Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija Pomoč pri vrtoglavici

Pomoč pri vrtoglavici

Spoštovani, na vas se obračam zaradi pomoči glede vrtoglavic. In sicer prvič se mi je napad pojavil pred cca 10 leti, sredi noči nenadno vrtenje in slabost. Takrat mi je osebna zdravnica predpisala tablete betaserc in počivanje cca 14 dni. Takrat so vrtoglavice same izvenele. Sedaj, se mi je pred slabima dvema tednoma napad ponovil, v istih okoliščinah in sicer, da sem se zbudila sredi noči, slabost, vrtenje, piskanje v ušesih, pritisk v glavi itd. Takoj naslednji dan sem šla k zdravnici, katera mi je predpisala enake tablete in dala napotnico za ORL in Nevrološki pregled. Stanje se je sicer malo umirilo, in vrtenje ob premikih glave ni več tako intenzivno, vendar nisem prepričana sama vase, da lahko vozim avto (predvsem pri bočnem parkiranju in gledanji nazaj se mi zvrti) in normalno hodim v službo saj se mi še vedno vrti in tako ne morem opravljati dela. Večino časa mi tudi piska v ušesih, to pa je najbolj moteče v tišini, za info vam povem tudi da imam 28 let. Zasledila sem, da bi to lahko bila motnja BPPV in, da se jo lahko preprosto ustavi z Epleyevim manevrom in Half somersaultovim manevrom. Sama sem sicer probala izvajati, a se mi zdi da ne znam pravilno izvesti in mi ne pomaga.

Vprašanje je sledeče:
Datume za preglede pri specialistih, sem dobila šele v letu 2019. Zdravnica mi je svetovala naj se prvo obrnem na ORL pa me zanima ali mi priporočate, da obiščem specialista samoplačniško, ki bo izvedel dotični manever oz. kako drugače pomagal. Ali menite, da počakam še malo in sama izvajam vestibularne vaje, poskusim izvajati manevre in bodo vrtoglavice izvenele morda same od sebe? Ali imate kak predlog kako drugače si pomagati, da pridem v stabilizirano stanje.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

po mojem mnenju je nevrološki pregled potreben prej, saj je lahko vrtoglavica v sklopu nevrološke bolezni (npr. multiple skleroze).
Brez ocene nistagmusa (gibov zrkel) in drugih testov ali meritev ne moremo sklepati o diagnozi. Morda gre pri vas za napad Menierove bolezni, pri kateri se prehodno poslabša tudi sluh.
BPPV diagnosticiramo, če je provokacijski manever pozitiven.
Podobni znaki so prisotni tudi pri cervikogeni vrtoglavici (torej – če nevrolog ne najde nič in če so manevri za BPPV negativni). Pomaga razgibavanje vratu, gretje, masaža vratnih mišic.
Vestibularne vaje za zgoraj omenjeni bolezni ne pridejo v poštev.

Glede samoplačniškega pregleda brez čakalne dobe se pozanimajte pri MD MEDICINA, Bohoričeva 5, 1000 Ljubljana, tel. (01) 430 90 10, GSM 031 214 444, [email protected]

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Pozdravljeni,

Podobno kot kolegica zgoraj sem pred 2,5 leti sredi noci dozivel hud napad vrtoglavice. Ker mi je bilo slabo v prakticno vseh polozajih glave razen z obrazom v tla, so me odpeljali na nevrolosko urgenco. Tam pregled, tudi z zvocnimi vilicami ni dal nobenih posebnosti in so me napotili na orl z redno napotnico. Ta vrtoglavica se je dnevno zmanjsevala, vendar se je stanje nekako normaliziralo v mesecu in pol. Po treh sem prisel na orl, kjer pa ni bilo nic videti saj je vse izzvenelo. Sicer ni bilo nobenih drugih simptomov. Dobil betaserc in vestibularne vaje, ki pa sem jih vse opravil brez tezav ze prvi dan.

