Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Pokojnina po smrti očeta

Pokojnina po smrti očeta

Pozdravljeni,

dolgo časa sem premišljevala o tem, ali naj komu sploh zaupam ta problem. Nimam pojma, če je to sploh moj problem in če se me sploh tiče. Ampak grize me in mori, tako, da sem se res odločila, da se nekomu izpovem. Sicer sem se izpovedala prijateljicam in me razumejo, ampak pravijo, da naj vse pustim kot je.. S fantom sva skupaj dve leti in pol, med nama ni težav, težava pa je v njegovi mami. Pred desetimi leti mu je umrl oče in od takrat, gre pokojnina, ki bi morala biti njegova, na mamin račun. Ima tudi mlajšega brata in tudi njegov del pokojnine se steka na mamin račun. Ne razumite me narobe, vem, da je moralo biti težko, ko je ostala sama z dvema otrokoma in verjetno se mi niti ne sanja, kakšna je bila njena bolečina. Ampak vem, da ji je oče pustil veliko denarja, doma so imeli podjetje in ves denar je ostal njej. Fant se je hitro postavil na lastne noge, ves čas je delal, njej tako rekoč ni bilo potrebno nikoli “skrbeti” zanj, razen tega, da mu je skuhala kosilo in oprala ter zlikala obleke, ter ga kam zapeljala. Že v srednji šoli je redno delal in se “preživljal” sam. Pokojnino od očeta ni nikoli dobil, saj jo je mama rabila za “življenje”, da je imela za stroške in za hrano. Zdaj je fant večino časa pri meni, domov hodi le za vikende. Star je 24 let in pokojnino mu mama še vedno jemlje. Nimam pojma zakaj, ampak to mi ne da miru. Nekateri se boste zgražali in rekli, da se me to sploh ne tiče, ampak jaz mislim, da se me, ker je zdaj on del mojega življenja in tudi mama je. Kmalu bi lahko začel varčevati, za svoje življenje, doma ga zdaj več skoraj ni, da bi mama rabila njegov denar, KI BI MORAL PRIPADATI NJEMU, za stroške in vse kar sodi zraven. Kakšno pravico imam, da od fanta zahtevam, da si vsaj teh nekaj let ko mu pripada, priskrbi očetovo pokojnino? Mame enostavno ne razumem, poznam primer, ko je mama komaj shajala, pa je hčerki vseeno dala vse otroške dodatke in vse, kar ji je pripadalo. Zakaj nekateri gledajo samo “na svojo” rit? Za mene je to hudobno, tega nisem navajena, ker vem, da bi moja mama in oče ravnala povsem drugače. In še enkrat naj poudarim, mama ima denar, če ga ne bi imela, bi to njeno ravnanje povsem razumela, zdaj ga pa žal ne razumem. Potrebujem nasvet ali vsaj nekakšno spodbudno besedo, da se umirim ali jo skušam razumeti.

fantu pripada pokojnina po očetu do 26. leta starosti, če se redno šola. Torej pri 24 je očitno že končal faks ali kaj? žal je kot pri vseh stvareh v sloveniji tako, da folk nateguje to do konca, čeprav se sploh ne šola. Ampak glede na to, da se dogajajo še hujše stvari, pustimo zadeve stat kot so, saj najbrž ni hujšega kot izgubiti starša in potem dobivati tistih nekaj fičnikov. ta pokojnina najbrž ni kaj posebnega in mama jo seveda komot porabi za sprotne stroške.
Vidva sta pa dva mlada in sposobna in gotovo se bosta lahko preživljala z delom svojih rok, če te le ne bo preveč zaradi tašče dušilo. Če se fant smatra za vzdrževanega družinskega člana, potem mama lahko jemlje pokojnino. Če pa ne, mu pa pokojnina ne pripada.
Lahko pa se dokončno odjavi pri mami in vidva zaživita skupaj in se tudi sama preživljata, takrat pa si bo pokojnino lahko vzel sam od ZPIZa.
Imam občutek, da bi se rada pasla po tastovih in taščinih žuljih. Upam pa tudi, da drugi strani nisi tako neumna, da preživljaš svojega fanta.

