Najdi forum

Pokojnina za otroka

Pozdravljeni!

Nedavno umrli brat ima štiri leta staro hčerko. Bil je nezaposlen in brez dohodkov. Z materjo otroka sta bila stalen par, vendar nista bila poročena, niti nista skupaj živela, samo občasno je prespal pri njih. Očetovstvo je podpisal. Preživnine pa ni plačeval, saj ni imel rednih dohodkov – samo občasno je prispeval kakšno vsoto.

Brat ima samo nekaj mesecev delovne dobe. Ko je umrl, ni bil niti zdravstveno niti pokojninsko zavarovan, tudi ni hotel zaprositi za denarno podporo. Zanima me, če lahko otrok po bratu dobi kakšno pokojnino in kakšne so možnosti socialne pomoči. Otrokova mama je zaposlena, vendar ima nizko plačo, poleg hčerke še sina srednješolca in se bo kar težko preživljala.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

V 5. poglavju Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (UL RS 104/2005) v 109. členu – Pogoji na strani umrlega zavarovanca piše:
»1) Vdova, vdovec oziroma drugi zavarovančevi družinski člani pridobijo pravico do pokojnine po umrlem zavarovancu, če je umrli zavarovanec:
– dopolnil najmanj 5 let zavarovalne dobe ali najmanj 10 let pokojninske dobe ali
– izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne oziroma invalidske pokojnine ali
– bil uživalec starostne ali invalidske pokojnine ali užival pravico na podlagi invalidnosti.
2) Če je zavarovanec umrl zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, pridobijo upravičenci pravico do pokojnine po umrlem zavarovancu ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo zavarovanca.«

Kot razumem, vaš brat ni bil zavarovanec po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, torej tudi ni imel pravic po tem zakonu. Glede pokojnine se lahko pozanimate še na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Glede denarne socialne pomoči pa se naj otrokova mama obrne na center za socialno delo.

Vse dobro!

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del. Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21 http://pelikan.karitas.si/materinski/index.php

Pozdravljeni,
I mam v tujini dva otroka.7 let in 1 leto.obe imata moj priimek.V primeru moje smrti kako urediti,da bi dobivale po meni pokojnino.
Hvala za oddgovor
Lep pozdrav,
Dusan

Pozdravljeni g. Kocmur!

Odgovor najdete na tej temi: .

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close