6 leto dni kasneje podobna zgodba, manj intenzivno. Nato se nekajkrat v naslednjem letu in sem pristal urgentno na orl, kjer so ugotovili bppv, naredili manever in je bilo bolje.
Se tri krat do danes spet ista zgodba. Edino kar je videti, da se ponavlja je, da imam prej kaksno od teh tezav: hud glavobol po celi glavi, obcasno piskanje v usesu (pride in gre v 30 sekundah), zbadanje v usesu (pikanje, vedno v zadnjem letu), vneta bezgavka pod celjustjo na isti strani.
Stanje sicer nikoli ni tako hudo kot je bilo prvic, vrtenja je manj, sicer pa ni vedno povsem enako, razen obracanja v postelji, po tem itak vem, da je spet tezava tukaj.

Kaj menite, je lahko problem?

Ja, se osnovni podatki, seveda, moski, star 43 let, krvni pritisk normalen, krvni izvidi (malo bolj podrobni, samoplacnisko) so prav dobri. Psihilosko malce pod stresom (mogoce se najbolj prav zaradi teh tezav) ampak sicer ok.

Mogoce le se dodam, da je sluh sicer brez poslabsanja, s tem ni bilo nikoli tezav. Je pa res, da se mi tisto pikanje in ostalo vedno pojavi na levi strani.

Spoštovani,

verjetno je bila vaša prva epizoda vnetje ravnotežnega živca ali organa, ki se je sama popolnoma popravila.
BPPV je lahko pozna posledica takega vnetja, ker ostane brazgotina v ravnotežnem organu in nato ves čas kristalčki padajo z želatinozne blazine, delajo težave.

Kakšen je vaš sluh? Ali so še kdaj ponovili meritve ravnotežja (VTG ali videoHIT?)
Ker se vam stanje toliko ponavlja, svetujem še MRI glave – pontocerebelarnih kotov in notr. ušes, da ni morda na ravnotežnem živcu tumor ovojnice (benigen).

Piskanje, ki traja 30 sekund, je vsak izmed nas že kdaj izkusil in ni nič nevarnega (pač fenomen notranjega ušesa).
Zbadanje v ušesu je od vratne hrbtenice – pritisk osteofitov, izrastkov kosti vretenc, na živčne korenine. Ali pa od napetosti vratnih mišic, ki je posledica sedečega dela z računalnikom.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Pozdravljeni,

Sluh super, slisim vse frekvence, tudi vtg (to je tisto zlivanje vode v usesa?) Je bil ok, pravijo da ravnotezni organ deluje brez tezav.

Kar se tice hrbtenice je pa tako. Tezave s krizem ze leta, zgornjega dela se nisem dal slikat, je pa dostikrat tako da zacutim nekaj tenzije v vratu, nagnem glavo v levo, nekajkrat malce poskrtajo vretenca in je bolje, kar se tice same napetosti.

Za pomiritev sem dobil pred meseci blazje antidepresive, morda me res malce pomiri ampak osnovna tezava ostaja.

Tocno stanje, ce ga opisem recimo danes:
Voznja z avtom, pospesek ali zaviranje povzroci rahlo slabost (kot tisto ko je cloveku v avtu slabo, meni obicajno ni).
Potem pa gibi:
Glava rahlo nazaj ali v leze, obracanje levo ali desno, rahla slabost. In se najbolj hecna: glava naprej in zasuk v desno ok, naprej in zasuk v levo slabost.
Potem sem pa seveda napet ker se skusam izogibat gibov, ki delajo tezave.
Kaj pa je v mojem primeru sicer najbolje poceti, da se umiri? Pocivati, glava na miru ali kaj drugega?

Opisujete pozicijske vrtoglavice, ki so rahle in kratkotrajne.

Potrebno je ponoviti provokacijske manevre za BPPV in po potrebi izplavljene kristalčke nato spraviti nazaj na svoje mesto z repozicijskimi manevri.

Podobni znaki so prisotni tudi pri cervikogeni vrtoglavici (če so manevri za BPPV negativni). Pomaga razgibavanje vratu, gretje, masaža vratnih mišic.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Hvala lepa za vso pomoč.

