Najdi forum

Še vedno in vedno bolj, je aktualna globalna politična situacija.
Rada bi slišala vaša mnenja in znanje, ki ga imate. Informacije, ne samo, da širijo obzorje, temveč tudi mirijo ali burijo duhove. Zato bom vesela, ko mi boste odgovorili na… , oz. pokomentirali ta vprašanja:
1. Ali je po vašem to le taktika in da USA preusmerja pozornost k potencialnemu napadenemu kandidatu – Afganistanu, a bo v resnici svoje akcije izvajal čisto drugje? Kje? (Večji del Afganistana je že itak ena sama ruševina, glede na to, da je že 10 let v vojni).

2. Kako komentirate nek “razkol” v USA med Bushovim včerajšnjim govorom, v katerem jasno kaže na “sovražnika” in poudraja, da NI to Islam, in med ljudmi, ki ne delajo razlik, ki hočejo kri, ter pravijo, da je potrebno pobiti vse Arabce oz. muslimane?

3. Baje naj bi CIA pridobila večja pooblastila, kot jih je imela do sedaj, kljub neuspehu (ali pa ravno zato) pri odkrivanju teh zadnjih teroristov pred samim napadom? Kaj to pomeni v resnici?

4. Zakaj se tako malo govori, da so Talebani konstrukt CIA-e?

5. Ali veste, kaj je glavno bogastvo v Afganistanu?cIn kako to, da tam vojne “ni bilo mogoče” ustaviti?
(OPIJ)

6. Kako vidite pozicijo Slovenije, glede na ta izjavo: “Ni nujno, da se teroristi skrivajo le v velikih deželah?”

Še posebno: Edi, Gabriel, Irena (the “old” one), Ponočnjak, Primož,Tommy, Arghangel in ostali, ki imate kaj povedati.
Thanks.

Aja, pa Sašo!

Jaz bi ti odgovoril ,ker pa si izrecno ,določil kdo ……….,veliko sreče Saša !
LP
“Štumpantl”

No, Sasa, se opravičujem, ker ne bom šel ravno po točkah, ampak bom najprej povedal, kar mislim od prve tisočinke sekunde, ko sem izvedel za katastrofo, pa sem bil najprej malo zadržan, sedaj sem pa vedno bolj v to prepričan.

————————————-

Napad je bil planiran, načrtovan in izveden iz strani Ameriške vlade, predsednika, obveščevalnih služb in ostalih “možganskih trustov” čez lužo in to tako, da bi svet počel in mislil ravno to, kar mislimo in počnemo mi sedaj, da gre namreč za bojezen pred svetovnim spopadom med islamom in ostalim svetom.

Nemogoče je, da tako zadevo izpelje nekaj posameznikov, organizacija mora biti širša. Današnje naprave za prisluhe, sateliti in ostalo sranje je že tako izpopolnjeno, da slišijo iz vesolja mišji prdec, pa da niso nič izvedeli o taki zadevi, ja, komu pa potem prisluškujejo in sledijo, če ne svojim največjim sovražnikom?

Konec hladne in zalivske vojne pomenita tudi to, da se orožje kopiči neporabljeno in bi zelo prav prišla kakšna vojnica, da se ga malo pokuri, da naredi prostor za novo, kot tudi novo, ki ni še nikjer preizkušeno, je treba nekje izprobat, če se da, na kakšnih Arabcih, ki jih itak imajo za manj vredne. (a, samo za javnost)

