Najdi forum

Prosim za pomoč za svojo mamo, ki živi z mojo sestro. Sama sem se lansko leto poročila in ne živim več z njima, čeprav vsi stanujemo v istem bloku. Moja sestra je brezposelna, ni prijavljena na zavodu za zaposlovanje in noče oddati prošnje za socialno pomoč češ, da si bo našla delo. Pri svojih 40 letih ima 2 leti delovne dobe. Mama je upokojena in nima tako visoke penzije, da bi živela obe v trisobnem stanovanju. Sama sem delovni invalid II. kategorije in ne morem dodatno delati, da bi finančno pomagala. In sedaj vprašanje: Ali lahko mama zaprosi za socialno pomoč, ker sestra noče, kljub temu, da prejema pokojnino? Oziroma kaj bi se dalo finančno narediti, da se moji mami omogoči preživetje?

Mama lahko zaprosi za pomoč, saj je vaša sestra samostojna oseba (razen če ni težja invalidka). Odvisno pa je, kolikšna je njena pokojnina. Če je večja od 220 EUR, potem ne bo upravičena do DSP.

Lahko pa zaprosi za IDSP, vendar mora obrazložiti svojo MO in utemeljiti, zakaj se ne more pomagati z DSP oz. pokojnino.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close