Politika – USA2
Zal mi je dogodek v WTCju spremenil pogled na “mikroskopske spremembe”, ki bi se clovesku druzbi naj dogajale. Nazorno me je namrec poducil, da ostajamo popolnoma enaki krvolocnezi skozi vso svojo zgodovino cloveske rase in da glede tega nismo (in ne bomo) napredovali niti za milimeter. Edina sprememba, ki se je zgodila, je, da imamo vedno bolj pestro (drago in – ucinkovito?) orozje za izvajanje svojih vojn… Sovrastvo in razlogi zanj ostajajo enaki (kar sem ze pojasnjevala, ko smo razpravljali o dogodku), ljudje ostajajo nestrpnezi s svojimi kompleksi, z zanicevanjem drugih. Ker pa sem po prepricanju humanist in vidim svojo vlogo v druzbi tudi kot intelektualno delovanje, po prvem soku po tem dogodku ne mecem puske v koruzo in svojega delovanja in delovanja drugih, ki zelijo spremeniti svet, ne opredeljujem kot nesmiselnega. Se je pa to delovanje v moji glavi premaknilo bolj v predal “potencialno nemogoce”, kakor je bilo prej v predalu “z aktivizmom se vse da”…
Ne pozabit, da je aktivizem zgolj orodje za dosego cilja. Za izboljsanje sveta je pomembno tudi, kaksen je tvoj cilj.
Npr. protiglobalizacijsko gibanje nasprotuje tokovom, ki jih je znani slovenski financnik pravilno imenoval Marshallov plan za celoten planet. Da bi bila zadeva se bolj paradoksalna to pocnejo v imenu revnih in zatiranih…
Te ljudi bo navkljub aktivizmu povozil cas, ker so si za cilj izbrali pritisk na zavoro napredka clovestva, kot orodje pa izolacionalizem.. To pa so za vsakega svobodoljubnega cloveka precej mracni cilji…
Lp,
Tommy
Zgodbo o uprizoritvi ameriškega napada samih nase, ki se je tukaj pojavila v nekaterih razmišljanjih, bi lahko razvijali dalje z ugibanjem, če ni bila morda tudi Busheva izvolitev delo teroristov… Po pravilu, manj ko je dejstev, sploh pa neposrednih izkušenj o nekem okolju in kulturi, bolj seveda dela domišlija. Ko sem prvič obiskal ZDA, sem bil najbolj presenečen nad stereotipi, ki jih imamo o Ameriki. Od katerih jih veliko ustvarja Amerika sama. Mnogokrat v svojo škodo. Z marsikaterim svojim filmom naprimer.
Jaz se bolj strinjam z zgoraj navedenim razmišljanjem ameriškega, če sem prav razumel, Afganistanca Tamima Ansarya.
Kaže, da se tudi nekateri ameriški politiki in vsaj manjši del ameriške javnosti.
Za konec še odlomek iz intervjuja, objavljenega v zadnji Sobotni prilogi, s Huseinom Mikdadom, pripadnikom Hezbolaha, atentatorjem, ki je postal žrtev razstreliva, ki naj bi ga podstavil drugim.
“Po zaslugi izraelskih zdravnikov je, po amputaciji roke in obeh nog ter iznakaženim obrazom, preživel. Svojo zgodbo je povedal izraelskemu režiserju dokumentarnih filmov Danu Settonu, ki je po njej posnel film. Zatem, leta 1998, so Mikdada in več deset Hezbolahovih ujetnikov zamenjali za truplo nekega v Libanonu padlega izraelskega vojaka.
Kako se počutite danes?
Pri Bogu, moja duša je utrujena.
Kaj mislite s tem?
Vsakič, ko se spomnim teh dogodkov, si želim, da bi bil mrtev.
Čemu?
Imam ženo in hčer. Ju bom še kdaj videl? Sem brez rok in nog. Vidite, plačal sem. Plačal sem ceno.”
