Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina polipoidna tvorba v debelem črevesu

polipoidna tvorba v debelem črevesu

Spoštovani!

Pred kratkim sem imela preiskavo – koloskopijo, pri kateri so v cekumu našli polipoidno tvorbo. Večkrat so napravili biopsijo, vendar tvorbe niso odstranili. Tvorba je velika 1,56cm. Na preiskavo so me poslali zaradi kronične obstipacije.
Zanima me, zakaj tvorbe niso odstranili? Ali bo potrebna operacija? Ali je taka tvorba nevarna?

Hvala za odgovor!
Špela

Draga Špela!

Polipi v debelem črevesju so nenevarne tvorbe, jih je pa potrebno nadzirati, da ne pride do sprememb, zato boste več ali manj “obsojeni” na občasne koloskopije. Polip očitno ni dovolj velik, ne krvavi in sam ne dela težav, zato se proktolog ni odločil za odstranitev, histološka preiskava v takem primeru pa je seveda nujna. Vaša naloga bo, da boste skrbeli za zdravo prehrano in poskušali ublažiti zaprtje, da boste redno (na dve leti) hodili na kontrole ali vsakič takrat, ko boste imeli težave, ali pa se bo spremenil način odvajanja.

Lep pozdrav!

Priporočam ti da zahtevaš da ti stvar odstranijo . Poznam nekoga ki so mu isto odkrili pred nekaj leti , mu rekli da ni nevarno, zdaj pa ima raka že metastaziranega na jetrih (izvor na debelem črevesju) in mu nihče ne more več pomagat. Nočem te strašiti ampak ti želim da ukrepaš dokler lahko.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!
Mama je bila kolonoskopiji debelega črevesa.
Diagnostično poročilo med drugim vsebuje:opazim manjši polip, ki ga biopsiram,takoj ob vstopu v rektum na globini 5 cm je opaziti plazečo se popipoidno tvorbo, ne povzroča obstrukcije, le to 4x biopsiram, omenjena polovica zajema slabo polovico oboda rektuma, manjša sprememba je vidna tudi kontralaterarno-polip izvlečem ter bo odposlan na histološko verifikacijo.
DG:Manjši polipi v poteku kolon transverzuma ter ascendensa z polipektomijo,večja plazeča polipoidna sprememba ampule rektuma, manjši polip ampule rektuma-polipektomija.
Prosim za Vaše mnenje!
Hvala in lep pozdrav!
Stane

Spoštovani,

polipi so načeloma nenevarni, je pa potrebno opazovanje in včasih – kar je bilo pri vaši mami že narejeno – biopsija, da se raščo histološko pregleda.
Počakajte izvide.

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close