Pomoc ocetu
Pozdravljeni,
Nevem, na koga se naj obrnem. Moj oce ima hude dusevne tezave. Zadnji mesec dva ne vidi vec smisla v zivljenju. Govori, da ne bo vec dolgo zivel, da bo zakljucil zivljene. Pomoc mocno odklanja. Noce k zdravniku, nic. Zapira se vase, slabe volje, s tem – da ne bo vec dolgo zivel – unicuje tudi nas doma. Kako mu naj pomagam? Strah me je vsakega dneva, ker se bojim, da bom samo 1x prejela klic, da je konec. Vse to vpliva tudi name in na moje pocutje.
Pozdravljeni,
vaš oče očitno preživlja zelo globoko stisko, hkrati pa njegova zavrnitev pomoči in izjav, da ne vidi več smisla, pri vas ustvarja veliko nemoči in strahu.
V takšnih primerih je ključno, da ne ostanete sami s to skrbjo. Bilo bi zelo pomembno, da se obrnete na strokovnjake – morda na njegovega osebnega zdravnika, na urgentno psihiatrično službo ali na krizni center (npr. Center za duševno zdravje odraslih). Če menite, da obstaja neposredna nevarnost, lahko tudi pokličete 112.
Morda bi pomagalo, če bi mu pokazali, da ga razumete, ne da bi ga prepričevali ali silili. Lahko mu rečete nekaj v smislu: “Vidim, da ti je res težko in da se počutiš brezizhodno. Nočem, da si sam v tem.” Včasih ljudje lažje sprejmejo pomoč, če se ne počutijo prisiljene.
Vaša stiska ob tem pa je povsem razumljiva in prav je, da tudi vi poiščete oporo. Pogovor z nekom, ki mu zaupate ali obisk pri terapevtu vam lahko pomaga, da ne nosite te teže sami.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj