Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Ponavljajoča se bakterijska vaginoza

Ponavljajoča se bakterijska vaginoza

Lepo pozdravljeni.
Mene pa zanima kaj lahko se naredim,da odpravim BV katera se mi iz meseca v mesec ponavlja. Imela sem tudi antibiotik-efloran po katerem je bilo malce boljse vendar se je use skupaj kmalu spet ponovilo. Redno tudi vzpostavljam ph pred menstruacijo in po menstruaciji z vaginalnimi tabletami gynophilus vend

Spoštovani,

pravzaprav ne vem zakaj se vam BV tako vztrajno ponavlja. To, kot rečeno, ni stvar izpostavljenosti kakšni specifični infekciji, ampak je stvar pogojev, ki prevladujejo v vaši nožnici. Ti pogoji so izrazito individualni in zato niso stvar strokovne presoje ali obravnave. Strokovno vam lahko vsakokrat omogočimo selektivno “pobijanje” anaerobnih bakterij, ki se pri BV nenormalno namnožijo, ne moremo pa preprečiti, da bi se te bakterije vračale v pogojih pomanjkanja laktobacilov. Kako si vzpostaviti stabilno vaginalno floro v kateri prevladujejo laktobacili, ni v moji moči. Eden od načinov je stalno dodajanje teh bakterij, drugi od načinov je odpravljanje dejavnikov, ki “preženejo laktobacile” in ustvarjajo pogoje za veselo razmnoževanje anaerobnih bakterij. Seznam splošnih dejavnikov, ki povzročajo težave v tem smislu je bolj ali manj znan (pretirana higiena, sintetično perilo in tesna oblačila, depilacija intimnih predelov, pogosti spolni odnosi, kombiniranje vaginalnih in analnih odnosov, antibiotiki vseh vrst, zlasti penicilini, veliko sladkorja in škroba v prehrani, …in verjetno še kaj). kaj točno ali kombinacija katerih dejavnikov je pri vas konkretno problem, boste morali nekako odkriti sami.


Pozdravljeni,

Tudi meni je bla ponovno ugotovljena BV-za njo sem se sicer zdravila celo prejsne leto, ampam zgleda me majo bakterije zlo rade:)
Dobila sem efloran, pred njim pa mi je zdravnica cisto iz preventive napisala summamed 2 tablete na 1x , ce je mogoce kje se kaj neodkritega. Na klamidijo sem cicrr bila testirana negativno 1 leto nazaj.

Zanima me ce BV boli? Namrec , sramna kost oz ta del pod popkom do noznice me nenormalno boli. Bolecina je topa, pekoca in traja ze minimalnl 3 mesece skoz(edino med M ne ne cutim ker takrat vse drugo boli:)). 2 tedna nazaj sem imela ginekoloski uz-bp. Urin je ok,kri tudi, krvni sladkor tudi. Splosna zdravnica me je sicer poslala do ginekologinje ces da je to sigurno ginekoloska tezava , ampak nisem vec tok prepricana. Boli me predvsem ko sedim,lezim, med sportom,oz gibanjem ne. Maste mogoce kasno idejo kaj bi lahko bilo,oz kam se obrniti? Ker imam mislim da ze vse pregledano skoraj(tudi crevesje,uz trebuha) in je vse ok, ne vem vec kaj naj. M imam redne,KT ne jemljem, SO nimam ze nekaj casa ker enostavno ne gre, stara sem 25 let.Pocasi me je ze strah jt k zdravnikom da me ne bodo imeli za noro, ampak zadeva je rahlo neprijetna ze. Prav tako oblacim vec ali.manj sirsa oblacila , bombaz.

Hvala za odg. LP

Lepo pozdravljeni še enkrat in hvala za vaš odgovor. Najbrž je kriv za ponavljajočo se BV prav eden od teh dejavnikov, ki ste mi jih našteli. Teko pa je ugotoviti kaj mi ne odgovarja zato sem mislila,če obstaja kakšen specialist kateri bi ugotovil zakaj se ponavlja in bi mi predpisal ustrezno zdravljenje. S tem selektivnim “pobijanjem” ste najbrž mislili na razne antibiotike in globule za vstavljanje v nožnico? Nekaj tega sem že dobila, nazadnje Efloran.
Zanima me pa še nekaj. S partnerjem sva stara 34 let pa se že eno leto trudiva, da bi zanosila pa nama v tem času še ni uspelo, zato sem tudi pomislila, da je mogoče kriva ponavljajoča se BV. Bi mogoče zaradi tega, da se trudiva že kar nekaj časa morala obiskati ginekologa? In kaj se da v tem primeru narediti? Spolne odnose pa imava redno (vsak drugi dan nekje). Kako si lahko še pomagava,da bi nama uspelo zanositi po naravni poti? Hvala lepa za vaš odgovor.

Spoštovani,

bojim se, da bo težko kdorkoli drug kot vi sami odkril, kaj je v vašem življenjskem slogu zdaj, ko imate pogosto BV drugače kot je bilo v času, ko BV niste imeli. Dvomim, da bi imela BV kakšen vpliv ali vsaj pomemben vpliv na sposobnost zanositve in če prizadevanja trajajo že polno leto dni ali več, potem bo res počasi čas,da se obrnete na svojega ginekologa. Še pred tem pa pregovorite svojega partnerja, da si da pregledati kakovost semenskega izliva, da bi se pri vas prehitro ne lotili preiskav, ki so pri ženski vse po vrsti bolj invazivne kot je pregled semenske tekočine.


