Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pojasnila glede sladkorne , prehrane

pojasnila glede sladkorne , prehrane

Pred 14 dnevi sem imela sladkor 8,4 sicer ne ravno na tešče ampak po sladkani kavi z mlekom. Imela sem tudi virozo z vročino.

Sedaj sem ponovno kontrolirala na tešče in je vrednost 6,4.

Ker so zdrave – sprejemljive vrednosti sladkorja v različnih virih različno navedene od tega da mora biti sladkor pod 6,1, nekje pa do 7, me zanima kako zdaj? Malo sem zmedena glede tega.

Ali naj se držim stroge diete za sladkorne bolnike ali pa zaenkrat zadostuje že samo ukinitev sladkorja in bele moke ostala prehrana pa normalno.
To mi nebi škodilo že zaradi tega ker moram shujšati. Borim se tudi z anksioznostjo, paničnimi napadi in socialno fobijo, zaradi tega sem tudi stalno pod stresom kar naj bi tudi vplivalo na višino sladkorja?

Naj omenim še, da sem pred cca 2 leti imela tudi malo povečan sladkor na tešče, takrat 7,1 in so mi po kontroli z glukozo (tisto sladko vodo) ugotovili da imam stresno povečan sladkor ne pa tudi že sladkorne? Na moje vrednosti pri zdravniku še posebej na pritisk dosti vpliva to, da sem skoraj na meji paničnega napada v ambulanti (mislim da temu rečete bela halja).

No da skrajšam, glede vsega navedenega me konkretno zanima prehrana. Ali se moram že zelo strogo paziti kaj jem… štet oh, samo pusto meso, gledati kalorije …., ali pa lahko pijem normalno mleko ne 0,5 in normalno pečeno meso in se zaenkrat odpovem samo sladkorju in belemu kruhu in moki in uvedem redno telovadbo?

Sem pregledala forume o diabetesu, samo tam so večinoma samo tip I z inzulinom in tabletami, in bolj malo tistih z mejnim sladkorjem in ne najdem pravih nasvetov.

Hvala za odgovore

Spoštovani!

Niti ni tako bistveno, ali imate “pravo” sladkorno bolezen ali samo moteno toleranco za glukozo. Z dieto, redno telesno dejavnostjo in ev. zdravili morate znižati raven krvnega sladkorja vsaj pod 7,0. Dieta je enaka, kot ste jo našli pri sladkorni bolezni. Ključna je redna telesna dejavnost – vsak dan – in predvsem aerobna, kar pomeni gibanje, ne krepitev mišic.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Upoštevam vaš nasvet glede prehrane in telesne aktivnosti. Kupila sem si tudi merilec sladkorja. In glede tega bi vas prosila za nasvet.

Isti dan kot sem ga kupila sem zvečer naredila namerni prekršek v prehrani za namene testiranja (pomfri, pohano, beli kruh in za nameček še čokolado). Po eni uri in pol sem imela vrednost sladkorja 7,1. Zjutraj na tešče 7,6 (mi je naraslo čez noč). Nato pa že čez uro po kavi 6,1, uro in pol po zajtrku 5,9 in dve ure po kosilu 6,0.
Naslednji dan na tešče pa spet 6,7.

Zakaj pride do tega da ponoči sladkor zraste? In nasvet kako to preprečim?

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Čez noč telo počiva in ne izrablja krvnega sladkorja, kot ga med telesno dejavnostjo. Vrednosti kažejo na rahlo moteno dleovanje, zato boste z ustreznim načinom prehranjevanja in telesno dejavnostjo verjetno lahk odolgo čas vzdrževali primerne vrednosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close