Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ponavljajoča angina

Ponavljajoča angina

Pozdravljeni!

Pri sinu, star bo 8 let, se od decembra lani pojavljajo angine. V roku 6 mesecev je 4x jemal Ospen. Simptome je imel prvič (vneto grlo, vročina, otečena leva vratna bezgavka), vsakič naslednjič pa nobenih simptomov, razen bezgavke, več. Hiter bris na steptokok je bil vsakič pozitiven. Zdaj zadnjič je bil bris, 5 dan po nejemanju Ospena, spet pozitiven. Kaj se to dogaja? Zdaj je dobil prvič Amoksiklav. Ali naj zahtevam, da mu naredijo bris žrela z antibiogramom? Oz. kaj se dogaja, kako pomagati? Kot rečeno pa je sicer, razen otečene leve vratne bezgavke, brez simptomov. Hvala.

Pozdravljeni,

verjetno bo potrebno jemanje antibiotika daljši čas (nekaj tednov, morda tudi depo injekcijo), da bi s tem odstranili biofilm škodljivih bakterij iz žrela. Priporočam vam posvet o tem z infektologom.  V primeru, da se bodo nadaljevale angine še v naslednjih mesecih kljub podaljšanemu jemanju antibiotikov, pa pride v poštev operacija – odstranitev mandljev.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***
Objava čaka odobritev

New Report

Close