Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Ponavljajoča se bakterijska vaginoza

Ponavljajoča se bakterijska vaginoza

Pozdravljeni.
Hvala za vaš čas, ki ga namenjate nam.
Večkrat sem prebrala, da se odsvetujejo SO med M. Zanima me zakaj? Trenutno sicer nimam težav, ne bi pa rada spet ogrozila svoje vaginalno zdravje. Ali je to zato, ker naj bi bil med M MV bolj odprt in nižje? Ali je takrat v nožnici več bakterij ali pa je takrat nožnica bolj občutljiva na vnos novih bakterij? Res, lepo prosim, če mi lahko to malo razložite. Za odgovor se vam zahvaljujem.

Spoštovani,
med M je v nožnici kri, ki je odlično gojišče za najrazličnejše klice, hkrati pa je malo laktobacilov, ki v času izven tega obdobja skrbijo, da je nožnica kisla in za druge bakterije negostoljubna. Spolni odnosi med zdravimi partnerji sicer ne prinašajo dodatnih infekcij, vendar so za vdor bakterij v višje predele rodil, ki so nam lastne in izvirajo iz področja črevesja in danke, med M bistveno boljši pogoji kot izven tega obdobja. Okrog 90% vnetij notranjih rodil (pelvičnih vnetij), vnetij jajčnikov) se začne med menstruacijo in nadaljuje v obdobje po M.


Spoštovani,
noseča sem 32 tednov. Bris nožnice je pokazal bakterijo E-coli in Proteus mirabilis. V enem izmed vaših odgovorov sem prebrala, da pri e-coli ni nujno potreben antibiotik. Vendar ga je osebni G meni predpisal.
Ne vem pa kako nevarna je lahko bakterija Proteus mirabilis?
Sedaj me skrbi ali z nenujnim jemanjem antibiotika morebiti po nepotrebnem ne bi škodila otroku? Antibiotik sem sicer že začela jemati.
Zanima me koliko je minimalna doba jemanja, da no antibiotik Zinnat učinkoval na ti dve bakteriji. Ali je Zinnat v času nosečnosti dokaj varen?
Ali je dobro jemati sočasno z Zinnatom še vagisan ali je boljše, da z vagisanom začnem po koncu jemanja antibiotika? Kaj bi vi priporočali?
Hvala in lp!

Spoštovani,
žal ste pozabili omeniti, zakaj vam je ginekologinja sploh delala bris nožnice, kar bi me mogoče bolj zanimalo od tega, kaj je bris domnevno odkril. Vsak antibiotik, četudi deluje proti določenim bakterijam, zagotovo ne deluje proti vsem, zato se z uporabo antibiotikov pogosto zelo pomembno vmešamo v biološko ravnotežje med dobrimi in slabimi bakterijami in skoraj vedno naredimo občutno škodo med dobrimi, za ceno, da močno oslabimo slabe. Tako zlasti s široko spektralnimi antibiotiki uničimo pomemben del črevesne flore ter damo prednost določenemu številu rezistentnih sevov, s čimer lahko za precej časa pomembno vplivamo na bakterijsko sestavo v vseh predelih, kjer smo sicer normalno naseljeni z bakterijami, katere nas varujejo pred slabimi sevi, zlasti v črevesju. Zato je potrebno pred uvedbo vsakega antibiotika dobro razmisliti, kaj in zakaj želimo doseči z njim in ni modro zdraviti z antibiotiki vsakršne “prisotnosti” slabih bakterij takoj, če te ne povzročajo bolezenskih znakov in ne ogrožajo zdravja in življenja. Proteus mirabilis je sicer občutljiv na večino antibiotikov in tudi na cefalosporine, zato bo omenjeni antibiotik skoraj zagotovo deloval na to klico. Priporočam pa ob uporabi Zinnata tudi oralne probiotike, da se po prenehanju uporabe antibiotika čim prej obnovi normalna črevesna bakterijska flora.


Spoštovani,
hvala za odgovor. Imela sem izcedek iz nožnice, ki je na perilu puščal rumene madeže. Pri pregledu z račjim kljunom ona sicer ni videla nič posebnega. MV imam normalno dolg. Zanima me glede Vagisana ali naj z uporabo vagisana počakam, ko bom prenehala z antibiotiki ali naj jemljem sočasno še vagisan?
Glede probiotičnega jogurta me tudi zanima koliko časa po tistem, ko vzamem antibiotik je dobro pojesti jogurt? Sočasno se bojim, da tudi od jogurta ne bo nobene koristi… Ne vem, koliko časa rabi antibiotik, da zapusti želodec 😉 da bi lahko ponovno naselila dobre bakterije iz jogurta.
Hvala za še ta odgovor in lp.

Spoštovani,
probiotiki ne motijo delovanja antibiotika tam, za kjer je bil namenjen, torej ga lahko uporabljate hkrati z AB. Tudi VAgisan lahko uporabljate hkrati, saj deluje sinergistično proti škodljivim in hkrati pomaga preživeti vpliv antibiotikov zdravim laktobacilom.


New Report

Close