Faksa še ni končal, ima še nekaj izpitov + diplomo, ampak se namerava še dalje šolati. Ni posebnega, ampak v 10 letih se je je nekaj že nabralo, pozabila sem pa omeniti, da mama tega denarja ne porablja, ker ima druge dohodke, ki so ji čisto dovolj, to pa varčuje, ne vem za koga ali kaj. Meni se to ne zdi pošteno. Sama imam svoje dohodke, od tašče ne pričakujem ničesar, niti ne želim, saj mi svoj ponos tega ne bi dovolil. Gre se mi izključno le za fanta, saj je konec koncev to denar, ki bi moral pripadati njemu. Naj pa ne pozabim omeniti še tega, da prejemajo vso hrano kot pomoč, sama pa je menjala že dva dobra avtomobila, kar se mi ne zdi pošteno in ne fer, da prejema pomoč, ki bi jo lahko odstopila nekomu drugemu, ki to bolj potrebuje. Očitno gledam na življenje povsem drugače kot Vi, vaš občutek, da bi se pasla na taščinih in tastovih žuljih je pa žal napačen oz. na srečo. Lep dan vam želim in čim manj takšnih napačnih občutkov, ker vas ne bodo nikamor pripeljali.

Po tej logiki bi morali tudi preživnino prejemati otroci in ne starši, pa otroške dodatke tudi. Denar od pokojnine je namenjen, enako kot preživnina, kritju stroškov otroka. Plačilu vode, elektrike, pralnega praška, hrane,… Dokler živi doma in mama zanj plačuje te stroške, ni nič nenavadnega, da s tem denarjem razpolaga ona. Lahko pa prejme denar tudi otrok, potem pa mami plača delež stroškov za najemnino, vodo, elektriko, pranje, kuhanje,… Lahko se seveda tudi odseli, pa ima ves denar samo zase. Star je dovolj.

V Sloveniji vso hrano – kot pišeš ti – zastonj ne prejema nihče, razen morda klošarji. Ali če dobiva dodatna sredstva od Karitasa ali ga sponzorira trgovina. Sicer pa ne. In če imajo take tekoče finance, da so upravičeni do paketov hrane, očitno oče le ni zapustil tolikšnega premoženja in vsi skupaj bolj tolčejo kot ne. Pokojnina je šla za tekoče stroške, saj se strinjaš, da ljudje jemo, se grejemo, rabimo posteljo, elektriko, internet in podobno. Fantova mama je denar porabila za to, torej za potrebe tvojega fanta in njegovega brata. Vprašanje tudi, o kakšnem znesku sploh govorimo.

Še nekaj zelo pomembnega: če fant živi pri tebi, si ga dolžna vzdrževati ti s svojimi rednimi prihodki. Ja, tako je to. Ko se vzdrževan človek poroči oziroma začne zunajzakonsko skupnost, ga je dolžan vzdrževati partner, ne starši. Tvoj fant pravzaprav sploh ne bi smel več terjati pokojnine. Torej goljufata.

No pa da vama odgovorim lepo po vrsti oz. pojasnim. Vem, da so otroški dodatki namenjeni kritju otroka, ampak večina staršev, da otroške dodatke otrokom. Večina. Narobe sem se izrazila, se strinjam. Ne dobijo zastonj, ampak od Rdečega križa. O tem, da ima ves denar v tujini in se v Sloveniji ne vidi, sploh ne bom razpravljala.

“Še nekaj zelo pomembnega: če fant živi pri tebi, si ga dolžna vzdrževati ti s svojimi rednimi prihodki. Ja, tako je to. Ko se vzdrževan človek poroči oziroma začne zunajzakonsko skupnost, ga je dolžan vzdrževati partner, ne starši. Tvoj fant pravzaprav sploh ne bi smel več terjati pokojnine. Torej goljufata.”

