Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva policistični jajčniki

policistični jajčniki

Pozdravljeni
Mene zanima kaj pravzaprav pomeni policistični jajčniki. Prebrala sem že odgovore na to temo ampak nisem sigurna. Imam probleme z zanositvijo. Imam zelo neredne menstruacije in mislim da nimam ovulacije. Jemala sem klomifen in delala teste. Sedaj bom šla na nekaj preiskav za neplodnost ginekolog pa je rekel da imam vrjetno policistične jajčnike. Zanima me še kako se to pozdravi.Ali je možno kljub policističnih jajčnikov zanositi.

Policistični jajčnik je ultrazvočni pojem, lahko pa je tudi sindrom, ki združuje več znakov in simptomov. Med glavnimi znaki so odsotnost menstruacije (v bistvu odsotnost ovulacije!), debelost, pretirana poraščenost po moškem tipu vendar nič ni obvezno razen prvo. Med simptomi prevladuje nesposobnost zanositi. V ozadju je zapletena presnovna motnja, večinoma na ravni insulinske resistence, ki v jajčniku povzroči stalno pričenjanje procesa ovulacije, tako, da se ne zaključi z ovualacijo temveč s propadanjem foliklov preden pride do ovulacije. Taki folikli izločajo več moških hormonov, slednji pa še zavirajo pravilno delovanje sistema. Stanje je nekakšna hormonska past, v kateri se ujameta hipofiza in jajčnik tako, da drug drugega ovirajo v delovanju, telo pa je prežeto z napačnimi hormoni, ki delajo zgago in težave ter povzročajo neplodnost.
Napisano je najkrajši možni povzetek dogajanja, ki ga sicer knjige opisujejo na 500 in več straneh, k obstoječim pa se dodajajo vedno nove in nove informacije, ki širijo naše obzorje pri razumevanju tega sindroma.
Zdravljenje ob ugotovitvi sindroma PCO, ki minogrede, ni ozdravljiv, lahko pa učinkovito obidemo večino neželenih učinkov tega sindroma (neplodnost, debelost, diabees, poraščenost ipd.) je sprva samo zaviranje delovanja jajčnikov, kar učinkovito dosežemo s KT. S tem ne le zmanjšamo znake PCO temveč tudi vzpostavimo manj nevarno hormosnko okolje pri ženski, ki ima zaradi PCO lahko resne zdravstvene težave, hipertenzijo, diabetes, okvare žilja z aterosklerozo, večje tveganje za raka na dojki, tveganje za kap ipd. Ko pride do želje po zanositvi, lahko ukrepamo kirurško tako, da odstranimo večji del tkiva jajčnika in s tem nekaj mesecev in celo let omogolčimo ovulacijo, lahko pa ovulacijo sprožimo z zdravili, bodisi s klomifenom ali z gonadotropini.

Spoštovani g. Pušenjak!

Najprej vam moram povedati, da takšnega fenomenalnega odgovora v slovenskem jeziku še nisem zasledila. Bistvo stanja na preprost način, takšne odgovore potrebuje vsak pacient.
Imam pa eno podvprašanje.

Ali je možno, z popolno kontrolo prehranjevanja torej prehrana brez sladkorjev, brez “slabih” ogljikovih hidratov, brez maščob … kontrolirati oz. pripraviti jajčnike, da pravilno delujejo? (laično razmišljanje: manj inzulina, manj napačnih hormnov, noramlno delovanje jajčnikov?)

Hvala,
Mihaela

Pozdravljeni!
Ko sem imela že občutek da mi je kaj jasno sem ponovno čisto zmedena.Meni so diagnosticirali policistični jajčnik po endokrinoloških preiskavah.Vendar moje menstruacije so redne,vsakih 28 dni,traja osem dni.Odkar ne jemljem kontracepcije je edina sprememba da so sedaj močnejše in boleče.Zgoraj sem videla napisano da je odsotnost menstruacije in s tem ovulacije znak PCO.Torej to ni to pri meni?
In druga nejasnost je,predpisali so mi Aldactone kapsule pri katerih pa je nezaželena nosečnost katera pa je moja želja.Kaj je to edina terapija? Obstajajo kakšne tablete ob katerih ni nevarnosti v primeru zanositve oz. je taka terapija sploh potrebna?
Oprostite nevednosti !

