Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Žalovanje in slovo Podporna skupina za žalujoče starše

Podporna skupina za žalujoče starše

Dragi starši,

izguba otroka v času nosečnosti ali kmalu po porodu povzroči izredno težko žalovanje. Zaradi nerazumevanja okolice starši v procesu žalovanja pogosto ostanejo sami, brez podpore in sočutja.

Zato v Porodnišnici Ljubljana izvajamo podporno skupino za žalujoče starše, ki so izgubili otroka zaradi spontanega splava, prekinitve nosečnosti zaradi nepravilnosti pri plodu, mrtvorojenosti ali smrti otroka kmalu po rojstvu. Namen skupine je nudenje varnega prostora, kjer lahko žalujoči starši izrazijo svoja čustva, občutke, strahove ter izkušnje, povezane z izgubo otroka.

Srečamo se štirikrat, srečanja potekajo enkrat na dva tedna. Posamezno srečanje traja 90 minut (od 18.00 do 19.30). Skupino vodi Lucija Pavše, univ. dipl. psih., srečanja pa potekajo v prostorih Porodnišnice Ljubljana, Šlajmerjeva 4. Če bi se radi udeležili srečanj, to sporočite na e-mail: [email protected]

Ko bo število zainteresiranih staršev dovolj veliko, boste po mailu prejeli informacije o točnih datumih srečanj.

Lep pozdrav,
Lucija Pavše

Pozdravljeni!

Zmotilo me je vaše vabilo, v porodnišnico…V porodnišnici?? Tam so se začele in končale sanje o družini, vi pa nas vabite v porodnišnico?? Ko pomislim na ljubljansko porodnišnico me zmrazi, saj so spomini prehudi.
Tam se sliši otroški jok, vesele babice in dedki v avli, zmedeni očetje, mi bi pa vsakič morali to gledati??
Postavite se v vlogo staršev ki smo izgubili otroka,..

Se popolnoma strinjam!! Porodnisnica pa je res zadnji prostor na tem svetu, kjer bi se pocutila varno z mojo bolecino!!

Da nebo pomote, osebje je na eint fenomenalno,…

Popolnoma razumem bolečino staršev ob podoživljanju celotne izkušnje izgube otroka ob vrnitvi v stavbo Porodnišnice. Podobno žalujoči starši doživljajo tudi ob nosečnicah, novorojenčkih, dogodkih in krajih, ki jih kakorkoli spominjajo na nosečnost ali otroka. Žal pa se vsem tem situacijam/osebam/dogodkom ne morejo popolnoma izogniti.

Psihološka ambulanta ima pisarne v stavbi Porodnišnice, kar pomeni, da so tukaj med drugim tako individualno kot tudi skupino obravnavani žalujoči starši po izgubi otroka. Imamo ločene prostore v drugih nadstopjih kot je Porodni blok in oddelki za otročnice, kljub temu pa se žal ne morete povsem izogniti nosečnicam in novorojenčkom (ob vhodu, v sprejemni ambulanti). Ker se zavedamo, da so za starše taka soočenja lahko boleča, se jim kolikor se le da prilagodimo. Žalujočim mamam se ob prihodu v našo ambulanto ni potrebno vpisati v sprejemni pisarni, ampak pridejo kar v 4. oz. 5. nadstropje, iz tega razloga so tudi skupine za starše v popoldanskem času (ko je konec obiskov, večina nosečnic je v svojih sobah). Žal pa nimamo sredstev, da bi lahko imeli srečanja za starše v drugih prostorih drugih stavb.

Nobenemu starši ni lahko se prvič vrniti nazaj v stavbo Porodnišnice, vsi pa povejo, da je vsakič naslednjič lažje, kar jim v procesu žalovanja zagotovo pripomore k sprejemanju relanosti izgube.

Lep pozdrav,
Lucija Pavše

Spoštovani!

Namen je sicer dober, ampak lokacija je popolnoma zgrešena. Meni osebno se tale Porodnišnica Ljubljana bruha. Prišla sem tja rodit, rodila hčerko, ki je čez 26 dni umrla od tega je bila 20 dni na aparatih…da ne omenjam koliko napak se je zgodilo in koliko laganja je bilo!
In zdaj nej še hodim tja na svetovanje in žalovanje?????????????????????
V glavnem sramota!

Pa lep pozdrav!

Se opravičujem, če sem zašla s teme samo tale Porodnišnica Ljubljana je res obup!

Sarina mami, tudi moj sin je umrl v Porodnisnici Ljubljana zaradi napake teh tako spostovanih specialistov!! Da niti ne omenjam laganja in preurejanja poteka dogodkov v odpustnici, da se zascitijo v primeru tozbe! Kot ste napisala ze vi, sramota!
To je res zadnji kraj kamor bi hodila zalovati!

Pozdravljene,

Tudi sama sem izgubila otroka..rodila sem ga v Lj.porodnišnici. Jaz lahko rečem same pohvale..od zdravnikov, babic, sester, psihologinje.Niso bili oni krivi, da je bil moj otrok bolan. Ampak ni moj namen zdaj tukaj hvalit porodnišnico. Zmotili so me edino vaši odgovori psihologinji, ker se res trudi za vse nas, ki smo ranjene.
Jaz sem hodila individualno k njej in moram reči, da sem od nje vedno prišla pomirjena nazaj. Ona je zelo čuteča,umirjena in res ji lahko zaupaš in se pri njej zjočeš. Celo mojo novo nosečnost me je spremljala in to vedno v stavbi porodnišnice. Tudi meni ni bilo lahko hodit v tisto stavbo, ampak zakaj ne poizkusite pogledati iz drugačne plati… Do sedaj še nisem slišala, da bi katera zdravstvena ustanova nudila psihološko pomoč ob izgubi. Porodnišnica Ljubljana pa jo..in smo zato lahko hvaležne. In če ne morejo najti druge lokacije, je pač ne morejo. Zdaj je pa na vas ali boste to pomoč sprejele ali ne.

Meni osebno je bilo veliko težje gledati ENO nosečo sosedo, kot pa VSE nosečnice v porodnišnici.

Res mi ni bil všeč ta napad na psihologinjo Lucijo Pavše…si ne zasluži tega.

Jaz nisem napadla psihologinje Lucije Pavse, ampak sem povedala svojo izkusnjo s PORODNISNICO LJ. Psihologinja mi ni naredila nicesar slabega, ne more pa mi olajsati niti bolecine. Moj sin je bil popolnoma zdrav, umrl je med porodom zaradi malomarnosti. Tako da jaz v tisto stavbo ne vstopim nikoli vec! Ne mislim hoditi po “tolazbo” v stavbo kjer so ubili mojega otroka – pa s tem ne mislim psihologinje!

Pozdravljene,

ce ste v dilemi ali se obrnit na psihologinjo v pirodnisnico bi jaz iz svojih izkusenj rekla,da vsekakor.Moja izkusnja z Lucijo Pavse je dobra,jaz sem bila zelo zadovoljna z njo.Zal ima pisarno v porodnisnici vendar nimamo kaj…bistvo je,da se lahko obrnes na nekoga.Ona je res OK,dolocene clane osebja pa raje ne bi komentirala,ker tudi sama nisem imela dobrih izkusenj s posamezniki.
Jaz mislim,da je malo lazje predelati neko tezavo s pomocjo psihologa.