Bom opravil mri za vsak slučaj in potem poskrbel za obisk na orl z izvidom, vaje za raztezanje vratnih mišic se mi zdijo pa res smiselne. Sem namrec tudi 2m visok, racunalnicar med drugim in mi res delajo tezave gibi glave, ki niso tisti, v katerih prezivim najvec casa (rahlo sklonjen naprej).

Morda samo se podvprasanje: po kaksnem mehanizmu pa vratne misice povzrocijo vrtoglavice in slabost?

V vratnih mišicah in kitah so receptorji za nateg in napetost. Ob preveliki napetosti mišic (ali bolečini v mišicah) je informacija za možgane napačna, možgani dobivajo dezinformacije o položaju glave in vratu.

Tudi v degenerirane diskuse (medvretenčne ploščice) se lahko vrastejo mišično-kitni receptorji in pošiljajo dezinformacije v možgane.

Izrastki na degenerativno spremenjenih vratnih vretencih lahko ob določenih gibih pritiskajo na žile in se ustavi prekrvavitev v notranjih ušesih.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Zelo zanimivo. Kako se potem takšne tegobe sploh rešujejo? Napetosti verjetno z raztezanjem, kaj pa ostalo?

Pozdravljeni,

izvid MR je takšen (v hrvaščini):
Vse brez težav, edino kar je opisano je:
Frontalno parasagitalno desno okrugle, pravilne, hiperintenzivne tvorbe, hipointenzivne u T1 i FLAIR tehnici snimanja.
MR vratne kralježnice: degeneracija diska u svim razinama. Ne nalazi se znakova protruzije diska.

Zaključak:
MR mozga pokazuje frontalno parasagitalno desno tvorbe koja če diferencijalno diagnostički odgovarat širim perivaskularnim prostorima. MR vratne kralježnice tek incipijentne degenerativne promjene.

Kaj menite?

Opisani so degenerirani diskusi = možen vzrok vrtoglavice
Opisane so začetne ishemične spremembe v možganovini desno (drobne kapi) – vzrok je zvišan krvni tlak, morda stara poškodba glave, zvišan holesterol.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Ok, tele drobne kapi se ne slišijo prav nič spodbudno. Celoten izvid:

MR mozga na ucinjenim sagitalnim, transverzalnim i koronarnim presjecima primjenom razlicitih tehnika snimanja pokazuje uredan odnos sive i bijele tvari te urednu organizaciju girusa i sulkusa. Frontalno parasagitalno desno okrugle, pravilne hiperintenzivne tvorbe, hipointenzivne u Tl i FLAIR tehnici snimanja.
Ventrikularni sustav je centralno smjesten, simetrican, bez znakova hidrocefalusa.
C:etvrta i treca mozdana komora medioponirane.
U podrucju mozdanog debla i malog mozga ne nalazi se patoloskih promjena.
Ne nalazi se promjena u podrucju selarne i paraselarne regije.
Pontocerebelarni kutovi bez patoloskih promjena uz urednu sirinu unutarnjih slusnih kanala.
Ne nalazi se znakova postojanja tumora kao niti svjezih ishemijskih iii hemoragijskih lezija. Retencijske ciste maksilarnih sinusa.
Kod MR angiografije krvnih zila mozga prikazane intrakranijske krvne zile urednog tijeka, primjerene sirine lumena. Ne nalazi se znakova postojanja aneurizme kao niti AV malformacije.
Kod MR vratne kraljesnice na ucinjenim transverzalnim i sagitalnim presjecima primjenom razlicitih tehnika snimanja trupovi kraljesaka primjerene su visine, ostro ocrtanih kontura.
Degeneracija diska u svim razinama.
Uredna sirina iv prostora.
Ne nalazi se znakova protruzije diska.
Medula je fizioloskog intenziteta signala bez znakova intra iii ekstraduralnog tumora.
Zakljucak:
MR mozga pokazuje frontalno parasagitalno desno tvorbe koja ce diferencijalno dijagnosticki odgovarati sirim perivaskularnim prostorima a MR vratne kraljeznice tek incipijentne degenerativne promjene.