Bistvo je pa skrito drugje.
Ameriko, kot tudi dobršen del sveta, ne vodi v resnici Bush, ki je samo lutka marioneta, ampak kapital, korporacije in nekaj Turbo bogatih posameznikov.
Le teh Arabci sicer nič ne motijo, dokler so v svojih polivinil šotorih, ko pa se izobrazijo, doštudirajo ali naredijo kako vrtino, potem pa že.
Hitlerju niso šli židje na živce kar tako, privat, ampak zaradi bogastva in pameti.
Tega se je bal. Bogastvo in pamet, pa je danes vse bolj v rokah Arabskega sveta in Azije, tega jih je pa groza.
Potrebovali so vzrok, za spopad s tem svetom, za kao dolgotrajno vojno, za krizo v svetu, dvig cene nafte, in vse kar temu sledi. Zakaj je nekaj super bogatašev dan pred napadom prodalo delnice, nato so jih pa po padcu kupili nazaj?
Ker so vedeli.
Kako so vedeli?, a misliš de je Bin Laden trobil okoli o tem? Vse je tehnika maskiranja in speljevanja pogledov javnosti stran od resnice.
To, kar pošiljajo proti Afganistanu, je tako, kot če bi lovila komarja v dnevni sobi, ki te “jebe”, s kakim minometalcem.

Pa še nekaj o “Euro” solidarnosti temu.

Za vsako nedolžno žrtev, mi je neskončno žal.
Samo, kako je v resnici žal njim?
Kje so še štiri pogrešana letala, za katera niso nikoli več, razen prvi dan, povedali kje so? So pristala in kar naenkrat niso več ugrabljena, ali so jim “pomagali” pristat?
Cel svet, se je poklonil žrtvam s triminutnim molkom, odpadle so razne prireditve, tekme v Euro ligah, ipd, kar je vse OK.
Vojna v naši bivši domovini je trajala 10 let, padlo je XYx več žrtev, pa mi povej, kdo jim je kdaj namenil minutko molka, ali odpovedal tekmo zanje? Pač.
Slovenci, Bosanci, Srbi, Hrvati, kvečjemu niso smeli kam na tekme!!!

In še American people.
Stari upokojeni generali kličejo v kasarne, da bi se radi nazaj aktivirali,
delujoči generali pravijo: “Za to smo bili trenirani”, večina ljudi podpira napad, tudi za ceno vojne, a vojne kje? Ne doma, ne, tam, daleč.
A, ko bodo začeli hoditi nazaj v krstah, ko bodo zopet, po nepotrebnem padale Ameriške nedolžne žrtve, tam, in v terorističnih povračilnih akcijah doma, se bodo premislili. Kot se bodo premislili Evropejski ritolizniški voditelji, ki ne vidijo dlje od nosu, ko bodo začeli padati nebotičniki v EU.

Prvi dan sem razmišljal, kaj bo na mestu, kjer je stal ta WTC, pa sem rekel, hej, nič ne moreš graditi na grobu tisočih žrtev, verjetno bo zelenica in spomenik.
Kaj si najbolj želijo Američani, po anketah?

Novi dve stolpnici, taki kot prej. S tem, je vse povedano.

Za konec, še šala mala.

V tem WTC-ju, je bilo tudi 6 Jugoslovanov, ki so pa vsi preživeli napad. So vedeli?
Ne, zamudili so v službo.

P.S.
Nobena vera na temu svetu ne podpira nasilja in terorja, tudi islam ne.
Je pa lahko priročen izgovor, za vse. Samo resnica, leži čisto drugje.

Je, pravi, je, s š, samo, enkat pišem šumnike, drugič ne, torej,….