Nisem govorila o antiglobalizacijskem aktivizmu, ampak o gibanju za mir in spremembi misljenja ljudi v tej smeri, o vzpodbujanju tolerance in obcutka enakopravnosti med narodi. Koliko belih golobov z oljcno vejico so ze narisali otroci? Koliko pesmi so odpeli pevski zbori na temo miru? Nobenega uspeha proti vojni ali sovrastvu, nestrpnosti, za zdaj… V vsej cloveski zgodovini nobenega koraka naprej…
Če mene primirjaš, z (KURO), kakor si sedaj opisala, ali če ti manjka KURAC, od noja ( že v prejšni temi se nisi opravičila ne ne meni ne Jani), se boš morala obrniti v ZOO , če pa potrebuš (glupačo jedna) še zemljevid ti dam tudi email ,pa piši ,samo da te nebodo tam zadžali.
tu imaš malo koruze
“Štumpantl”
http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?Story_ID=788407
ne bi se mogel bolj strinjati.
Lp,
Tommy
Tega pantla al karkoli je,bomo malo olike naucili ane. Mogoce pa ga bo drago stal ta odvecni cas. Bogi pa se samo trinajst je star. Pejt si ga zmert in napisi pod “Mladi o spolnosti” “ali je 5 cm dovolj” ter “Ali ima kaj veze ta mera z inteligenco?”
Tako in ce si bos drznil dajati kak pameten replay na to, ti povem, da se lokacijo IP-ja takoj dobi, tudi ce je dinamicen. Ce sploh ves kaj to pomeni.
In da imas opravka z neandrtalnim clovekom, ki ne izbira sredstev za trinajstletne (ali pa z inteligenco trinajstletnika) prepotentne mulce.
In ce mislis, da se ne da preveriti tvoje identitete, ker si si kreiral kvazi naslov na hotmailu se krepko motis.
Glede teme pa:
Se moja dva stotina.
Na koncu vsega ostane le se zgodba posameznika. Posameznika, ki vse spremlja le z svojimi ocmi in svojo mero udelezenosti. Nekaj casa sem se cudil, kako je mozno, da toliko ljudi zagovarja tezo – “Sami so si krivi.” No na koncu sem prisel do spoznanja, da itak lahko zagovarjamo to tezo dalec od dogodkov skriti v ljubi Slovenjici v strahu, da se razplamti kaj hujsega in bomo na koncu tudi mi vpleteni. Zato pac “Mi nimamo izgub, svet se za nas vrti naprej, zatorej vse pomesti pod prag in ne izzivat pi…. dokler je vse po starem.
No zame je pac tako, da ceprav se lahko pogojno strinjam z vsemi pogledi in je v vseh pogledih zrno resnice in je res da nasilje rodi le nasilje, vendar bi pa tudi v primeru neposredovanja in nekaznovanja krivca nasilje ne bi prenehalo. Torej ali naj pustijo Americani vse primiru, dokler jih spet ne udarijo ( no ko so izzivali z unicevanjem kipa Bude se ni nihce zganil, pa so mogli unicit WTC, da jih kdo jemlje resno ) in tako naprej…
Ali niso vsi teroristicni napadi le provokacija in izsiljevanje napada. Lahko mi recete da sem homofobicen, vendar se nikoli se nisem mogel poistovetiti z miselnostjo fundamentalnega muslimanskega sveta. Pa naj odgovorijo tisti, ki realno poznajo kakega iz “pravih” drzav (Irak,Iran,Pakistan…). No jaz jih poznam nekaj in za nobenega ne bi dal roke v ogenj (mogoce ne poznam pravih, v tem primeru se opravicujem). Vsi so nasmejani, prijazni, clovek ki jih “prebere” pa vidi, da kar naprej nekaj mutijo. Za njih laz ne obstaja, saj ne smejo lagati, obstaja pa “prirejanje resnice”, tako, da nikoli ne ves kaj mislijo, delajo. In to je tudi odgovor na vprasanje “Kako je mogoce, da so to naredili “izobrazenci” in ne kaki hribovci?”. Dlje se ne bom spuscal, dejstvo pa je, kar bo potrdil tisti, ki je potoval po svetu. Izjave popotnikov kot so “Cele dneve postopajo in mutijo.”(palestina (obe strani, da ne bo krivice)) niso redke.
