Pogoj – žival stran ali ven iz stanovanja
Jože,
lastnik ima pravico 1x letno pregledati stanovanje in še to ob vnaprejšnji najavi.
In ja, pes se tretira kot stvar, ne kot dodaten najemnik. Tudi če je v pogodbi specificirano, da sta lahko v stanovanju 2 osebi, imata lahko še 3 pse, če pogodba tega ne prepoveduje.
Ko sem sama iskala stanovanje, sem doživela kar nekaj zavrnitev zaradi mačka, ampak ljudem ki ne marajo živali itak ne bi želela plačevati najemnine. Tako da sem vztrajala in našla super najemodajalca, ki ni imel nič proti.
Ne,draga Petra, motiš se. Lastnik ima pravico tolikokrat pogledati stanovanje kot piše v pogodbi in seveda brez predhodne najave, razen, če je to v pogodbi izrecno navedeno.
Ne vem sicer, zakaj razburjanje, saj verjetno pogodbo prebereš preden jo podpišeš ali ne? In, če ti kaj ni všeč, je pač ne podpišeš in greš drugam. V čem je problem?
In zakaj bi ti želela predhodno najavo? Zato, da bi lahko skrila psa?? Vidiš, jaz pač ne bi hotel imeti takšnega najemnika, ki želi, da se prej napoveš, da lahko skriješ vse kar naj lastnik ne bi videl.
In ne, ne moreš pripeljati še treh psov, ker, če pogodba tega ne prepoveduje tudi ne dovoljuje in se je o tem potrebno pač naknadno dogovoriti.
In ni rečeno, da nekdo, ki v stanovanju, ki ga oddaja ne želi imeti živali, da le teh nima rad. Vsi vemo, da lahko tako mačka kot pes naredi veliko škodo. In vsi tudi vemo, da je zelo zelo malo najemnikov, ki bi pazili na tujo lastnino. Tako, da jaz takšne ljudi povsem razumem, čeprav, poudarjam še enkrat, osebno živali ne prepovedujem.
In Svetilnik, ti si tisti, ki moraš globoko vdihniti in se umiriti, saj te bo drugače še razneslo od zavisti. In ne, ne bom ti povedal od kod imam stanovanja. Kot sem rekel, naj te grize :-)))
(pa brez zamere, prav rad bi ti povedal, če bi ti prijazno vprašal, če pa napadaš vse okrog sebe, ki imajo več kot ti, da kradejo, pa si resnično ne zaslužiš odgovora)
Jože,
se popravljam, 2x letno ima najemodajalec pravico pregledati stanovanje. To ureja Stanovanjski zakon. Seveda če ni v pogodbi določeno drugače. Jaz osebno ne bi podpisala pogodbe z vami, ker vsak mesec se mi pa zdi preveč. Pa vnaprejšnje najave obiska si ne razlagam tako, da bi kaj skrivala, ampak tako se pač spodobi. Starši, prijatelji, vsi se najavijo, a najemodajalec pa lahko kar uleti? Tudi to je v zakonu.
Sama bi lahko mačka zatajila in stanovanje dobila bistveno prej, ampak sem za korektne odnose.
Še enkrat, pravno gledano živali najemodajalec ne more prepovedati naknadno, če tega ni v pogodbi. Lahko pa seveda najemnik pričakuje, da mu ob izteku pogodbe le-te ne bo podaljšal zaradi tega.
Saj to ti že skozi dopovedujem. Odvisno, kako je napisano v pogodbi. V moji pač piše, da se stanovanje lahko pogleda 1x na mesec in če bi dobro prebrala, bi videla, da jaz tega sploh ne delam. Imam najemnika po nekaj let, pa stanovanja ne pogledam niti 1x. Imam pa pravico, tako pač je.
Najavo obiska si pač vsak razlaga po svoje. To namreč ni obisk, to je pregled stanovanja. In, če ti veš kdaj bo kontrola, boš pač skrila kar misliš, da lastniku ne bi bilo po godu. Takšna kontrola potem nima smisla.
In, če žival v pogodbi ni izrecno prepovedana, to še ne pomeni, da je dovoljena. Preverjeno! Lastnik ti žival vsekakor lahko prepove. In korekten najemnik bi vsekakor prej povedal oz. vprašal, če lahko ima žival.
Ali ti tudi misliš, da lahko potem v stanovanje sprejmeš še nekaj ljudi, pa ti lastnik nič ne more?
Če tako misliš, se hudo motiš, vsaj pri meni se to ne bi izšlo. Kot sem rekel, vse je v pogodbi. Kakor je zapisano in podpisano, tako je.
V stanovanju živita, kar se da dokazati. Lastnica je v prekršku, ker stanovanje oddaja na črno in s svojim neplačevanjem davkov prinaša okrog tudi tebe in mene osebno.
Pes pa je po zakonu stvar in ti je ne more prepovedati.
Povej lastnici, da jo boš pač prijavila zaradi oddajanja na črno. Stavim, da ne bo naredila nič.
Ampak bi si na tvojem mestu vseeno iskala drugo stanovanje.
