Najdi forum

poln kufer mam tega!!!

No, najprej mam poln kufer sebe pa motenj hranjenja oz svoje lenobe… Ampak, zdrav način prehranjevanja je drag pa pika!!!

Adas živjo,

veš obstajajo različni pogledi na to kaj je zdrav način življenja. Če misliš s tem na razne dodatke v prehrani, pa jest vse bio in podobno ja potem je to drago. Vendar zame zdrav način prehranjevanja je jesti 5 obrokov dnevno, vse hranilne snovi toliko kot telo rabi, plus primerno gibanje in spanje. Je pa res, da ni lahko nič od tega, še posebej, če so prisotne še druge težave zraven.

LP

Tatjana

Ma ja, saj imate prav.Ampak kot ste rekli, ob vseh ostalih težavah je težko… Sem pa toliko pretežka, da bi morala vključiti intenzivno gibanje, zaradi pomanjkanja denarja organizacija jedilnika z vsemi hranilnimi snovmi zahteva veliko energije, jaz sem pa že skoraj 20 let zaradi težav med katerimi so od 11. leta tudi MH, zdaj jih imam 35, čisto brez energije, seveda so obdobja ko sem hiper, ampak to je samo začasno potem pa spet padem. 12 let sem bila samohranilka, zdaj pa imam še 6-mesečnico tako, da spanja mi tudi primanjkuje, ja. Hodila sem na individualne terapije (super terapevt, nimam pa niti več časa, ker sem se preselila, niti denarja za terapije) in tudi na skupino, veliko sem prebrala, tako da informacij in teorija skoraj v nulo, zakaj pa nikakor ne najdem energije, da bi začela živeti kot si želim, pa mi še vedno po 10 letih dela na sebi ni jasno. Predvsem pa ne vem kako odpustiti sama sebi, da sem zafurala šolo, prej bila pa odličnjakinja, kako si odpustiti, da sem bajs, ki se prenajeda in bruha, kako si odpustiti, da je moja deklica z mano in mojimi psihozami morala prestati tako veliko in, da ima tudi ona težave s hranjenjem in je veliko pretežka,kako si odpustiti še vse ostale bedarije, ki sem jih naredila, in začeti delati…???? Kako se soočati še z vsakdanjimi težavami, npr pomanjkanjem denarja, energije, komunicirati primerno z ljudmi s katerimi hočeš nočeš moraš imeti opravka…???
Ah,ja, kakorkoli, hvala za odgovor in lep pozdrav!

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni Adas,

včasih nas določena obdobja v življenju, ko smo pod stresom in pritiskom vrnejo nazaj v stare vzorce vedenja. Motnje hranjenja so strategija preživetja. To, da imate majhnega otroka, da ste izčrpani, brez energije mora biti za vas izredno stresno obodbje. Verjamem, da je za vsako mamico. Pomembno je, da ne obupate. Zaradi utrujenosti, pomanjkanja spanca vidite vse še bolj črno kot je v resnici. Ni čudno, da psoegate po hrani. Predlagam vam, da se dokler ne dobite mesta v bolnišnici obrnete po pomoč kam, kjer računajo manj ali pa se lahko dogovorite tudi za brezplačno svetovanje – odvisno od vaših finančnih razmer. Poskusite lahko na Ženski svetovalnici, kjer dela ga. Ana Ziherl. Z vašo situacijo sem jo že seznanila in predlagam vam, da se obrnete nanjo (01/25-11-602; [email protected]). Verjamem, da že veliko veste o sebi, ker že delate na sebi. Vendar na stres nihče ni odporen, še posebej, če traja dalj časa. V takem obodbju je včasih dovolj že, da imamo podporo in razumevanje in nekoga, ki nam bo pomagal videti, da v težkih situacijah vsi odpovemo.
Trenutno objokujete zamujene priložnosti v življenju, ki ste jih spustili in s tem ni nič narobe. Problem pa je, ko to preraste v kritiko in obtoževanje do te mere, da ne počnete s seboj nič drugega kot to. Ostajate v preteklosti, niste niti v sedanjosti in seveda s tem pravzaprav ne živite življenja, ki bi ga lahko. V bistvu ni nič zamujenega. Predlagam vam svetovanje tudi za podporo temu delu sebe, da boste lahko videli kje ste sedaj, kaj želite in kako bi to dobili danes ne pa včeraj.
Pomembno je, da poskrbite zase, že zaradi otrok. Potrebujejo vas in seveda vas potrebujejo ves čas. Vendar pa je prav, da si znotraj tega najdete čas zase in si ga vzamete. Poznate pravilo na letalu, če zmanjka kisika v kabini? Pravijo, da moraš najprej sebi dati kisikovo masko na obraz, da boš lahko pomagal drugemu – npr. otroku. Ker če bi najprej namestili masko otroku, bi v tem času lahko vi še omedleli preden bi sploh namestili masko pravilno. In potem noben izmed vaju ne bi preživel. Enako je tu. Če želite biti tu za svoje otroke, morate najprej poskrbeti, da bo vaša kisikova maska dobro nameščena. Šele potem jo boste lahko dali njim in bili tu zanje.

Želim vam vse dobro,

Lep pozdrav,

Tatjana
Bistvena pa ni le terapija v tem obdobju, temveč, da ksušate najti nekaj ačsa zase, za počitek. Ali je kdo, ki vam lahko varuje otroka, da se vi spočijete? Npr. prijateljica, mož, dedki in babice? Vsaj za nekaj ur dnevno, da boste vi lahko v tem času naredili zase stvari, ki jih želite ali pa le počivali. Namreč hrana je v stresnem obdobju lahko tolažba in vi ste v stresnem obdobju. Na Ženski svetovlanici imajo tudi veliko prostovoljk in mogoče bi se lahko tudi z njimi dogovorili za varstvo. Vi pa v tem času imate prostor zase.

Obstaja rešitev, namesto s hrano, ki jo hočeš izbruhati, se fajn naješ zelenjave in sadja! Pri meni je to naredilo čudež! Že skoraj en mesec sem OK , pijem tudi zeleni čaj. Prej nisem pila, ker je bilo takoj 200g več na tehtnici, grozno, a voda nima kalorij, čaj vsebuje super snovi (antioksidante, vitamine), pomaga pri hujšanju baje, in zdaj vzdržujem 50 kg. Neverjetno. Jem tudi jogurt 0,5mm, stročnice me še skrbijo, kakšno ribo popečeno, če se da brez olja, mleko, …tudi oreščke bi lahko. Namesto suhega sadja jem sveže. In je neverjeten preobrat.

Poleg tega delam veliko na sebi-psiholog, svetovalka na CSDju s katero delava načrt za življenje, ki pokriva vse točke, ki so pomembne zame, urejam tudi problematiko zaposlitveg motenje hranjenja se spopadam še s psihozo in socialno fobijo (strah) in vse spremembe v razpoloženju, ki spadajo zraven.

Upam, da ne bom nikoli več bruhala, saj imam varnost, ki mi jo nudi sadje in zelenjava, katerih se lahko tako napokaš, da imaš poln želodec in gre vse ven, ker je sama tekočina v sadju in zelenjavi.

Sem skrivala to svojo motnjo, dokler se nisem sama spoprijela z njo, zdaj pa o tem govorim in iščem pomoč.

Vemda je muka!

Če ne izbruhaš, bo šlo slej kot prej ven na naraven način!

Če poješ zdravo, nizkokalorično hrano, se nasiti duša in telo.

Če ješ ful sadja in zelenjave in piješ zeleni čaj, gre vse ven z lulanjem.

Srečno.

New Report

Close