Najdi forum

Pomoč pri ne želji po spolnosti

Spoštovani,

Obračam se na vas v upanju, da mi pomagate najti rešitev za težave pri pomanjkanju želje po spolnosti.
Ker je težava že kar nekaj časa prisotna v odnosu,in moj partner nima več potrpljenja, se bo tudi najina zveza znašla pri koncu, če se ne spremeni ničesar. Že kar nekaj časa se tudi pogovarjava o tem ali ostati v zvezi ali je bolje da greva vsak po svoje, vendar glede na to da imava skupaj 2 otroka, je zadnja možna rešitev razhod. Rada bi ostala skupaj, vendar če se ničesar ne spremeni bo očitno slej ko prej prišlo do tega.
Skupaj v zvezi sva že skoraj 10 let, od tega 5 let živiva skupaj, imava 2 otroka – 4 leta in 1,5 leta, stara jaz ravno 30, partner 32. Vse ostalo še kar nekako funkcionira, razen spolnosti. Tudi prejšnji teden, ko sva zopet imela pogovor kako naprej, je partner sam rekel: »da kot družina odlično funkcioniramo, ampak midva kot partnerja pa ne«.
Zadeva je sledeča, meni enostavno ni do spolnosti že kar nekaj časa, sploh ne čutim nobene želje, potrebe po spolnosti, vedno sem preutrujena, raje tisti čas spim (ali se ravno odpravim in hočem spat, ali zjutraj sem preveč zaspana). Pa če tudi partner daje pobude, se »spravi« name, me nobena stvar ne prepriča, nič me ne gane….Po pravici povedano, grem že sama sebi na živce, kako da nimam nobene želje, iščem odgovore vendar jih sama in tudi s pomočjo partnerja ne najdem. Partner mi nudi podporo, poskuša uresničit tudi moje želje. Mesec nazaj sem začela obiskovati tudi fitnes, da si »popravim« postavo po nosečnosti, da se bom bolje počutila v svoji koži, da bo samozavest boljša…vse se je spremenilo, postava se spreminja, jaz se veliko bolje počutim v svoji koži, čedalje bolj postajam samozavestnejša, ampak želje po spolnosti pa še kar ni. In kot sem že rekla, da partnerja počasi mineva potrpljenje in s tem tudi mene, kajti lahko bi živeli še lepše in boljše če bi se tudi ta del spremenil.
Prosim vas za kakršen koli nasvet, pomoč kako naj se »zbudim« in začnem živeti se v tej plati, smeri?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč in nasvet.
Hvala in lep pozdrav.

Lepo pozdravljeni,

opisujete stisko, ki jo čutite na telesu ob partnerju in se sprašujete ali obstaja drugačna pot, da bi se vidva sprostila ter dosegla spontano in sproščeno spolnost v odnosu. Če v vajinem odnosu obstaja blokada pri spolnosti, potem je tukaj tudi potencial, da to stisko skupaj prerasteta in se drug ob drugem sprostita. Ni se vama potrebno ločevati in se potiskati v še večje stiske. Samo začutiti se morata. Sliši se zelo preprosto in lahko vam zagotovim, da tudi je tako preprosto. Zelo malo je potrebno, da najdeta stik, le odločiti se morata, da si želita postati naklonjena, spustiti svoja pričakovanja, ki jih imata drug do drugega in si priti naproti. Najti stik pomeni samo odpreti srce drug drugemu, se sprejeti in se v sebi umiriti.

Odgovorov zakaj vam ni do spolnosti je vsekakor več: otroci so majhni, utrujeni ste, partner vas ne začuti in ustvarja pritisk, vam pa se po vsem tem vse telo upira in se ne zmorete iskreno odpreti. Vaš partner bo moral postati potrpežlivejši, se sprostiti in vam narediti prostor, da ga boste skozi svoje telo lahko sami začutili. Nič ne gre na silo in vi ste ženska, ki se boste raje ločili, kot vstopali v spolnost neiskreno. Ženska mora moškega začutiti skozi srce, vi pa čutite da je pritisk, ki ga partner povzroča, posledica njegove stiske. Ko ženska čuti, da moški ni iskren in resnično odprt ter naklonjen, torej da moški kompenzira svojo stisko, se ji telo upre. Spolnost je del odnosa med vama in če vidva zmoreta najti bližino, sočutje in občutek sprejetosti, se odpre tudi na področju spolnosti. Če med vama ni stika in bližine, potem v spolnosti nastane blokada in eden od partnerjev odreagira odklonilno, drugi pa preveč s siljenjem. Oba se morata umiri drug ob drugem in se začutiti globlje.

Med vama obstajajo osnovne razlike, ki jih je smiselno razumeti in začutiti v odnosu. Kot moški in ženska prihajata v odnos drugače. Oba iščeta bližino, le na drugačen način. Ko boste vi razumeli in v sebi začutili, da vstop v spolnost za moškega pomeni višek predaje in ljubezni in ko bo vaš partner razumel, da ga vi ne zavračate, ker ga ne ljubite oz. ker si ga ne želite, temveč potrebujete drugačen pristop, bolj nežen in razumevajoč, kjer ni pritiska in pričakovanj, kjer imate prostor, da se mu približate in ga sami začutite skozi svoje telo, se bo vajin odnos spremenil.

Najverjetneje se med vama podobna igra odvija na čustvenem nivoju skozi dan. Vi ga čakate, pričakujete in ustvarjate pritisk, da bi se sprostil, ker se ob njem počutite sami, osamljeni, kot da ga ni v odnosu ob vas, on pa se umika in vam sporoča, da preveč silite ter da ob vas nima svojega prostora, kje bi lahko normalno dihal. Tudi tukaj bo potrebno obrniti odnos na glavo in začutiti drugače. V tej vlogi pa mora ženska spustiti, počakati in narediti prostor, da se moški približa sam in lahko sprosti svoje telo ob ženski.

Vaše pričakovanje čez dan ni nič drugega kot želja po bližini, kjer bi vi skozi malo več njegove pozornosti in zanimanja za vas, začutili z njim stik in bližino. Začutili bi pripadnost in varnost, vaše telo bi se sprostilo, nakar bi začutili potrebo po telesni bližini s partnerjem. Vaš partner pa bi začutil, da ste njegova in ga resnično ljubite. Spolnost ima v naših odnosih najglobji odgovor na stik in bližino. Dovolita si stopiti v ta svet in ga začutiti skozi svoje telo.

Predlagam vama, da se skupaj odločita za strokovno pomoč, ki vama jo lahko nudimo v našem centru, saj smo sva poleg strokovnega znanja z možem tudi prehodila to pot. Kontaktirate nas lahko na spodnjo številko in obiščeta naš center na Ptuju ali v Ljubljani, kjer vama bomo pomagali najti bližino in povezanost.

Lep pozdrav,

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva - Zakonski in družinski center (Ljubljana in Ptuj) Telefon: 030/333-009 E-pošta: [email protected] http://www.midva.si

New Report

Close