Fant živi pri meni, oz. pri mojih starših, katerim ne pade na misel, da bi od dveh študentov zahtevala denar za vodo, elektriko in podobne stvari. Sama študiram in ne, nimam rednih dohodkov, delam pa že od svojega 15. leta starosti preko študentskega servisa. Tako, da kdo v tej zgodbi goljufa in jemlje denar nekomu, kateremu je namenjen, tudi ne bom razpravljala. In mene ta denar sploh ne briga, gre se mi le za fanta, ker se mi smili, da mu nekdo jemlje nekaj, kar mu pripada.

Še enkrat: nihče od RK ne dobiva vse hrane, ker so največji reveži upravičeni do enega paketa na tri tedne ali nekaj podobnega. Kaj vsebuje paket, si lahko pogledaš kje na netu. Torej prva neresnica.
Druga neresnica: na CSD upoštevajo tudi premoženje, torej tudi to, kaj imajo (hišo, avto).
Tretjič: sama si napisala, da imaš redne dohodke, nato si napisala, da jih nimaš, zdaj se pa odloči, ali si študentka ali imaš redne dohodke.
Četrtič: fant se ni preživljal sam, če mu je mama nudila streho nad glavo, mu kuhala in ga vozila naokrog. Vprašaj svoje starše, koliko to stane.
Petič: ne poznam nobenega starša, ki bi OD dajal otrokom. Pa verjetno poznam več staršev kot ti. Tisti, ki nimajo bajnih plač, ta znesek tako ali tako porabijo za otroka, tisti, ki imajo solidne plače, OD ponavadi dajejo na otrokov račun, ne pa otroku v roke.
Šestič: tvoji starši, če nič drugega, skrbijo, da imata vidva oba riti na toplem. Če misliš, da je to zastonj, se preselita v lastno stanovanje.
Sedmič: oglasi se, ko bosta povohala realno življenje. Torej ko bosta živela sama in se sama financirala. Ti pojma nimaš, koliko stane življenje, ker te podpirajo starši. Tudi tvojemu fantu se ne sanja, ker tudi njega podpirajo na dveh koncih, njegova mama in tvoji.
Osmič: zaradi vsega naštetega pusti pri miru. To je fantova stvar. Za nekoga, ki ga ta denar sploh ne briga, imaš kar veliko za povedati. Sicer pa, za kakšen znesek gre? Glede na to, kako pišeš, da se mama znajde in da je vse v tujini, je oče tukaj prikazoval minimalno plačo in neke bajne pokojnine od tega ne more bit, pa še mlad je umrl. Poleg tega jo moraš seveda delit z dva, če je pa še mama nepreskrbljena, pa s tri.

V primerjavi s tabo je njegova mama svetnica. Nima prav, ker mu zdaj, ko praktično ne živi več doma, ne da te pokojnine, samo ti si pa zahrbtna, dvolična, pohlepna spletkarska kača. Stavim, da imaš že vse preračunano, koliko denarja se je nakapalo v teh letih. Upam, da bo tudi fant ugotovil, kakšna grda preračunljivka si. Do konca življenja mu boš najedala zaradi teh par let pokojnine – kolikor denarja pač se je od tega nabralo. Če misliš, da gre za tisoče in tisoče evrov na mesec, se bridko motiš. In da ne bo pomote – govorim o tem času zdaj, ko ne živi več doma. Dokler je živel doma, pa lahko daš roko v ogenj, da je ta denar šel za pokritje njegovih stroškov. Očitno si mislila, da bo tebi s tem denarjem kupoval bisere.

Čisto slučajno poznam nekoga, ki se je dejansko sam preživljal že od srednje šole dalje. Odselil od doma s sestro, živela sta sama in delala. Delal je vsak dan pred šolo in zvečer. Vsak dan po štiri, pet ur, da je pokril stanovanje, hrano in šolske potrebščine. Da boš imela malo uvida, kaj pomeni delati od srednje šole dalje in skrbeti v celoti zase. Privoščiti si ni mogel ničesar, edino med počitnicami, ko je lahko delal cele dneve in je prišparal za dva tedna na morju. Ga ni bilo treba nikamor vozakati, ker nikamor ni imel niti časa niti možnosti iti. Delal je za preživetje, ne tako kot vidva za luksuz.