Ž
Najprej bi rad rekel, da je scenarij, ki ga omenja Sašo seveda možen in sicer iz enega dobrega razloga: američanom je vse to prišlo zelo prav. Zaposlili bodo svojo preglomazno vojno mašinerijo, porabili vijne viške, vzpostavili vojne baze še 1000 km globlje v Aziji, za nekaj let dobili bianco dovoljenje za napade na vse in vsakogar, za veliko let dobili moralno pravico držati arabce za vrat, vsi jim bodo dali prav, ker branijo te reveže v Izraelu pred hudobnimi palestinci itd, itd. Popolnoma se strinjam tudi s tem, da so američani politike v EU navili okrog prsta in jim vzeli še tisto malo lastne identitete, ki so jo imeli. Kar se tiče pa moralnega vprašanja, kako pobiti nekaj tisoč lastnih državljanov; američani so počeli tudi že večje svinjarije kot to.
Pa vendar, moje mnenje je, da je to delo arabcev, verjetno tudi res stoji za tem Al Qaeda. Toda po moje ta mreža ekstremnega terorizma ni vzrok nekega novega obdobja terorja in strahu na planetu, ampak je sama le logična posledica današnje politične situacije. Dokler ne bo rešeno vprašanje palestinske države, pa tudi nacionalno vprašanje Kurdov, Tamilcev, Sikhov in Kašmirja, do takrat bo obstajal odpor, vsem ameriškim raketam in bombnikom navkljub. Američani se gredo nevarno politiko: podpirajo Izrael stotinam miljonov okoliških arabcev navkljub, podpirajo generalske režime navkljub prebivalstvu ( Pakistan ), vsiljujejo svojo demokracijo in kapitalizem tudi tistim, ki tega nočejo; skratka redno producirajo potencialna krizna žarišča in jih seveda potem ob ploskanju celega “demokratičnega” sveta pompozno rešujejo.
Jaz jih seveda ne bom nič naučil, saj sami zelo dobro vedo, da je to politika kratkega daha, da oni svetu ne morejo vladati večno in da je treba obdobje nadvlade pač podaljšati, dokler se da. Naprimer, še pred sto leti je bila Britanija absolutni vladar planeta, sonce ni v imperiju “nikoli zašlo”. Danes so le ubogljivi ameriški služabnik in o moči ni niti sledu. Evropa pa po moje ne bo nikoli tako homogena, da bi lahko predstavljala neko realno moč ( saj se ne morejo dogovoriti niti kako prodajati meso ). Torej: mislim, da v bodočnosti predstavljata resnega tekmeca ZDA le Kitajska in arabci ( seveda vsi skupaj pod zeleno zastavo islama ). In kot ni angležem uspelo s topovi obraniti imperija, ga tudi ZDA s Tomahawki, stealth tehnologijo, Carlom Wilsonom in smart bombami ne bodo.
Seveda je nakladati lahko, a jaz mislim, da mir temu svetu lahko zagotovi le dogovarjanje, strpnost, neki drugačni, boljši ZN, skratka nekaj kar sedaj še nimamo. Drugače smo na istem kot pred tisoči let: najprej ti pa oni, pa Egipt, pa Grki, Rim, Franki itd, itd…
P

Super si to povedal, Gabriel.

V končni fazi sploh ni pomemben tisti “Who was it?”, ampak razmere, ki vodijo danes svet tja, kamor gre.

Lahko se strinjam in s Sašom in z Gabrijelom……sam sem o tej temi napisal v sosednjem forumu, zato vse skupaj kopiram od tam………da se razumemo, sem proti nasilju in mi je žal seveda tudi vseh teh ljudi v WTC-ju, groza me je bilo, ko sem gledal kako skačejo skozi okna, ampak…….pomislite na Etiopijo…..koliko LJUDI je pomrlo od lakote in žeje pa kaj potem, ali pa kakšno drugo Afriško državo….pomislite na naš Balkan, na naše “bivše” brate in sestre…koliko je bilo mar američanom na stotisoče mrtvih,poklanih, posiljenih,živih zakopanih….da ne rečem še kaj drugega…..koliko let je potrebovala Amerika, da je potem napadla Miloševiča…..koliko let in je bil krivec 100% znan pa so oklevali leta in leta…..danes pa še niti ni znano KDO JE NAPADALEC in so američani že pripravljeni,da bodo jutri, ali celo danes napadli Afganistan s stotimi letali……grozno pri tem pa je, da jih podpirajo vsi ritolizniki evropske skupnosti in še kdo……američani so jezni med drugim sami na sebe, saj niti v sanjah ne bi nihče pomislil,da se američanom lahko zgodi kaj takega, pri vseh službah CIA, FBI……oni imajo ja vse v svojih rokah…..oni ja vse kontrolirajo…..v bistvu je pa sedaj jasno, da nič ne vedo in da so njihove službe slabše od naših in da je vse skupaj en velik BLEF……in tudi to je seveda res, da američani niso narod in res nikoli niso bili….narod na tem ozemlju z vso kulturo oz. kulturno dediščino so INDIJANCI, katere so prišleki pobili, preostale pa zaprli v rezervate, jih ponižali, jim vzeli človeško dostojanstvo….to je ameriška kulturna dediščina in pa kot je že rekla Laura coca cola in Mc Donalds and hamburger, hot dog………lepo vas prosim……amerika potrebuje prostor, kamor bo odvrgla nakopičene bombe, da bo proizvodnja zopet stekla in se bo oblažila recesija in bo tečaj počasi zopet zrasel in bo……… in bo………. pa kaj pol……

