Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ponavljajoča angina

Ponavljajoča angina

Pozdravljeni!

Pri sinu, star bo 8 let, se od decembra lani pojavljajo angine. V roku 6 mesecev je 4x jemal Ospen. Simptome je imel prvič (vneto grlo, vročina, otečena leva vratna bezgavka), vsakič naslednjič pa nobenih simptomov, razen bezgavke, več. Hiter bris na steptokok je bil vsakič pozitiven. Zdaj zadnjič je bil bris, 5 dan po nejemanju Ospena, spet pozitiven. Kaj se to dogaja? Zdaj je dobil prvič Amoksiklav. Ali naj zahtevam, da mu naredijo bris žrela z antibiogramom? Oz. kaj se dogaja, kako pomagati? Kot rečeno pa je sicer, razen otečene leve vratne bezgavke, brez simptomov. Hvala.

Pozdravljeni,

če gre v resnici za angino in ne le za virusno okužbo žrela, bo verjetno potrebno jemanje antibiotika daljši čas (nekaj tednov, morda tudi depo injekcijo), da bi s tem odstranili biofilm škodljivih bakterij iz žrela. Virusno okužbo žrela in angino (bakterijsko okužbo mandlja) se loči glede na vnetne kazalce v krvi (levkociti, diferencialna krvna slika, CRP).  Bris je nezanesljiv, saj angino povzročajo še druge bakterije, ne le Streptokok.

Če gre za simptomatsko nosilstvo Streptokoka, ga je potrebno odstraniti iz žrela. Simptomatsko pomeni bolečina v žrelu ali porast vnetnih parametrov v krvi (potrebno oddati kri v laboratorij) ali povečana, boleča bezgavka na vratu. Priporočam vam posvet o tem z infektologom.

Operacija – odstranitev mandljev je indicirana, če so vsaj 4 angine letno vsaj 2 leti zaporedoma.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Kako to, da ob ponavljajočih anginah, nima praktično nobenih simptomov razen otečene leve vratne bezgavke? Mi lahko koga svetujete (infektolog), na koga se naj obrnem?

Lahko še kako drugače ob antibiotikih pomagamo?

Kako se ugotavlja, če je morda nosilec steptokoka, ali je možno, da mu zato vedno pokaže pozitivno?

Hvala.

Sva bila s sinom včeraj pri specialistu ORL. Ta je rekel, da – navkljub pozitivnim streptokok testom – ne more biti angina, če nima povišane temperature ali/in bolečega grla. Da testi za streptokok niso merilo. Nič ni govoril o kakšni operaciji mandljev/žrela kot jo je omenjala pediatrinja. 

Rekel je, da moramo raziskati to bezgavko.
Jaz sem pa v skrbeh, kaj pa sedaj, ko je sin še vedno pozitiven na steptokok? Ali to nič ni narobe? Njegova pediatrinja me je čisto prestrašila, da se lahko preseli na druge organe in povzroča ogromne težave. Ali to res ni nič nevarno, če ti brisi kažejo, da je streptokok pozitiven?

Asimptomatskega nosilstva Streptokoka ni potrebno odstranjevati. To pomeni, da zdravemu človeku brez kakršnih koli bolečin, povečanih bezgavk, z normalnimi izvidi krvi odvzamemo bris. Tak človek večinoma ne bo širil Streptokoka na okolico.

Simptomatsko nosilstvo Streptokoka je  potrebno odstraniti iz žrela, saj vemo, da lahko imunski sistem z odlaganjem protiteles proti Streptokoku povzroči spremembe na srčnih zaklopkah (revmatično vročico) ali vnetje ledvičnega parenhima (glomerulonefritis). Poleg tega suimptomatski nosilec širi bakterijo na okolico. Simptomatsko pomeni bolečina v žrelu ali porast vnetnih parametrov v krvi (potrebno oddati kri v laboratorij) ali povečana, boleča bezgavka na vratu. Priporočam vam posvet o tem s pediatričnim infektologom. Obstajajo smernice o tem (CDC Atlanta, WHO in druge).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close