pomoč-debelost

Bili smo v posvetovalnici- zadnje cepljenje. Punca je stara 18 mesecev.
Velika je 82 cm in tehta 13,9 kg. Že od začetka je bila debelušen dojenček, kljub temu, da sem jo samo dojila. Res se je do enajstega meseca hotela dojiti na vsake tri ure, posebno ponoči. Zdravnica me je opozorila naj pazim na njeno težo, ne vem pa kako. Mi doma ne jemo ocvtre hrane, oz. zelo malo, sladkarij ji ne dajem, le rozine in suho sadje. Pri obroku poje veliko zelenjave,… Ali bi ji morala začeti dajati posneto mleko, čeprav mleka nima preveč rada? Vem, da bi bila škoda, da bi se zredila in bi se morala celo življenje ubadati s preveliko težo. Kako vi pomagate svojim otrokom, ki so bolj močni ? Upam pa, da bo v pomladanskem in poletnem času tudi pokurila več kalorij na kolesu, v gozdu,…

Nasvet (sicer ne le zate): – začni uporabljati iskalnik, neverjetno veliko koristnega boš odkrila 🙂))

Sicer pa tale link:

>http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=36575&t=36575http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=217380&t=217380#reply_217380


– hvala za pomoč/popravek, prepozno sem videla, da sem zamočila!

Ali

Sin ima že od kakšnega 19 ali 20 meseca naprej približno enako težo. 13,5 kg. Včasih, ob kakšni bolezni mu pade, potem pa ponovno naraste. Sedaj ima 26 mesecev.
Mislim, da teža tvoje deklice ni kritična in na tvojem mestu se še ne bi pretirano ubadala s tem. Če otrok normalno je, poje veliko zelenjave, je zdrav, se dosti giblje, potem se po mojem mnenju ni potrebno sekirat. Večina dvoletnikov ni sekundo na miru:)).
V primeru bolezni (kakšen rota virus ali kaj podobnega) jim pa teža zelo hitro pade. Mogoče malo “rezerve” ni slabo imeti.

Naša tamejhna bo imela v kratkem dve leti in ima kakšen gramček čez 14, a nam ni zdravnica nikoli težila, ker je rekla, da je en zdrav luškan otročiček. Za primerjavo: njena sestrica je 19 mesecev starejša in ima kakšen gramček pod14 kg 🙂)

Mislim, da se ti ni treba sekirat. Bolj je ”nevarno”, če se začnejo kile nabirat v času, ko gredo proti puberteti (ampak imamo še cca 6 let miru, je tako?)

LP.

morda bo pa to kaj pomagalo

Mi imamo podoben primerek: pri tej starosti je imel 84 cm in 13,7 kg. Že celo življenje je dober jedec; apetit ima tudi med boleznijo. Zdaj pri dveh letih ima okoli 15 kg. Ko sem vprašala pediatra, če je moj otrok pretežak (opisala sem mu tudi naše prehranske navade in razvoj njegove višine in teže od rojstva), mi je odgovoril, da se razvija v skladu s pričakovanji in da je vse OK. Otrok naj bi namreč pri dveh letih (približno) početveril svojo porodno težo – naš je ob porodu tehtal 4.020 g, torej bi bilo še OK, če bi pri dveh letih tehtal do 16 kg.

Ker pa vem, da se vse skupaj lahko zelo hitro prevesi v debelost, skušam otroku (in s tem tudi celi naši družini) vcepiti čimbolj zdrave prehranske navade in ga navdušiti za čimveč gibanja. Tako doma nikoli ne jemo junk hrane, nič ocvrtega, nič sladkih sokov, nobenih kupljenih sladkarij (razen sladoleda – priznam:-)). Občasno se posladkamo z doma pripravljenimi sladicami (iz polnozrnate moke, s čimmanj sladkorja, s sadjem). Za malice vedno dobi samo sadje, večinoma pije navadno vodo. Čim več časa skušamo preživeti zunaj, na igriščih, vedno hodimo peš (z vozičkom se ne vozi že več kot pol leta), pozimi smo hodili na telovadbo in na plavanje, čimmanj TV (kakšna risanka na nedeljsko ali sobotno jutro, med tednom nič) itd.

Lp,
Katarina

Dokler je otrok še tako majhen, ni panike! Naš je tudi v prvem letu ful hitro rasel in se redil, je imel prav “šlauhece”, potem pa ko smo bili na morju in je bilo grooozno vroče je skoraj cel mesec preživel na žličkah hrane ki bi se lahko preštele na prstih dveh rok!! Od tedaj pa zelo malo pridobiva na teži, izgleda da je imel poskok, sedaj pa poooočasi naprej (v prvem letu je od porodne teže pridobil 7 kg, v drugem letu pa komaj slab 1 kg). In je vse v najboljšem redu.
Tvoja punčka je pa tudi proti mojem pri isti starosti precej visoka, tako da je tudi teža temu primerna.
Ne se sekirat, če ne prej, bo “odvečna” teža tvoje deklice izpuhtela takoj ko bo začela intenzivno se gibati!!

Lep pozdrav,
Sonja

… bi rekla da če otrok zdravo in normalno je … in če se giblje … tam do 2.5 leta po moje sploh ni panike … drugo je če bi pojedel res veliko mastne in redilne hrane …
jaz se nebi sekirala … bi pa bila pozorna .. otročku se pri treh letih že vidi … a je špehec pravi in gre res v debelost … ali se otrok normalno razvija … kile pa itak sploh niso merodajne …

B.

New Report

Close