Ž
Ja, res, meni se zdi, da se je treba spopasti z vzroki, da preprečiš možne posledice. Sasa je vprašala tudi o terorizmu v “malih” državah. Možno je seveda vse, a mislim, da s pomembnostjo raste tudi verjetnost. Kajti cilji teroristov so vendarle simbolični in oči javnosti so uprte v velike, reprezentativne objekte.
To kar mene pri teh napadih fascinira pa je to, kako pripraviti mladega, še kar razgledanega in izobraženega, v ZDA stanujočega, preskrbljenega človeka da da življenje za neko idejo. Pa ne enega, deset, dvajset, ?. To niso bili neuki kmetje, ki so celo mlado življenje prebili v hribih in so jim tam vsak dan solili pamet. Ti teroristi so prepotovali svet, uspelo jim je priti v ZDA, dobiti vize, poznali so nasprotja današnje dobe, lahko bi živeli, niso jim mogli nič ukazati, jih strašiti, nanje vplivati ( vsaj ne na vse ). A so vseeno umrli za nek ideal. Ne verjamem, da so bili genetsko drugače pogojeni kot vsi ostali mladi ljudje tega sveta, torej je edini možen vzrok okolje. Vse se zdi, da imajo idejni voditelji neko nenavadno oblast, vpliv, moč sugestije na te ljudi. Potrebna pa je vsekakor tudi imenitna organizacija, da bi vse to speljali, torej spet sposobnost improvizacije, iznajdljivosti. Kar se Talibov tiče, so pač skupina, ki se je po vojni z Rusi dobro najbolje znašla, naslonili so se na večinske Paštune in s pomočjo američanov in pakistancev prevzeli oblast. So pa res zelo ortodoksni muslimani in mislim da to njihovo slepo versko zaverovanost najbolje izkorišča prav bin Laden. Njemu pa gotovo koristi tudi osebno prijateljstvo z Mohammedom Omarjem. Američani so res podpirali Talibane v vojni, a podpirali so vse, ki so se uprli Rusom. Bila je pač še ena njihova pogojena odločitev, saj so tudi v SFRJ najprej podprli Jugoslavijo, pa potem Slovenijo in Hrvaško, pa potem Republiko Srbsko, pa Muslimane, pa Šiptarje, pa napadli Jugoslavijo, pa razorožili Šiptarje in kdove kaj bo še. Saj ne rečem, vodijo jih plemeniti cilji, tudi naše oči so bile v pričakovanju priznanja uprte v ZDA, a če mi ne razumemo za kaj se gre v Bosni in na Kosovu, kako bo to razumel američan iz Minnesote ali New Mexica.
P

Poglejmo, kaj je imel povedati Afganistanec v komentarju na misli avtorja strani http://www.fury.com:

I’ve been hearing a lot of talk about “bombing Afghanistan back to the
Stone Age.” Ronn Owens, on KGO Talk Radio today, allowed that this would
mean killing innocent people, people who had nothing to do with this
atrocity, but “we’re at war, we have to accept collateral damage. What
else can we do?” Minutes later I heard some TV pundit discussing
whether we “have the belly to do what must be done.”