Jaz se pa s tem ne strinjam. Pes mora biti dovoljen po pogodbi! Če tega ni, ga lastnica lahko prepove. Pes je lahko 1000x po zakonu stvar, stvari ne trošijo vode! Zakaj moram potem jaz, ki imam dva psa v bloku, zanju plačevati vodo? Tako da s tem se absolutno ne strinjam. Imam sicer strašno rada živali sicer jih vbloku nebi imela, vendar se mi zdi da se vam gree bolj zato, da nekateri oddajajo stanovanja, vi pa še lastnega nimate. Zakaj ste potem najemniki, če vam grejo lastniki tako na živce? In še vprašanje za najemnike: a bi se vi strinjali, da bi oddali nekomu stanovanje, ta pa bi si potem brez vaše vednosti v stanovanje pripeljal še 5 psov?
Ja, saj ravno v tem je problem. Da je ne porabi praktično nič. Zakaj jo moram potem plačevati?? Še posebej me to zanima, ker je STVAR. In stvar ne porabi niti kapljice vode, torej, zakaj?
S tem hočem povedati samo to, da se obravnava kot stvar,kadar je to pač ustrezno, kadar pa ni, ko gre za denar, pa ne) Kje je tu logika?
Kako pes ne porabi vode? Jih ne stusirate, ko pridete s sprehoda in imajo umazane tace? Ali pa s samponom, ko je to potrebno?
Jim ne operete redno bivalnih “prostorov” npr lezisce (prevleka), kletka,…
Jaz ju moram ob dezevnem (blatnem) dnevu stusirat, obrisat tace, posledicno imam za oprat brisace, veckrat pomijem po tleh in nasploh vec cistim (dlake),..napram cloveku ne porabi veliko, vseeno pa vec kot povprecna rastlina.
Hehe, da bi tuširal psa po vsakem sprehodu, ta je pa dobra! Sej se ne zašvica!!! Ležišče se občasno že opere, vendar skupaj z drugimi stvarmi, za eno koco pa res ne bo delal pralni stroj. Zakaj bi moral zaradi psa več brisat po tleh, saj nič ne zamaže. No , dlake pares ne spušča, ker je nima :-)))
Samo ne razumem, če praviš, da porabi kr nekaj vode, kako se lahko potem obravnava kot stvar? Stvar je zame omara, stol, miza…
Ne vem, zakaj ti plačuješ vodo za psa. Jaz je ne.
Prvi del tvojega pisanja pa ne drži. Je že bilo pojasnjejo, zakaj.
Drugače pa nisem najemnica.[/quote]
Vsi v blokih plačujejo za pse. Če ti ne, je prišlo do napake in če si poštena, se boš sama oglasila na pristojnem uradu in zadevo pojasnila. Ker če ne, pes biva na črno in kot veš je to kaznivo!
Ne vem kaj misliš s prvim delom, ki naj ne drži. Če misliš, da lahko imaš psa v stanovanju brez dovoljenja lastnika, se zelo motiš. Praviš, da je že bilo pojasnjeno? Kdo je pa pojasnil? Neki forumaši? Ne verjemi vsega kar se tu piše. Ti povem iz prve roke, za bivanje psa v stanovanju, moraš imeti dovoljenje lastnika! Tako je, pa če ti paše ali ne.
Ne vem, zakaj ti plačuješ vodo za psa. Jaz je ne.
Prvi del tvojega pisanja pa ne drži. Je že bilo pojasnjejo, zakaj.
Drugače pa nisem najemnica.[/quote]
Vsi v blokih plačujejo za pse. Če ti ne, je prišlo do napake in če si poštena, se boš sama oglasila na pristojnem uradu in zadevo pojasnila. Ker če ne, pes biva na črno in kot veš je to kaznivo!
Ne vem kaj misliš s prvim delom, ki naj ne drži. Če misliš, da lahko imaš psa v stanovanju brez dovoljenja lastnika, se zelo motiš. Praviš, da je že bilo pojasnjeno? Kdo je pa pojasnil? Neki forumaši? Ne verjemi vsega kar se tu piše. Ti povem iz prve roke, za bivanje psa v stanovanju, moraš imeti dovoljenje lastnika! Tako je, pa če ti paše ali ne.[/quote]
Prvič: v zvezi s plačevanjem pišeš neumnosti, kar je obrazložila že Yo.
Drugič: si nepismena, česar mi verjetno ni treba dokazovati, ker je to očitno.
Tretjič: na osnovi napačnih argumentov me obdolžuješ, da imam psa na črno, kar bi lahko imela za žaljivo obdolžitev.
Četrtič: zaradi vsega tega se mi s tabo ne da razpravljati.
Hmmm, jaz sem bila najemnik v bloku v Lj, z lastnico v super odnosih in sem imela njeno pooblastilo, da sem hodila na sestanke lastnikov. In ko so v našem bloku imeli ideje o plačevanju vode, smo jim lastniki psov čisto lepo dopovedali, da je to nezakonito. Pri najbolj trdnih je pa na koncu prepričal argument, da bomo ustanovili komisijo, ki jim bo šla preštet vse rože v stanovanju in na balkonih in jim obračunala paušale za zalivanje zaračunala, ker marsikateri balkon poln rož porabi več vode na mesec kot en pes. Tako da o tem je res brezplodno razpravljat.
Glede dovoljenja lastnika pa je pravno dejansko tako, da če ni direktno prepovedano po pogodbi, je dovoljeno. Najemnik in lastnik, ki sta v dobrih odnosih bosta to uredila brez težav, včasih pa so določeni najemodajalci res težki in “se ne strinjam” je očitno eden takšnih. Če ti pač ne paše, pa prepovej, ne pa da se tu razburjaš, zakonodajo v primeru, da nimaš izrecno prepovedano pač ni na tvoji strani.