pomoč sodelavcu
Ne vem če sem na pravem forumu, a poskusiti ni greh. Imam vprašanje. Pred časom se je name obrnil sodelavec, ki ima po mojem nestokovnem mnenju težave z depresijo. Govoril mi je o tem kako mu do ničesar ni, ne more jesti, ne more piti, bil je tik pred tem da si samemu sebi škodi, da ga stiska itd. Vzroka stiske mi ni povedal, saj da o tem ne more govoriti, name pa se je obrnil zato, ker sem jaz pred kratkim doživela osebno tragedijo, in sem se zelo spremenila, tudi mene muči depresija, o svoji zgodbi ne morem govoriti z nikomer, vsaka najmanjša stvar me spomni na grozo, ki sem jo doživela in seveda jasno kažem znake depresije. Sama si pomagam na forumu, kjer so ljudje z mojimi težavami, a pri sodelavcu ne morem narediti nič. Meni pomagajo, se pogovarjajo z mano ali pa mi samo stojijo molče ob strani, ko imam izbruhe, tisti ki vedo kaj se mi je zgodilo in česa ne morem preboleti, pri sodelavcu pa jaz ne vem kaj naj mu rečem, ali naj bom tiho. Zaenkrat sem mu rekla, da če bi se rad in ko bi se rad pogovarjal, sem pripravljena poslušati in da vem kako se počuti… Bi pa rada kaj več naredila zanj, saj če bi si kaj neredil, bi bil to zame še en stres več…..bi si očitala, da nisem naredila nič…. Aja, rekla sem mu tudi da naj ne išče tolažbe v tabletih ali alkoholu, saj po lastnih izkušnjah vem da te tablete samo omrtvijo za nekaj časa, čustva pa nekega dne izbruhnejo na dan, še v močnejši sili….
Mi lahko vi kaj svetujete, kako naj se obnašam do njega.
Spoštovana sodelavka!
Želite pomagati sodelavcu, vendar ne veste kako. Najlažji način, da to ugotovite je, da ga preprosto vprašate zakaj vam vse to govori, kaj pričakuje od vas in, da mu poveste kaj lahko oz. ste pripravljeni storiti zanj. Pravite, da ne more govoriti o vzrokih – kar tudi vam otežuje iskanje možnih načinov za pomoč. Iz svoje izkušnje ste že ugotovili, da je najbolje, da se težav in problemov lotimo, jih obdelamo, predelamo in šele potem gremo lahko naprej, če pa jih tlačimo…
Strah vas je tudi, da bi si prijatelj kaj naredil in bi se čutili odgovorni – kdo pa ste? Imate morda čudežno paličico za reševanje vseh težav na tem svetu? Najbrž ne! Lahko naredite vse kar je v vaši moči. Pomembno za to, da lahko pomagate pa je tudi to, da je sodelavec vašo pomoč pripravljen sprejeti. Morda vi lahko pomagate na en način, pa ta zanj ni sprejemljiv – ste vi krivi? Saj vendar ne morete obvladati vseh možnih načinov – tega še strokovnjaki ne zmorejo, vsak ponuja eno vrsto pomoči, mi pa izbiramo. Mislim, da ni nič narobe, če mu iskreno poveste, da mu želite pomagati, hkrati pa vas je strah. Pogovorita se o teh stvareh – saj bo razočaranje za oba manjše, če bosta ugotovila, da imata preveč različna pričakovanja in vajino sodelovanje nima smisla.
Morate se zavedati tudi, da je vsak odgovoren zase. Ne morete živeti namesto njega, ne morete namesto njega reševati nejgovih problemov in stisk – čeprav bi bilo to včasih lažje kot samo podpirati in stati ob strani, če se človek ne zgane iz mrtve točke, če nas ne posluša.
Veliko uspeha in čim manj skrbi!
Špela, Šent
Sama se uspešno zdravim proti depresiji zadnjih šest mesecev in to s tabletami, ki niso pomirjevala!
Povprašajte pri zdravniku!
Forum je zaprt za komentiranje.