And I thought about the issues being raised especially hard because I am
from Afghanistan, and even though I’ve lived here for 35 years I’ve
never lost track of what’s going on there. So I want to tell anyone who
will listen how it all looks from where I’m standing.

I speak as one who hates the Taliban and Osama Bin Laden. There is no
doubt in my mind that these people were responsible for the atrocity in
New York. I agree that something must be done about those monsters.

But the Taliban and Ben Laden are not Afghanistan. They’re not even the
government of Afghanistan. The Taliban are a cult of ignorant
psychotics who took over Afghanistan in 1997. Bin Laden is a political
criminal with a plan. When you think Taliban, think Nazis. When you
think Bin Laden, think Hitler. And when you think “the people of
Afghanistan” think “the Jews in the concentration camps.” It’s not
only that the Afghan people had nothing to do with this atrocity. They
were the first victims of the perpetrators. They would exult if someone
would come in there, take out the Taliban and clear out the rats nest of
international thugs holed up in their country.

Some say, why don’t the Afghans rise up and overthrow the Taliban? The
answer is, they’re starved, exhausted, hurt, incapacitated, suffering.
A few years ago, the United Nations estimated that there are 500,000
disabled orphans in Afghanistan–a country with no economy, no food.
There are millions of widows. And the Taliban has been burying these
widows alive in mass graves. The soil is littered with land mines, the
farms were all destroyed by the Soviets. These are a few of the reasons
why the Afghan people have not overthrown the Taliban.

We come now to the question of bombing Afghanistan back to the Stone
Age. Trouble is, that’s been done. The Soviets took care of it already.
Make the Afghans suffer? They’re already suffering. Level their houses?
Done. Turn their schools into piles of rubble? Done. Eradicate their
hospitals? Done. Destroy their infrastructure? Cut them off from
medicine and health care? Too late. Someone already did all that.

New bombs would only stir the rubble of earlier bombs. Would they at
least get the Taliban? Not likely. In today’s Afghanistan, only the
Taliban eat, only they have the means to move around. They’d slip away
and hide. Maybe the bombs would get some of those disabled orphans, they
don’t move too fast, they don’t even have wheelchairs. But flying over
Kabul and dropping bombs wouldn’t really be a strike against the
criminals who did this horrific thing. Actually it would only be making
common cause with the Taliban–by raping once again the people they’ve
been raping all this time

So what else is there? What can be done, then? Let me now speak with
true fear and trembling. The only way to get Bin Laden is to go in there
with ground troops. When people speak of “having the belly to do what
needs to be done” they’re thinking in terms of having the belly to kill
as many as needed. Having the belly to overcome any moral qualms about
killing innocent people. Let’s pull our heads out of the sand. What’s
actually on the table is Americans dying. And not just because some
Americans would die fighting their way through Afghanistan to Bin
Laden’s hideout. It’s much bigger than that folks. Because to get any
troops to Afghanistan, we’d have to go through Pakistan. Would they let
us? Not likely. The conquest of Pakistan would have to be first. Will
other Muslim nations just stand by? You see where I’m going. We’re
flirting with a world war between Islam and the West.

And guess what: that’s Bin Laden’s program. That’s exactly what he
wants. That’s why he did this. Read his speeches and statements. It’s
all right there. He really believes Islam would beat the west. It might
seem ridiculous, but he figures if he can polarize the world into Islam
and the West, he’s got a billion soldiers. If the west wreaks a
holocaust in those lands, that’s a billion people with nothing left to
lose, that’s even better from Bin Laden’s point of view. He’s probably
wrong, in the end the west would win, whatever that would mean, but the
war would last for years and millions would die, not just theirs but
ours. Who has the belly for that? Bin Laden does. Anyone else?

