bolečine so se mi redno ponavljale kljub temu da sem se držal nekakšne diete ki mi jo je priporočil zdravnik,dieto za žolč…
Dal sem tudi pregledati kri in vodo,popolne teste,voda je bila vredu,v krvi pa sem imel povišan holesterol in to na treh testih ki sem jih opravil do sedaj.
Sedaj zadnji mesec pa se mi te bolečine pojavljajo vsak dan in to zvečer po 18 uri,res da niso tako hude kot spomladi ali prej,vendar je bolečina še vedno pekoča,krčevita,v zgornjem levem delu trebuha takoj pod “rebrami”,trebuh pa je napet,
vzamem Spasmex ali Lekadol pa mi ne pomaga,veliko lažje prenašam bolečino v ležečem položaju če ležim na strani ali pa na trebuhu,bolečina traja cel večer ali noč,oziroma dokler ne zaspim,ko pa se zjutraj prebudim,vse to izgine in ni problemov do večera,vem da se sliši morda smešno,vendar se mi vedno pojavijo zvečer,Slabosti ali občutka da bi moral bruhati nimam,niti povišane temperature nimam.Na blato grem drugače normalno(redno) je pa res da je zadnje čase nekoliko mehkejše.
Nekako se mi zdi da je problem mi iti ponovno k zdravniku,saj pridem vedno takrat ko nimam bolečin,in vse kar naredim pregledov je v mejah normale,tako da imam občutek kot da me nejemljejo več resno in da vlečem samo bolniško.
Napisal sem vam kot je stanje sedaj,zato vas prosium še za vašo pomoč in mnenje,saj me te vsakodnevne bolečine že resno skrbijo.

Spoštovani!

Preden vam odgovorim me zanima naslednje:
– ali ste kadilec (če da, koliko let)
– kolikšna je vaša vrednost krvnega pritiska
– ali so vam že posneli EKG
– kako je z zdravjem vaših staršev

Lepo vas pozdravljam.

Danica

Spoštovani!

Da vam odgovorim na vaše zastavljeno vprašanje: sem kadilec v povprečju škatlica cigaret dnevno,nekje že 17 let(vem kaj boste rekli opustitev kajenja)
pod vrednost krvnega pritiska sicer ne vem kaj je to ,če mislite pritisk potem je izmerjen prejšni teden na izvidu piše takole RR 140/80MMhG,SAT.96%, na EKG pred mesec in pol izvid sledeči:
sinusni ritem,fr.84/min,semihorizontalna os,Q v III,cona prehoda v V5.

Zdravje staršev,mati se zdravi za sladkorno boleznijo že par let jemlje inzulin dnevno(inekcije) za očeta ne vem ker ga nisem videl že najmanj 20 let,kolikor vem pa je imel težave tudi z želodcem,stanje sedaj nevem,,drugače kaj posebnega ni,tudi sam sem bil na testiranju za krvni sladkor vendar je bilo vse v najlepšem redu.
lep pozdrav v upanju na vaš odgovor.

Spoštovani Robi!

Na podlagi dodatnih informacij, ki ste mi jih poslali, menim, da gre najverjetneje za zatekanje žolča iz dvanajstnika v želodec in potem v požiralnik. Količina mora biti zelo majhna, saj bi sicer pri gastroskopiji našli vnetje. Dvigovanje med drugim omogoča prehrana, ki naredi mišico med želodcem in požiralnikom ohlapnejšo. To je mastna hrana (ocvrta, upoštevati je treba tudi skrito maščubo v mesninah in nekaterih mlečnih izdelkih), pepermint (bonboni, čigumiji), čokolada. Mišico “slabi” tudi nikotin (kako je s kajenjem, vam ne bom napisala, ker ste zapisal že sami).
Izogibati bi se morali tudi gaziranim pijačam. Kadar gre za žolčni refluks (dvigovanje), zdravila, ki ste jih navedli, ne pomagajo. Svetujem, da v lekarni kupite Rupurut in poližete do 6 tablet dnevno.
Če Rupurut ne bo pomagal, je potrebno pomisliti na motnje pretoka v spodnji steni srčne mišice. Zdravnik vas lahko napoti na cikloergometrijo (EKG se posname medtem , ko bolnik hodi po tekočem traku, oziroma vozi sobno kolo). S to preiskavo skušamo potrditi ali ovreči motnje pretoka. Zdravljenje poteka seveda drugače kot z Rupurutom.

Vsekakor upam, da se bodo vaše težave umirile in izginile.

Lepo vas pozdravljam.

Danica

New Report

Close