Omg, komaj je ulovila fanta pa že misli komandirat!!! Tole ja pa nightmare snahica.

Okrog pokojnine se bodo že še zmenili fant in njegova mama. Vi2 pa doštudirajta ali pa se poberita na svoje in bosta sama živela in še vedno bo popolnoma vseeno, če pokojnino fant prepušča svoji mami – majo pač tak dogovor. Če ti ni všeč si pa najdi drugega!

Spoštovana

To kar tu pišeš je zelo zelo čudno. Vse je tako ali tako v rokah tvojega fanta ( če ne gre za kaj drugega).

O lanskega leta dobivamo eno družinsko pokojnino razdeljano na dva dela na isti račun – moj račun kot mame za maldolentega in polnoletnega otroka.

Polnoletni sin bi na ZPIS poslal le dopis, da naj od prihodnjega meseca del njegove družinske pokojnine pošiljajo na nov – njegov račun in zadeva bi bila rešena.

ZATO ZGORNJA ZGODBICA NE PIJE VODE.

Da sposoben mlad fant pri 24 ne pozna svojih pravic in se preko telefona na ZPIS ne pozanima za svoje pravice pa NE VERJAMEM.
Ena mama

Avtorica, tvoj fant je POPOLNOMA SAM ODGOVOREN in že od 18 leta naprej bi lahko prejemal pokojnino na svoj račun – KER MU PRIPADA. Pri 24-ih pa bi že moral biti toliko pri pameti, da ve, da mu niti mam ne more jemati pokojnine po očetu že od njegove polnoletnosti.

Morda pa mu bo mama le dala cel privarčevani denar – saj komu ga bi pa lahko sicer?

Tako da tvojer vpletanje je čisto odveč, če seže dalje od tvojega fanta – njemu lahko poveš in ON, SAMO ON mora nekaj narediti, seveda, če mu je v interesu.

Tako je to.

Mu pripada ves privarčevani denar? To je zdaj tako slišat, kot da bi 15 letnemu otroku pripadala plača staršev. Kaj, a ne pripada? In če so starši kaj privarčevali do otrokovega 18ega leta mu morajo vse prihranke dat, ker to je denar otrok!!! In ta mama se očitno ven meče z denarjem otrok, če dobiva prehranski paket z RK, sigurno.
Ta snaha očitno nima pojma. Mama je po očetu dedovala bajne vsote, seveda. Če bi po očetu veliko ostalo, bi dedovali tudi otroci, torej bi imel sin že svoje premoženje, podedovano po očetu, ne bi imela vsega mama v štumfu skritega.

Ima ta sin tudi štipendijo? Jo prejema mama? Ali sin niti ne ve, ker ne zna ničesar uredit sam?

Pa če primerjaš njegovo mamo s tvojimi starši: V gospodinjstvo prispevata dva starša. A ne bi bilo po tvoji logiki normalno, da gre ena plača za stroške (tudi tvoje in od drugih otrok), drugo plačo pa bi morala razdeliti med otroke. Kaj tebi dasta starša eno njuno plačo, ko za tebe že plačata elektriko, vodo, pralni prašek, hrano in ostalo? sta tebi dajala otroški dodatek?

Jaz si ne predstavljam, da bi svojemu 7 letniku dajala otroške dodatke in preživnino. Otrok bi v tem primeru vsekakor imel veliko igrač in luksuza, verjetno pa bi po plačilu položnic zmanjkalo za hrano.

Pri teh letih bi se fant lahko usedel z mamo in se z njo pogovoril o financah. Dokler je pri mami prijavljen njegovi dohodki vplivajo na skupne finance, tudi na otroške dodatke/štipendijo mlajšega sorojenca, eventualno DSP. Vsekakor pa to ni tvoja stvar.