Tamim Ansary

Hm, …”in ostali, ki imate kaj povedati.”

Ja, veš, da sem tudi sama to pomislila. Vendar, ker nisem ekspert za politiko, sem si rekla, bolje da sem tiho. Namreč, da bi Amerika – vlada – dovolila smrt tolikih ljudi, “samo” zato, da:
1. Prepreči recesijo
2. Sprazni stare zaloge orožja in sproba nove (kot si že napsial)
3. Pridobi Bush podporo ljudstva, da je res potrebno zgraditi proti-nuklearno bariero
4. Pridobi podporo ne samo njenih zaveznikov,
…ne mi je zdelo nemogoče, vendar… kot praviš tudi sam, verjamem vedno bolj v spet eno USA farso.

Ja, na prvi pogled zgleda nemogoče, da so izobraženi ljudje, ki so videli svet, še vedno pod vplivom ekstremizma. Vendar pomislim na to varianto: da so njihovi svojci še vedno tam nekje, pod udarom… celo samih Talebanov npr.
Včeraj sem gledala reportažo o Talebanih, ki so zahtevali od Afganistancev, da se na sveti petek zberejo in prisostvujejo eksekuciji nekoga, ki so ga proglasili za krivega… Vsi so morali tam stati in gledati, kako je mama žrtve prerezala “krivcu” vrat, kot kokoši, vendar pri tem ni smela poškodovati glasilk, zato da so bili gledalci deležni njegovih krikov in jamranja..

PA še neki; zdi se mi, da je obstajal kak dogovor med usa vlado in teroristi, da opravijo kakšen manjši atentatek, vendar so imeli slednji drugačne načrte in res presenetili Američane s silovitostjo, ki je niso pričakovali oz. ki ni bila dogovorjena.

Povej ,če ti bo kaj pomagalo ,se rečem da se srinjam z popolnoma vsemi vami ,ker konec koncev , imate vsi TUDI PRAV .(jaz sem pred mesecem dni odprl yugonostalgijo, pa TITO ,pa sem ugotovil da so nastala dva tabora ,te ki so me podpirali in te ki so pljuvali – ta nasprotja so med nami še danes ,zaradi tega se pri določenih nickih sploh ne oglašujemo MED SEBOJ .Tu sem da se lahko malo našalimo , gledam toliko da z šalami nebi tudi zalil . upam da razumeš

Sedaj draga Saša , ali želiš popestriti ,ali potolažiti svojo dušo na svoje mneje , ti tu pomagam .
Spremeniti ne bomo mogli ničesar : NE TI ,NE JAZ ,SAŠO.GABRIEL,JOŽE,IRENA
,ne kdo drug za nami, da pa bi se združli, smo si pa že nas 6 tako različnih , sedaj pa si predstavljaj svet /narod /vere/sekte…….
Držim pesti ,im si želim da to nebi v resnici samo pišlo v katastrofo ,zato vas in podobne naprošam da z NEGATIVNO ENERGIJO ne nabijajte še drugih ,ker nam samo še zagreni dan ali kaj drugega ,zato prosim nekaj SPODBUDNEGA NEKAJ Z POZITIVNO ENERGIJO
lep pozdrav Vsem
“Štumpantl”

