Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Polipi v črevesju

Polipi v črevesju

Spoštovani! Pri kolonoskopiji so mi odkrili dva manjša polipa v velikosti graha, ki sta bila odstranjena. V izvidu piše, da gre za tubularne adenome. Kaj to pomeni? Ali se tovrstni polipi lahko spremenijo v maligne? Še dodatno vprašanje glede vnovične preiskave – kolonoskopijo mi zaradi neznosnih bolečin niso opravili do konca, pač pa samo po debelem črevesju.Ali bi morala pri preiskavi kako sodelovati, da bi potekala lažje in ali bi pomirjevalo pomagalo?

Koloskopija je takointako preiskava samo debelega črevesa in morda še dobrih 10 cm tankega.

V diagnostičnem centru na Bledu opravijo tak pregled praktično brez bolečin, medtem ko je v Ljubljani, na Japljevi je ta zadeva neprimerno hujša. Pri preiskavi pa je seveda v vsakem primeru treba sodelovati, če ubogaš nasvete sestre in zdravnika je lažje.

Tudi, če ni polipa, ta lahko nastane. Tudi maligni. Ampak panika pa res ni potrebna.

Pozdravljena!

Z imenom tubularni adenomi so opisani polipi, ki so manjši od 2 cm. Polipi se seveda lahko spremenijo oziroma prerastejo v tumor. Pri vas ni potrebno nobenega strahu, ker praktično ne boste zboleli za rakom na DČD. Polipi so bili pravočasno odkriti, prva kolonoskopija se ponavlja po 6-12 mesecih Če pri prvem kontrolnem pregledu ni novih polipov se kontrolno obdobje podaljša.
Verjetnpa so vam dali vsa ustrezna navodila za nadaljne kontrole. z rednimi kontrolami in odstranjevanjem polipov, če se bodo še kdaj pojavili, pač ne boste zboleli za to vrsto raka.

Ste med srečneži. Kolonoskopija je pa pač neprijetna preiskava, ni pa tako huda, da se ne bi dalo potrpeti. Zelo pomaga, če poslušate in iztiskate zrak, ko vam rečejo.

Lep pozdrav Lidija

Zanima me kolikšno je tveganje za raka, če je polip v debelem črevesju eden in je velik 4 cm

Pozdravljeni !

Vsak polip predstavlja nevarnost, da preraste v rakavo obolenje. Zato zdravniki ob kolonoskopiji polipe odstranijo, vzorec tkiva pa pošljejo na histološki pregled.

Lep pozdrav Meta

Že drugič so mi pri kolonoskopiji odkrili polipe, prejšnjič ih je bilo 34, danes pa 16 manjših in 4 večja..
Sam pregled je bil kar boleč, in seveda spet čakanje na histološki izvid.. Upala sem da ih ne bo, ker tistih 34 sreč niso bili maligni.. Najdejo polipe, ih odstranijo in nič:(
Ulcerozni kolitis je prisoten že 6 let, več let sem jemala medrol, zdaj sem leto pa pol brez medrola, samo salofalk, prisotne so bolečine v sklepih in kosteh ( stranski učinek medrola)

Kako in kaj naprej ??

Pozdravljena!

Ko so vam odstranili polipe, so tkivo tudi poslali na histološki pregled.Glede na izvid vam bodo sporočili, kdaj imate naslednjo kolonoskopijo. Žal,tudi če naslednjič ne bo nobenega polipa,ta kolonoskopija ne bo zadnja.Veste,da polipi lahko prerastejo v rakasto tvorbo,zato je redno sledenje ,kaj se v črevesu dogaja res nujno potrebno.