Jalur, pokojnina po očetu definitivno pripada otroku! Četudi naj bi jo do 18.leta prejemala njegova zakonita zastopnica, bi jo po 18.letu vsekakor moral prejemati on. To niso otroški dodatki, ki so družinski prejemek. Pokojnina po očetu je otrokova!

Jalur, dobro napisano.

Po tej paradigmi bi dejansko v družini z dvema staršema ena plača morala biti razdeljena med otroke 🙂.

Pravno gledano bi pokojnina morda res morala hoditi na otrokov račun, ampak a potem ta lahko to zafrčka za nepotrebne zadeve, mama pa ščije kri, da pokrije osnovne stroške? Je že prav tako, sploh če družina nima veliko denarja. Če gre pokojnina za pokritje osnovnih stroškov bivanja in hrane, pa ne vidim razloga, da bi mešetarili z denarjem z računa na račun, če je pa enostavneje, da pride na TRR tistega, ki dejansko plačuje položnice.

Spoštovani

Polnoletnik z družinsko pokojnino po moji oceni mora prispevati za svoje stroške doma, zato tudi pri nas ni nobene dileme da bi si ta denar perusmeril na svoj račun. Zakaj že ne? Ker je on dražji, kot pa je višina njegovega dela družinske pokojnine. Dražji je tudi v primeru, da od mene kot mame dobi isto vsoto denarja.

Večinoma so družinske pokojnine majhne, pa še delijo se na več deležev. Če mama ni zaposlena ima istočasno kot šolajoči se otroci pravico do svojega deleža, v tem primeru se taki pokojnini reče vdovska. ampak odmerjen je pa v ?% od pokojnine, ki bi jo prejemal pokojnik.

Takih neumnosti pa še ne: Starši varčujejo na otrokovem računu z odtoškimi dodatki, preživnino , družinsko dohodnino.

LAHKO: če potem ti ljudje živijo o zraka, na zraku se grejejo, zrak jedo,….

jaz sem ravno zadnjič mojo stareišo hči, ki bo kmalu 19, vprašala, če želi, da ji oče nakazuje preživnino na nnej trr. štipendijo dobiva tako, pa tudi denar od študentskega dela. in kaj mi je odgovorila? d dokler plačujem dijaški dom zanjo in lahko pride brez skrbi domov, ima toplo, postlano, za jest in pit in za oprat, tega denarja ne potrebuje. mogoče pa njen fant razmišlaj tako kot avtorica te teme. da namreč jaz živim do njenega denarja in da ji iak nič ne nudim ali jio celo vlečem za nos in ji ne povem, da lahko dobi preživnino na svoj trr.

Saj zato se je pa treba z otroki pogovarjat tudi o takih banalnostih, ne pa da mislijo, da sta streha nad glavo in hrana v hladilniku dana od boga.
Ampak se ne smemo preveč čudit, če tako razmišljajo, saj tudi tukaj gor lahko prebereš, ko gre debata o višini preživnine, da otroka preživijo s sto evri na mesec. Hišo itak imaš, elektrike gre isto za enega ali pet ljudi, oblačila dobijo ponošena, hrano kupiš tudi zase in potem skuhat še za enega ne stane praktično nič … Človek se potem vpraša, zakaj se tisti na minimalcu tako težko prebijajo, če je pa praktično vse zastonj.

🙂 ja, ampak ko je človek enkrat sam vidi, da porabi 3 litre detergenta za perilo v več kot mesecu dni, da stroj zalaufa samo dvakrat ali max trikrat, da zdrži liter mleka tudi po ves teden in več, da se kruha praktično ne plača kupovat, ker se prej pokvari, preden se poje, itd. pri nas doma smo vse to že predelali in je mojima hčerama kristalno jasno, kolikšen strošek odpade na njiju.
ampak … saj veš, vse se začne že pri letu ali dveh, pa potem skozi leta zori. žal se tega starši ne zavedamo.