1. Talebani preprečujejo Afganistancem, da bi gradili oz. popravljali hiše, ker jih tako lažje obvladajo…ni težko obvladati lačnih, prestrašenih ljudi brez upanja, dajim bo kdo pomagal. Na začetku so se Talebanov celo veselili, ker so mislili, da jim bodo pa vsaj oni pomagali..a so se zmotli.
2. Vendar v Afganistanu ni vse le suha zemlja. Tam zelo dobro uspeva opij!!!
3. Če so Talebani in njihov šefko še v Afganistanu, so verjetno v kakem podzemnem mestu, kjer jih ne more zbezati nihče, razen kak krt.
4. Ja, glede na to, da se res razdeljuje svet na Islam in Zahod, čeprav ni sovražnik Islam, se bo zgodilo to, da tudi pripadniki Islama, ki se ne strinjajo z Osamo, bodo avtomatično prišli ali šli na njegovo stran, ker bodo morali spoznati Ameriko kot sovražnika…in Osama bo imel tako ogromno vojsko proti Zahodu.
5. Ko se bo malo poleglo žalovanje, se bodo po mojem začeli izgredi v notranjosti ZDA…ker ljudje sedaj sovražijo vse, kar diši po Arabcih, Islamu, dolgi bradi, beli obleki…….itd. Temu se skoraj ne morejo izogniti, čeprav je Bush poskušal preusmeriti sovraštvo njegovega ljudstva…proti le malemu številu ekstremistov…

Verjemite ali ne, vse to je delo prostozidarskih i drugih njim sorodnih lož.Nisem pa še slišala, da bi Oni kdaj odnehali kar so si vbili v glavo.njih ne zanimajo Talibani ali katerikoli drugi mani oz. države in državice, zanima jih kapital .Vse ostalo je pesek v oči ljudem,ki bodo-bomo č e se bo tako nadaljevalo, veliko večje tarče kot opevana Dvojčka ponos in zanos ZDA.

Štrumpantel to počneš prav ti, mi samo komentiramo in morda na forum izlijemo tudi malo svojega upravičenega strahu. Ali se greš noja ?

> 1. Ali je po vašem to le taktika in da USA preusmerja pozornost
> k potencialnemu napadenemu kandidatu – Afganistanu, a bo v resnici
> svoje akcije izvajal čisto drugje? Kje? (Večji del Afganistana je že itak
> ena sama ruševina, glede na to, da je že 10 let v vojni).

Polemika o stvareh, ki bodo jasno cez nekaj dni in na katere nimamo nobenega vpliva…

Strinjam se s tabo, da Afghanistana ni mogoce bombandirati “back to stone age”. Ker tam ze je.

Kar je mogoce je unicenje centrov za urjenje teroristov, njihove drage tehnicne opreme in likvidacija vodstva.

Alternativa temu je storiti nic. Cakati na naslednji napad (peti po vrsti v zadnjih petih letih, ce se ne motim?)

> 2. Kako komentirate nek “razkol” v USA med Bushovim včerajšnjim
> govorom, v katerem jasno kaže na “sovražnika” in poudraja, da NI
> to Islam, in med ljudmi, ki ne delajo razlik, ki hočejo kri,
> ter pravijo, da je potrebno pobiti vse Arabce oz. muslimane?

Kot nekaj samoumevnega.

Smrt 251 ljudi (in 6.333 pogresanih) so povzrocili posamezniki. Ne samo, da bi bilo obrniti svoj srd proti Islamu enako kot, ce moj sosed nekomu ubije sina, ta pa nato dvigne v zrak mojo celotno sosesko, ampak bi pomenilo izpolniti zelje teroristov.

Slednji ne zmorejo funkcionirati v miru. Sami ne proizvajajo nicesar in za prezivetje potrebujejo podloznike. Te bi jim Americani z neselektivnim bombandiranjem potisnili v narocje v velikem stevilu.
Po drugi strani pa je tudi res, da bo Afghanistancem vsako se tako omejeno bombandiranje prikazano kot “neselektivno in sistematicno pobijanje civilistov ter krizarski pohod proti Islamu”.

Americani se zavedajo se, da bo ta propaganda glavno orozje Talibanov tudi, ce likvidirajo samo Bin Ladna in Mullaha. Ce sledis dogodkom lahko vidis, da ta propaganda ucinkovito deluje se preden je sploh padla prva bomba. Nam, ki smo zunaj dogajanja to kaze zgolj na njeno plehkost in neutemeljenost. Bush se po prvih izjavah zdaj trudi minimizirati posledice svojega hitrega jezika.