Radiologinja je na izvid sicer rekla, da nima pripomb oz. da ni zaskrbljujoče.
Poškodb glave se ravno ne spomnim nobene, krvni tlak je med 120/70 in 130/80, skupni holesterol v mejah, individualno malce povišani trigliceridi.

Ali rabim glede na izvid kaj storiti?

Hvala.

Stara sem 16 in Ze 25 dni imam tezave z vrtoglavico slabostjo in omoticnostjo nazacetku sem imela se vrocino to sedaj ni vec ampak se mi vrtoglavica in slabost pojavlata nekako v valovih velikokrat prosti veceru zadni tedn pa mi tudi nerestano in zeo motece sumi v usesih ter se pojavi bolecina v glavi ter omoticnost . bila sm pri zdravniku Izvidi krvi so bili vredu me je poslala naprj na pregled k specjalistu za vrtoglavice vendar moram cakati se problizno 14dni da pridem na vrsto.Pred leti pa sem imela tudi tezave z migrenami na slikah so videli da imam v glavi dve majhni bunkisi 5mm sucer je zdravnik rekau da ni nevarno in da ponavadi izgine ampak ali je moznost da se bi to povecalo in bi to sedaj uplivalo na vse kar se dogaja? Ali se da kaj narediti glede sumenja v usesih ? Kaj bi lahko sploh bilo narobe?

]Stara sem 16 in Ze 25 dni imam tezave z vrtoglavico slabostjo in omoticnostjo nazacetku sem imela se vrocino to sedaj ni vec ampak se mi vrtoglavica in slabost pojavlata nekako v valovih velikokrat prosti veceru zadni tedn pa mi tudi nerestano in zeo motece sumi v usesih ter se pojavi bolecina v glavi ter omoticnost . bila sm pri zdravniku Izvidi krvi so bili vredu me je poslala naprj na pregled k specjalistu za vrtoglavice vendar moram cakati se problizno 14dni da pridem na vrsto.Pred leti pa sem imela tudi tezave z migrenami na slikah so videli da imam v glavi dve majhni bunkisi 5mm sucer je zdravnik rekau da ni nevarno in da ponavadi izgine ampak ali je moznost da se bi to povecalo in bi to sedaj uplivalo na vse kar se dogaja? Ali se da kaj narediti glede sumenja v usesih ? Kaj bi lahko sploh bilo narobe?

Djlongy,

obnašajte se preventivno – omejite tudi maščobe, redno se ukvarjajte s športom. Če kadite, takoj prenehajte. Večkrat merite krvni tlak. Ne vem, koliko ste stari. Ali je v družini kap in infarkt (morda celo pri mlajših osebah?).
Pogovorite se s svojim zdravnikom, če bi morda začeli jemati Aspirin 100 mg/dan preventivno – preprečevanje strdkov.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

Star 43 let, nikoli kadil, ne pijem. V druzini nobenih kapi ali infarktov. Intenzivno se sicer ne ukvarjam s sportom, ceprav se precej gibljem. Krvni izvidi so ok, trombociti celo malo pod mejo, ze leta je tako.

Spoštovana Ema 123,

vročina, ki si jo imela, kaže na prebolelo virusno okužbo. Vrtoglavica in omotičnost spremljata nekatere viroze, še posebej dolgo-potekajoče kot so infekcijska mononukleoza (EBV virus) – vsak jo ima 1x v življenju, ali CMV virus ali gripa. Vzrok so lahko zaradi virusov povečane bezgavke v bližini velikih vratnih žil. Zraven je tudi utrujenost, glavobol, šumenje itd.. Težave lahko trajajo 2 meseca ali celo 6 mesecev. Zagotovo bodo minile.

Veliko je treba popiti tekočine, pomagajo vitamini in analgetik proti bolečinam. Ne zadržuj se na soncu. Na šumenje kar pozabi, pa ga ne boš več zaznala.

Slik glave ne morem komentirati, saj jih nisem videla.
Priporočam pregled pri nevrologu čim prej. Za ORL se nič ne mudi.

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

New Report

Close