Dobila sem res ogromno odgovorov in rada bi se vam zahvalila, saj mi vsak odgovor pride prav. Ne pri reševanju tega problema, ampak pač tako, da razčistim sama pri sebi.. Skušala bom vsem odgovoriti ali kar koli pojasniti. Sem sem pisala zaradi sebe, ne zaradi fanta ali mame. Ker se mi zdi čudno, da fant po 18. letu ne prejema očetove pokojnine in ker sem prebrala, je še sveže, je ena uporabnica napisala, da se ji je hčerka odrekla preživnine po očetu, dokler ji mama plačuje dijaški dom in vse ostalo. Njemu mama niti študentskega doma ni plačevala. Vse stroške je moral kriti iz štipendije. Ne pretiravam, ampak čisto nič denarja mu ni dala za kar koli. Še za rojstni dan mu ne da darila ali vsaj malenkost. In še enkrat ponavljam… nekatere boste to razumele, nekatere ne. Če ne bi vedela, da ima denar, se to, zakaj mu ne da pokojnine, sploh ne bi spraševala!! Ima redno službo, plače ima okrog 800€, ves čas je redno zaposlena.
Histerija na kubik: Nisem napisala, da sem redno zaposlena, ampak, da imam reden dohodek, to sem mislila, da imam svoj denar, da ne potrebujem tujega denarja. Ga nisem nikoli do zdaj in ga tudi ne bom. Jaz poznam starše, ki dajejo svojim otrokom otroške dodatke. In ne, ne mislim pri 7 letih, ker se mi to ne bi zdelo normalno, ampak takrat, ko so dovolj stari. To, pa določi vsak starš sam. Torej vsi, ki ste mi pisali, svojim otrokom DAJETE HRANO, STREHO NAD GLAVO IN VSE KAR SPADA POD TE STROŠKE (voda, elektrika, ogrevanje, itd.) ostalo, kar sami rabijo, pa si priskrbijo sami? Če je to res, potem vas vse tukaj občudujem in si želim, da bi tudi sama bila enkrat tak starš. In ŠESTIČ: kje sem napisala, da svojim staršem nisem hvaležna, da mi to vse dajejo? Si mogoče kje zasledila to? Ampak moji starši so vzgojili že 4 otroke in tudi zdaj mi pomagata, kolikor pač lahko, čeprav prejemata oba, minimalno penzijo, ampak nekaj pa je! SEDMIČ: Misliš, da ne bom nikoli šla na svoje? Misliš, da bom vedno pri svojih starših in ne bom nikoli okusila, kakšno je realno življenje? OSMIČ: res, da je fantova stvar, ampak tudi sam, ve in prizna, da mama ne ravna prav, ampak pravi, da se mu ne da prepirati zaradi tega, meni se pa zdi prav, da bi mu zdaj, ko VEČ NE ŽIVI DOMA, mama odstopila ta del pokojnine, ki je res majhen, ampak nekaj pa je! In če misliš, da nimam pojma, koliko znaša ta pokojnina na mesec, se tudi motiš. Sploh pa ne razumem tega, kako lahko iz tega, kar sem napisala, sklepaš, da sem preračunljivka, kača in dvolična, če sem samo vprašala za nasvet in vprašala če se me sploh tiče?! Torej, če bi bila kača, dvolična in pohlepna, se tega niti ne bi spraševala, ampak bi od fanta direktno zahtevala, da od mame zahteva denar. Se ti ne zdi? In koliko krat še naj omenim, da me ta denar sploh ne briga in prosim, da mi biserov ne omenjaš, ker sem toliko inteligentna in se zavedam, da se ljubezni ne meri v biserih in ne denarju. Meni biseri ne pridejo na misel niti pri tem, da bi si jih kupila s svojim denarjem, ne pa, da bi si jih s tujim. Nimaš me pravice zmerjati s kačo in preračunljivko, ker me sploh ne poznaš in na podlagi tega, kar sem napisala ne moreš sklepati o tem, kakšno osebnost imam. Ko bom imela otroke, si želim, da takšne osebe, kot si ti, ne bi nikoli srečali v življenju.