To ne pomeni da vse muslimane obsojam ali mecem v isti kos. In se nekaj tudi ne govorim o veri ampak o ljudeh. Tako kot ne moremo obsojati krscanske vere za napake, ki so jih naredili pokvarjeni osebki. Govorim o ljudeh ki preko neke narejene poniznosti veri udejanjajo gnusne zlocine v imenu le te.
No in se tisti ki tako kritizirate posredovanje USA, se vprasajte ali bi bilo bolje ce ne bi posredovali na Balkanu? – da bi se danes trajale vse grozote, ki jih opisujete. Sigurno imajo veliko na grbi, mogoce je pa zaradi njih kak otrok vec dobil kje hrano, ki je sicer ne bi. Kaj pa Talibani dajo ljudstvu? – lakoto. Kaj ima muslimanski svet od napada? Zadoscenje ker so udarili nazaj roko, ki jih hrani. Ali ni najlepse priti na oblast, izkoriscati ljudstvo in kazati na druge kako so krivi njihove bede. In ljudstvo na verski osnovi to se verjame, ter je pripravljeno iti v smrt, da se bodo resili vseh organizacij, ki jim vozijo kruh.
(Ko so jih Rusi razbili se noben ni pritozeval, ker se ni imeli komu.Ko jih bodo razbili Americani in potem postavili svoje sile ter pripeljali hrano ter razvoj, se bodo bunili, ker je njim vera pomembnejsa od kruha.)
In pomislite malo nazaj ko je bila nasa vojna. Bilo so zrteve,slava jim. Spostujem jih. Za Slovenijo in nase domove bi se borili pa tudi ce bi koncali v jarkih – vsaj tisti tukaj ki smo bili takrat sposobni drzati orozje. kako potem obsojate Americane, ki hocejo mascevanje. Res jih je 400 miljonov, bilo je pa tudi vec tisoc zrtev in se ostala je groznja, da jih to lahko doleti ob vsakem casu, vsaki uri. Tu ni vec vprasanje kdo je koga treniral in kdo je kriv. Vprasanje je ali je moj dom in bljiznji varen. In kaj bi naredil se vprasajte vsi moski, ki imate Svoj dom in Svoje druzine. Odgovor je jasen.
Tisti ki pravite kaj je povprecnega drzavljana USA brigala vojna na Balkanu pa se vprasajte ko date forward kake “smesnega” in glupega maila na temo WTC. No oni so prisli in poslali svoje vojake na Balkan, ali jih boste poslali vi svoje njim v pomoc, ali boste raje pocakali, da se sami resijo kakor vejo in znajo, samo da ne bomo mi prevec blizu?
Je za razmislt.
P.S. Moti me, ker imamo tudi mi dvojna merila za Americane. Ko nam pase so pristojni, ko nam pa ne, pa niso pristojni. Fajn bi bil tak policaj, ki bi ko bi bilo treba placati kazen nepristojen, ko bi nas reseval iz dreka pa pristojen.
replika : za tisto ,da je ravno nebo sram ,ker na zna tudi pravilno prepisati :
Pejt si ga zmert in napisi pod “Mladi o spolnosti” “ali je 5 cm dovolj” ter “Ali ima kaj veze ta mera z inteligenco?”
Ko bo Tvoj IQ vsaj do mojih podplatov dosegel ,boš zadovoljna tudi s 5-timi centimetri ,ki ga mogoče sem pa tja kdaj vidiš. Moj email , imaš pa se pomeriva !