> 3. Baje naj bi CIA pridobila večja pooblastila, kot jih je imela do
> sedaj, kljub neuspehu (ali pa ravno zato) pri odkrivanju teh zadnjih
> teroristov pred samim napadom? Kaj to pomeni v resnici?

Na zalost so ZDA v zmanjsanje clovekovih svoboscin prisilili ljudje, ki so najvecji zagovorniki tovrstnih praks. Infiltracija drzave v zivljenje drzavljanov bo odslej gotovo vecja, nekatere pridobitve 60tih bodo za nekaj desetletij izgubljene..

Taksna mentaliteta pa lahko privede do logicnih posledic: vecjega vmesavanja drzave v gospodarstvo, posledicnega znizenja konkurencnosti podjetij in na koncu zvisanja davkov in proracunskega deficita.

V Sloveniji vse te zadeve dobro poznamo. Logicno, saj smo razvijajoca druzba, ki je sele pred 10timi leti lahko prvic svobodno volila. Po drugi strani pa ravno tako kot Rusi in z njimi ves vzhodni blok cutimo frustracijo poraza v hladni vojni, ki se na cloveski ravni manifestira s kompleksi superiornosti. Npr. kritiziranjem kulture ZDA je le eden izmed splosno zgresenih stereotipom vzhodnjakov. Na to nimam drugega odgovora kot, uboga je sele stran, ki je zgubila spopad z drzavo, ki se jo da zreducirati na pet stereotipnih lastnosti : McDonalds, Miki Miska… Oboje je seveda Sovjetska iznajdba, ti kompleksi superiornosti pa paradoksalno bazirajo na kompleksov inferiornosti (in ko ze ravno govorimo o konkretnem primeru, tudi na “naj sosedu koza crkne” mentaliteti)…

Lep primer tovrstnih praks je vladna pomoc letalskim druzbam, ki jo na siroko obljubljajo prizadete drzave. Ko to stori ena sama drzava, morajo to storiti vse druge. Tista letalska druzba, ki tekmuje na globalnem trgu brez podpore drzave je namrec na slabsem kot tista, ki jo “futrajo” z davkoplacevalskim denarjem.

Od tu do drzavnega solastnistva, slabsih storitev in visjih cen pa je le se korak.

ZDA se vedno lahko tolazijo z dejstvom, da so se vedno svetlobna leta od primerkov, kakrsen je npr. Slovenija s svojo prusko “red mora pac bit” logiko (ki ni nic drugega kot uzakonjeno ropanje gospodarstva) in temu primernimi ekonomskimi, znanstevnimi in politicnimi rezultati…

> 4. Zakaj se tako malo govori, da so Talebani konstrukt CIA-e?

Ker niso. CIA je med vojno proti SZ podpirala Masuda. Talebansko gibanje pa se je razvilo iz studentov islama, solanih v Pakistanu. Njegov razmah z vsemi posledicami je “odgovornost” Pakistana.

> 6. Kako vidite pozicijo Slovenije, glede na ta izjavo: “Ni nujno, da se
> teroristi skrivajo le v velikih deželah?”

Cula zaba da konje podkuju pa i sama nastavila nogu…

Tommy

> Spremeniti ne bomo mogli ničesar : NE TI ,
> NE JAZ ,SAŠO.GABRIEL,JOŽE,IRENA
> ne kdo drug za nami, da pa bi se združli, smo si pa že nas 6 tako različnih

Kako zalostno razmisljanje, ki mu sledi zgresen zakljucek.

Cel svet posredno spremenis vsakic, ko spremenis samega sebe. Ali pa s spostovanjem osnovnih civilizacijskih in cloveskih vrednot (ce si ze “tam” in spremembe niso vec potrebne).

‘Samo’ povprecni ljudje lahko neposredno spreminjajo svet. Z vzgojo svojih otrok. Ce greva zdaj racunati potence, ti lahko to za neko daljse obdobje tudi matematicno dokazem.

Tommy

New Report

Close