Da, pri nekaterih je to možno, predvsem pri ženskah z večjo telesno maso (ITM več kot 26).

Za ustrezen odgovor bi bilo koristno vedeti, zakaj ste sploh bili obravnavani pri endokrinologu in kakšni so bili izvidi hormonskih preiskav. Kot sem zapisal, PCO obravnavajo knjige z več sto stranmi v katerih obstajajo tudi “izjeme”. Morda ste prav vi izjema, čeprav z rednimi M ( po ovulaciji) na 28 dni sam ne poznam primera sindroma PCO.
Karkoli , tako glede terapije kot glede nosečnosti morda drugič, če bo na voljo več podatkov.

Pozdravljeni!
K endokrinologu sem bila poslana po neuspešni terapiji z bromergonom.Po 3 mesečni terapiji se je prolaktin povišal namesto da bi padel oz. vsaj ostal enak.Endokrinološki izvid se glasi:hormonska konstelacija skladna s sindromom PCO.Serumska koncetracija PRL je normalna povišani pa so serumski androgeni.Predpisali so mi 6 mesecev terapije z kapsulami Aldactone.
Kot sem napisala imam menstruacije redne prej močne kot ne.Še vedno pa imam izcedek iz obeh dojk in to iz ene bele iz druge pa črne barve.
Naj povem še da sem bila leta 1999 operirana na maternici po brett palmerju,takrat sem tudi jemala tablete dabroston in danoval ene pred druge pa po operaciji.Takratni izvidi pred operacijo so bili vsi brez posebnosti(hormonske preiskave,laparoskopija,histeroskopijabiopsija,UZ).Šele HSG je pokazal popolno razdelitev maternice katero pa so mi nato operirali.Tako da sklepam da je vso zmedo povzročila ta operacija.
Glede na to da je moja želja zanositev me moti da dobim terapijo ki le to izključuje,razen seveda če je le ta potrebna.
Upam da se tokrat napisala dovolj podatkov za bolj jasno sliko o mojem stanju.

Še enkrat lep pozdrav in vnaprej hvala za vaš nasvet

Draga Eva,

priznam, da še vedno ne vem dovolj oziroma, da o PCO ne vem vsega kar verjetno ve endokrinolog. Samo dodal bi, da poznamo različne androgene in nekateri izvirajo bolj iz nadledvične žleze, ne iz jajčnika. Verjamem, da endokrinolog ve o hormonih več kot jaz, ker endokrinologija ni področje mojega vsakdanjega dela, vendar bi morda vseeno koristilo vedeti, kateri androgeni so bili pri vas zvišani. (DHEA-s, DHEA, androsteron, testosteron, dihidrotestosteron ali kar vsi?)
Hiperprolaktinemija (zvišan PRL) je tudi zelo relativen. Pri nekaterih se pojavi izcedek iz dojk in odsotna ovulacija pri laboratorijsko formalno normalnih vrednostih PRL, pri drugih pa izcedka ni in so ovulacije prisotne, čeprav je PRL pomembno zvišan.
Kakorkoli že, operacija pri hormonski motnji nima nič opraviti.

Več ne morem komentirati, ker predvidevam, da vaš zdravnik ali ekipa zdravnikov, ki vas obravnava, verjetno ne zdravijo povsem brez potrebe, le na podlagi vaših podatkov pomena tega zdravljenja trenutno ne znam razbrati.

Spoštovani !

Sem v 15. tednu nosečnosti. To je moja prva nosečnost, stara pa sem 28 let.
V 12. tednu sem šla na UZ pregled nuhalne svetline, opravljen je bil vaginalno. Ob tem je ginekologinja ugotovila, da imam ovarije policistične (na enem se je videlo bolj, kot na drugem), vendar je dejala, da to zdaj ni problem, ker sem noseča.
Povem naj še, da sem 4 leta jemala tbl Stediril – m. Pred tem sem mojemu tedanjemu ginekologu povedala, da mi vsakih nekaj mesecev mensrtuacija popolnoma izostane – takrat jo imam samo vsak drugi mesec – vendar je dejal, dato ni nič takega in se bo uredilo s kontracepcijskimi tbl.
Ko sem jih po 4 letih prenehala jemati, sem v prvih treh mesecih imela le eno menstruacijo, potem so postale redne. Zanosila sem 6 mesecev po prenehanju jemanja tbl.
Zanima me, ali lahko zaradi mojih jajčnikov pričakujem kakšne zaplete v tej nosečnosti oziroma, ko bom znova poskušala zanositi, saj si z možem želiva več otrok.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem !

