polivanje in spanje

Drage moje!

Če ima katera s svojim sončkom podobne izkušnje, naj mi prosim priskoči na pomoč z idejami.

Naša skoraj 4-mesečna deklica poliva/bruha (vendar ne tako v loku) že od samega začetka. Do zdaj smo se že navadili na to, da moramo vsaj pol ure po obroku počakati preden gremo od doma, da se to polivanje malo umiri, da imaš vsakič, ko podiraš kupčka, posvinjano majico, da menjamo posteljnino vsake par dni, da stalno čistimo tla, da imamo doma celo pralnico perila, da smo zapravili ful denarja za bodyje, ker jih dnevno zamenjamo včasih več kot 10 (pa še vedno je večji del dneva vsa mokra) … NISMO PA SE NAVADILI NA NESPEČNOST.

Naša punčka čez dan ne more zaspati, čeprav je od utrujenosti vsa crknjena. Po dojenju najprej podremo par kupčkov, vmes polijemo, pa spet, pa spet … in ta “spet” se potem odvija 2 uri ali celo več. Sicer čedalje manj (količinsko), pa vendar jo to očitno tako moti, da ne more spati. Kar dviguje se ji, čeprav včasih nič ne pride ven. Redkokdaj vmes malo zaspi, potem se pa spet zbudi – če ne zaradi bruhanja, pa zaradi tega ker je ura že naokoli in je spet lakota tu. In v tem krogu se stalno vrtimo. (Ona pa se mi zdi stalno utrujena.)

Najhuje je to seveda za naju z možem ponoči. Sej je veliko boljše kot čez dan. Tega bruhanja je manj in tudi ne vsakič, ko jo dojim. Pa vendar je.
Podojim jo ob 22h, podreva kupčka, zaspi. Zbudi se že ob 23:30. Pa smo 1 uro pokonc. Lih dobro zaspi, ko jo spet zbudi lakota, mogoče spi kaki 2 uri. Ali uro in pol. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje spala 3 ure skupaj.
Ponoči sem ji probala dati manj za jest in kar se bruhanja tiče je bilo OK. Ampak zbujala se je zaradi lakote vsake 2 uri.

Pediatrinja pravi, da je to čisto normalno in da se očitno z otrokom še nisva sprijaznila.

Verjamem, da je normalno – bistvo je v tem, da me zanima, kaj počnete vi (če imate podobno situacijo).

Hvala! Pozdravček!

Mislim, da je kolegica dajala riževe kosmiče zraven svojega mleka – si ga je črpala, da se ji je bolj “skup” primlo in ni bruhal

Mi smo tudi veliko polivali, ampak moje hčerke to ni motilo pri spanju. Smo se pa od 3. do 6. meseca tudi zbujali 4-5x na noč zaradi lakote. Jaz sem problem rešila tako, da sva skupaj spali, saj sem ji tako praktično med spanjem dala joško in se nobena ni do konca zbudila.
teja

Kaj pa kupček? A je ni to zbudilo?

Ste bili pri pediatru ? Tudi moj je zelo polival, včasih celo bruahl v loku. Naj najprej povem, da je sicer na mojem mleku, a si ga črpam tako da je jedel na flaško. KO je slišala koliko in kako dolgo po obroku še bruha, me je takoj poslala na UZ želodčka, kjer so na srečo ugotovili da je vse BP. Sedaj ko sva se pa začela dojiti in je bolj počasi, pa je dosti boljše, razen če ga ne dajejo krčki. Potem še vedno poliva zaradi napenjanja.POskusi med hranjenjem večkrat narediti premor in narediti kupčka, hrani jo v bolj sedečem položaju in jo dalj časa drži bolj pokonci. Malo pomaga. Jaz bi šla na tvojem mestu k zdravnici.Lahko da ima refluks ( upam, da sem mislila in apisala prav )

Nekateri dojenčki podrejo kupčka med spanjem, tako da ga ponoči ni potrebno podirati (tak je npr. moj). Ko je bil star približno 5 mesecev, sem ga ponoči začela dajati spati na trebušček- ponavadi je kupčka podrl minuto ali dve kasneje. Vsekakor pa bi ti svetovala obisk pediatra, saj se mi zdi, da tvoja punčka kar precej poliva. Pri mojemu je polivanje praktično prenehalo nekje v 6. mesecu.

Ja, seveda smo bili pri pediatru in prvič je na moje “jamranje” glede polivanja/bruhanja in posledično nespečnosti odgovorila le “vidim, da se še niste navadili na otroka”, naslednjič pa, ko sem še vedno jamrala (bolj zaradi tega, da bi dobila kak konkreten odgovor), mi je rekla samo:”Mogoče pa ima res malo refluksa, ja.”
In to je bilo vse.

Mislim pa, da je to zelo pomemben moteč dejavnik spanja. Verjamem namreč v to, da je spanje zelo pomembno za otroka (prav tako za odraslega). Včasih so rekli (in verjetno bo kar držalo): SPANC JE BOLJŠI KOT ŽGANC.

Res pomisliš, koliko časa zdržiš brez spanja in koliko brez hrane …

Poznam situacijo. Saj sta obe moji punci polivali! Glede na količino in pogostost polivanja ti svetujem, da vztrajaš pri pediatru, da te da na UZ. Res je možen refluks. Pa si poskusila z dvignjenim ležiščem (pod vzmetnico podloži zložene rjuhe, pa tudi voziček lahko dvigneš). da pa ne boš porabila toliko bodijev, poizkusi s slinčki! v DM-u imajo majhne in podložene. Pri nas so se dobro obnesli – včasih je šlo tudi po bodiju, večinoma pa po slinčku.

Pa ne pusti se pediatru, zahtevaj UZ oziroma da te pošlje naprej na preiskave. Niso vsevedni!!!

LP

oj

Podoben problem je pri nas. Imamo srečo, da se naš 4mesečnik ponoči le enkrat zbudi za hranjenje in jaz mu takrat skor vedno podrem kupčka. Po dnevi ga gam kar na trebuščka ko je buden, da tisto odvečno mleko ko ga teži zbruha ven in konec. Hranim ga na 2-3ure skoz dan in enkrat po noč.

Izredno se mi smili ko tako poliva in sicer tisto kislo skuto. Po moje mora tudi njega v grlu pečt zgaga tako kot nas. Večina ga dojim tako da kakšnih posebnih dodatkov ni. Sem si pa nabavla Novolakovo mleko za polivanje. Narejen je tako, da ko pride v želodček se takoj zgosti in revež ne bruha tako. To mleko mu dam ko gremo na pot za dalj časa in če mi slučajno primanjkuje mojega zvečer. Spi celo noč, ker je ta močnejši.

Jaz bi ti svetovala, da si nabaviš tega in mu daješ ta obrok tam nekje do 24 boš videla, da bo čas spanja daljši ponoči in sčasoma se bo tudi želodček umiril. Pedidatri svetujejo samo dojenje, če pa ne dojiš pa mleko, ki je prilagojeno doječkom s povečanim polivanjem.
Splača se potrudit, če samo pomislim kako je bilo meni, ko sem 9m v nosečnosti bruhala,…, zakaj mu sedaj ne bi pomagala če lahko.

Upam da boš probala in poročala

lp od smrka in skutke

New Report

Close