Če mama ne bi imela denarja, si ne bi kupila že dva nova avtomobila in ne bi renovirala celotne hiše pred dvema letoma. Menjava pohištva, oken, strehe, popolnoma vse. In če prav razumem, vas je veliko staršev, ki se morate znajti z eno samo plačo in mislim, da vam ne pride na misel, da svojemu otroku ne bi dali ničesar razen strehe nad glavo, hrane in ostalih stroškov, v hišo bi pa vložili ne vem koliko denarja in jo celotno obnovili. In to me boli, da denarja, ki bi mu pripadal ne dobi, sama pa ne izgleda prav nič, da bi ta denar, rabila za stroške, ki so v življenju. Upam, da ste mi odgovorili tudi takšni starši, ki ne gledate na ta problem subjektivno, ampak objektivno, da mi res realno odgovarjate na to temo, za katero mi je sploh žal, da sem jo odprla, ker vsi samo poudarjate, kako bi se rada pasla na tujem denarju, sama sem pa že 100x napisala, da me ta denar ne zanima, ampak se mi gre le za fanta in za pravico. In če vas res velika večina meni, da mu ta pokojnina ne pripada, potem očitno jaz živim v nekem drugem svetu in se bom kmalu morala prizemljiti. In ja, fant ve, da bi mu po 18. letu pripadala pokojnina, ampak si predstavljate, kakšno vrzel bi naredil med njima, če bi od nje zahteval pokojnino? Mislim, da tudi sama tega ne bi upala zahtevati. Kvečjemu bi lahko mama to storila sama od sebe, glede na to, da je res jasno, da ji ta denar ne bi manjkal, njemu bi pa prišel še kako prav. Ampak pravim, očitno živim v drugem svetu in imate vsi, ki ste mi odgovorili, da mu pokojnina ne pripada, prav. Očitno. Sama pri sebi pa še vedno menim, da bi si to pokojnino zaslužil, saj je priden in delaven in naredi vse kar je potrebno. Zdaj pa sploh, ko pride samo nekaj krat na mesec domov. Pa še potem mu reče, zakaj se vozi toliko, da je bencin drag. Ampak ok. Mame je svetnica, jaz sem pa kača.

Jalur, pokojnina po očetu definitivno pripada otroku! Četudi naj bi jo do 18.leta prejemala njegova zakonita zastopnica, bi jo po 18.letu vsekakor moral prejemati on. To niso otroški dodatki, ki so družinski prejemek. Pokojnina po očetu je otrokova![/quote]

Tudi preživnina definitivno pripada otroku. Pri na,s ko sem tožila za preživnino in hotela plombo na nepremičnino, je prepoved odtujitve v ZK na imena mladoletnih otrok, ker so oni upniki in ne jaz. To je podobno tej temi. Jaz moram otroke sedaj preživljati brez pomoči očeta, denar iz preživnine pa se nalaga v obliki dolgov z deležem na nepremičnini. Kot da sedaj varčujem preživnino za njih. Kaj ne bi bilo logično, da če jaz zalagam tudi očetov delež za preživljanje, bi moral oče bit dolžan meni?
Podobno je s štipendijo. Lahko jo prejme otrok. Vendar pa je vprašanje, ali bom jaz hčeri, ko bo polnoletna plačevala vse stroške, ona pa bo štipendijo imela za luksuz, ali ji jaz plačujem del stroškov, npr. dijaški dom, ona pa iz štipendije npr. prevoz, razlika je žepnina,…. Kombinacij je več, odvisno od tega koliko si lahko starši (oz. družina) privoščijo. Če komaj lezejo iz meseca v mesec, potem je 100€ žepnine ob vseh stroških plačanih veliko. Če gredo vsako leto za 3 tedne v luksuzni hotel, pa verjetno ne.

New Report

Close