Draga Teja,

o PCO zdaj pri vas res nima smisla razpravljati, prav zato, ker ste uspešno noseči. Za to bo čas, ko boste želeli naslednjič zanositi. Morda bodo težave, morda ne. Zdaj res ni čas za to. Glede na to, da ste tokrat zanosili v manj kot 12 mesecih obstaja velika verjetnost, da je vse v redu.Nosečnost pa je vsaj po 10. tednu od PCO neodvisna.

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

Spoštovani,

težko je vnaprej predvideti, kako se bo situacija z vašimi aknami “obnašala” po prenehanju uporabe Rhoaccutana. V načelu je to terapija, ki deluje le aktualno, ker je podlaga za vaše akne presnovno kompleksna. akne so namreč že nekakšen “zaplet”, ne le navaden seštevek vseh dejavnikov. Sam v primeru, kadar je potreba po kontracepciji združena z vulgarnimi aknami običajno uporabim po možnosti le eno, pa zato najboljšo možno terapijo, ki obstaja in to je kontracepcijska tabletka Diane-35. Ta je namreč daleč najučinkovitejša hkrati proti androgeno pogojenim vulgarnim aknam in še odlična kontracepcija, ki hkrati nima toliko možnih stranskih učinkov kot jih ima Rhoaccutane. Osnova za akne je pri vas bržkone prav vaš sindrom PCO, ki  pri vas vsaj verjetno dominira z androgeni, kar sicer ne velja za vse oblike PCOs. Pogovorite se mogoče s svojim ginekologom, da bi namesto Bellare uporabljali Diane-35 in v tem primeru Rhoaccutana verjetno sploh ne boste potrebovali.


Spoštovani,

hvala za odgovor. Belara mi je predpisala zato, ker naj bi imele manj stranksih učinkov kot Diane. Pred leti sem že jemala Yaz in imela zelo suho sluznico in s tem povezane težave, koža pa je bila že takrat skoraj brez mozolja. Moje akne vseeno niso tako hude, kot si morda predstavljate.

Zanima me še, kako je s prognozo – ali se stanje z leti boljša ali slabša? Ali je za ohranjanje maksimalno dobrega delovanja jajčnikov bolje uporabljati kontracepcijo (da mirujejo in se ohranjajo dokler ženska ne želi zanositi) ali imeti naravne cikluse (da ostajajo aktivni in ne “zaspijo”)? Cistice med jemanjem KT verjetno izginejo, a če se potem pojavijo še intenzivneje, nismo ničesar naredili … Zanositi ne želim še nekaj let.

akne imajo tendenco se z leti zmanjševati, ampak če dovolj dolgo trajajo, pač puščajo trajne posledice v obliki brazgotin po vnetjih drobnih abscesih v koži obraza, vratu in hrbta. Če akne niso dovolj hude se pa vprašam, čemu Rhoaccutane, saj je to dokaj diferentna terapija s potencialno resnimi stranskimi učinki. kakorkoli obrnemo, bi bil primerjalno po mojem boljše samo Diane-35 kot kombinacija Belara/Rhoaccutane.


Pozdravljeni,

resnično hvala za odgovor, samo še to bi vas vprašala, saj se glede tega vprašanja nisva povsem razumela:

Ali je za ohranjanje maksimalno dobrega delovanja jajčnikov bolje uporabljati kontracepcijo (da mirujejo in se ohranjajo dokler ženska ne želi zanositi) ali imeti naravne cikluse (da ostajajo aktivni in ne “zaspijo”)?

Sprašujem torej, ali je za same jajčnike (ne akne) bolje, da jemljem KT ali je bolje, da imam naraven ciklus?

Hvala in lep preostanek dneva.

za PCO jajčnike je bolje, da mirujejo in da se PCO drži čim nižje aktiven. Torej je KC zaželena, če je poleg tega še smiselna zaradi nezaželene nosečnosti, toliko bolje.


New Report

Close