Hvala lepa za odg. Partner ima ze od prej otroka je pa res da je kadilec in občasno uziva alkohol kar pa najbrz pripomore k temu,da ne zanosim. Mogoce bi pa oba morala poskusiti fertilup al kaj podobnega. Sama pa sem jemala elevit pa po vseh neuspelih poskusih ga potem nisem vec uzivala,ker se mi je zdelo,da pojem prevec tablet. Danes pa sem si kupila femibion 1 tako,da bom sedaj uzivala le tega. Zanima pa me se nekaj. Kako je pa s pregrado? Ze nekaj casa nazaj sem imela ginekoloski pregled v UBKC-Lj ker me je bolel trebuh je zdravnica vztrajala,da me pregledajo ginek.pa se spomnim,da ko so mi naredili uz mi je omenil pregrado,vendar nic hujsega. Sm pa enkrat vpr.svojo ginek.pa je rekla,da je vse uredu,brez da bi kaj opazila. Se pregrada lahko kaj spreminja?

ne, pregrada se ne spreminja, lahko pa se spreminja njena “očitnost” oziroma “vidljivost z UZ”. Zato je za diagnozo pregrada dogovorjeno, da se jo preverja po ovulaciji in pred menstruacijo, da so pogoji za diagnostiko čim boljši in kolikor toliko enaki med različnimi ženskami. Vsekakor predlagam spermiogram, ker se pri moških tudi to lahko spreminja.


ne. BV ne boli. V vsako podrobnost možnega razloga za BV se ne morem poglabljati. To morate raziskati sami in najti ta razlog ali več razlogov, da se vam BV ponavlja oziroma vztraja. Posredni razlog je zagotovo izginjanje laktobacilov, zakaj ti pozitivni, zaželeni mikrobi pri vas izginjajo oziroma ne vztrajajo, če jih sami slučajno dodajate, pa ne vem.


Zanima me,ce lahko tudi sperma vpliva na ph noznice in se zato bakterijska vaginoza ponavlja? S partnerjem si zelo zeliva otroka zato sem pomislila,da mogoce k ponavljajoci se BV prihaja zaradi izliva sperme v noznico. Kaj mi v taksnem primeru predlagate? Hvala za vas odgovor.

to pa utegne imeti kaj “soli”, čeprav v naravi to običajno ne povzroča težav. kaj lahko storite v tem primeru? Lahko npr. kakšno uro, dve po spolnem odnosu uporabite nožnični antiseptik na osnovi mlečne kisline ali boraks glicerin svečke, ki oboji znižajo pH nožnice.


Za boraks glicerin svečke se nisem slisala sem pa preverila in videla,da se jih da kupiti brez recepta. Trenutno za uravnavanje uporabljam gynophilus,vendar je se obcutiti nekaj noznicnega vonja. Pa lahko sedaj zamenjam in probam boraks glicerin svecke ali ni dobro skakat iz enih sveck na druge? Hvala lepa. Mi lahko svetujete tudi kako,kdaj in kako pogosto jih lahko uporabljam glede na ponavljajoco BV.

morda je celo bolje, če se kdaj zamenja antiseptik, ker se na vsako stvar nenazadnje navadijo tudi “vsiljivci”. Glede pogostosti na splošno svetujem 3 do 4 dni na teden, kako točno, pa prečuščam vam, ker mora vsaka najti svoj lasten “ritem” preganjanja nezaželenih bakterij in gliv.


Ja imate prav,da je potrebno zamenjati,ker se “vsiljivci”res lahko navadijo. Imam lahko v tem času spolne odnose ali raje ne? Namrec bom za preventivo morala jemati po menstruaciji in pred njo. V casu nekje pred ovulacijo pa raje nebi,da nebi vplivalo na zanositev katero si zelo zelim. Zato sem tudi z jemanjem vsega tega zelo previdna si pa zelim,da BV koncno odide z mojega zivljenja,saj je zelo nadlezna.

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam se eno vprasanje glede teh”zvarkov” za noznico. Nikoli jih nisem uporabljala dlje kot 10 dni, ker sem se bala da b se telo prevec navadlo na njih, in potem se samo nebi vec branilo; se pravi uporaba recimo 3x na teden potem nebi smela skoditi?

Spolni odnosi sicer lahko malo zmanjšajo učinkovitost, niso pa prepovedani.


no, telo se na te reči ne navadi, lahko pa se vsaj deloma prilagodijo vsiljivci (bakterije, glive). Vsekakor vsake toliko preventivna uporaba 3 do 4dni ne škodi.


Kaj pa najbol priporočate v tem primeru?

V bistvu je vseeno. Običajno navedem nekaj predstavnikov: Vitagin-C, Floragin, Lactogyn, Gynolact, Multigyn in kapsule GynOphylus.


Pozdravljeni,

Nekje 3 tedne nazaj sem bila pri ginekokoginji za bris-zaradi ponavljajocih vnetij. Takrat mi je dala summamed sicer cisto na “blef”da vzamem, da pri vsej zbirki antibiotikov ki sem jih imela zaradi BV nebo skodil; danes dobila po posti recelt zaradi vnetja za ciprobay. Malo gledam po netu zakaj se ta antibiotik uporablja in nimam pojma kaj so zdaj spet nasli. Ginekologinja je na dopustu in tako ne dobim nobenega da bi mi povedal kaj je. Hvala za odg.

🙂 in verjetno zdaj mislite, da sem jaz čarovnik, ki vse ve in vse zna? 🙂 Žal ne…. izvid je verjetno v vašem zdravstvenem kartonu in če drugega ne, bi morala biti v ordinaciji kakšna sestra in vam prebrati izvid. Morda bi potem lahko rekel kaj več, Ciprobay pa je zgolj oblika antibiotika, ki se ga uporablja za odpravljanje zelo pestrega nabora klic. Sicer pa je neinformirano pošiljanje receptov za antibiotike v nasprotju s strokovno etiko in strokovnimi smernicami, zato tega še zlasti ne podpiram.


New Report

Close