Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Pokanje žil

Pokanje žil

Lepo pozdravljeni!

Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem. Moj mož je star 29 let in mu je počila ena od žil (predvidevam) na roki (dlan) tako, da je bil kar precej podplut. Vprašala bi rada ali je to nevarno in kaj to povzroča oziroma kako se to da preprečiti?

Hvala in lep pozdrav,
Pia

Spoštovani!

Praviloma to ni nič nevarnega je pa zastrašujoče, ker je tako barvito. Navadno poči kakšna kapilara in kri se razlije daleč naokoli pod kožo, kjer je tkivo mehkejše. Navadno je temu kriv nekaj večji lokalni pritisk v tej žili, npr. zaradi pritiska oblačila, pritiska ob podlago ipd. Praviloma ni povezano z nobeno telesno boleznijo. V primeru ponovitev ali večji zaskrbljenosti pojdita k zdravniku. V primeru drobnih pikčastih krvavitev, ki ob pritisku s prstom ne zbledijo, pa je treba čim prej obiskati zdravnika.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pikčasta krvavitev

Prebrala sem vaš nasvet glede pokanja žil. Sama imam predvsem po trebuhu, prsih, nekaj tudi po rokah zelo drobnih rdečih pikic. nekatere dosežejo velikost bucikinih glavic. Prvič so se mi pojavile med nosečnostjo že pred petnajstimi leti. Ginekolog je rekel, da bodo po porodu izginile, vendar jih je vedno več. Tudi mojemu zdravniku sem jih že pokazala vendar ni imel odgovora. Opažam, da nekatere porjavijo, se zakrastijo. Ko se krasta odlušči je spodaj zopet živo rdeča pika. Moram biti zaskrbljena ?

Hvala za odgovor in lep pozdrav !

Sabina

Spoštovani!

Čeprav sem že videl podoben primer, vam natančnejše razlage za to ne znam podati. Verjetno gre za spremembe v kapilarah na koži, ki pod vplivom hormonov tvorijo t.i. hemangiome, tj. klobčiče žilic, ki so zelo majhni in zdradi pritiska, drgnjenja ali drugega mehaničnega vzroka delno nekrotizirajo in odpadejo. Gre za neke vrste “materina znamenja” Motnja ni nevarna, lahko pa nekoliko estetsko moti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close