Lp Meta

Pozdravljeni,
posredujem kontakt za nabavo pravega Simpsonovega olja oz. hašiševa smola za zdravljenje.
olje je resnično vrh kvalitete kar se lahko dobi in je produkt medical hemp proizvodnje iz nizozemske.
pisite na mail: [email protected]
lep pozdrav

lola2 – priporočam vam, da si s kolonikom in postenjem temeljito očistite črevesje, potem pa preidite na uživanje polnovredne rastlinske hrane. To je daleč najboljša zaščita pred rakom, ne samo na črevesju, tudi sicer. Več si lahko preberite v knjigi Meso je problem!, Kitajska študija… Glede postenja in njegovih zdravilnih učinkih pa tudi obstaja veliko knjig: Past užitka, Post za zdravje…

Pozdravljeni,

imam vprašanje, ki se nanaša na mojo mamo. Stara je 50 let in ravno včeraj je dobila pozitiven izvid od svita. Torej ugotovljena prikrita kri v blatu. Drugih posebnih simptomov nima niti pri odvajanju blata. Zanima me, ali je pretirana skrb odveč? Če bi šlo za kaj hujšega, bi bili prisotni še kakšni simptomi? Hvala za kakršen koli odgovor ali izkušnjo na ugotovljeno prikrito kri v blatu.

LP, M.

Pozdravljeni,

imam vprašanje, ki se nanaša na mojo mamo. Stara je 50 let in ravno včeraj je dobila pozitiven izvid od svita. Torej ugotovljena prikrita kri v blatu. Drugih posebnih simptomov nima niti pri odvajanju blata. Zanima me, ali je pretirana skrb odveč? Če bi šlo za kaj hujšega, bi bili prisotni še kakšni simptomi? Hvala za kakršen koli odgovor ali izkušnjo na ugotovljeno prikrito kri v blatu.

LP, M.

Pozdravljeni !

Pregled blata na prikrito krvavitev v programu Svit se šteje za presejalno metodo, primerno le za
asimptomatsko populacijo.Če pride do pozitivnega izvida, pa je potrebno narediti kolonoskopijo,
Pri tej preiskavi se pregleda celo debelo črevo in danka,da se ugotovi vzrok krvavitve.Najpogostejši
so polipi,ki ne delajo problemov,,jih je pa potrebno med samo kolonoskopijo odstraniti,ker se lahko
razvijejo v rakasto tvorbo.Gospa naj čimprej opravi kolonoskopijo,Mislim da je pretirana skrb odveč.

Najlepša hvala za odgovor. Ravno danes ima obisk pri osebnem zdravniku, ki jo bo najverjetneje napotil na kolonoskopijo, tako da upam da je res vse ok in je mogoče vzrok polip, ki se ga odstrani ali pa hemeroidi.
Saj res ni nekih drugih simptomov, ki bi nakazovali na kaj hujšega.

Mojca, tudi moja mama je dobila iz Svita da ima prikrito krvavenje v blatu. seveda ni imela nikakršnih simptomov prej, niti pri odvajanju blata! Danes je opravila kolonskopijo kjer so ji našli 3 polipe od tega sta bile 2 velika. odstranili so jih ter poslali vzorec na pregled v Ljubljano da se vidi kako in kaj, ostala je tudi na opazovanju zaradi možnih močnejših krvavitev. Torej sporočam Vam naj mama čimprej opravi pregled, saj se z takimi stvarmi ni za igrat. Upajmo na uspešne izvide. LP

Pozdravljeni, stara sem 50, opravila sem Svit test, ki je bil negativen.. Zadnjih pet let čutim v predelu ob danki v nogi ( ritnici)neprijetno rahlo bolečino, ki je postala pred par meseci bolj izrazita. Imam občutek polnega črevesja, vetrove in napihnjen trebuh. Pred pol leta sem imela urgentno operacijo odstranitev jajčnika in obeh jajcevodov . Naročena sem k splošnemu zdravniku , zelo me skrbi. Naj opravim pregled črevesja , ali so še kakšne druge možne preiskave, za ugotavljanje vzroka bolečine, pa tudi spremembe v odvajanju blata, ki je zdaj bolj pogosto in včasih boleče? Hvala za odgovor .

Pozdravljeni!

mene pa zanima ce je polp v velikosti 5-8mm danes so odstranili 4 polipe v velikosti od 5-8mm…ali je kakšna nevarnost za raka ali tumorja ?? hvala za odgovor

New Report

Close