Najdi forum

Podpis brez privolitve

Pozdravljeni, najstnik je obiskoval pred časom psihologa. Sedaj pa psihiatra zaradi motenj razpoloženja. Psihiater želi pridobiti izvide od psihologa, kar smo zavrnili, saj je bil.otrok tam voden zaradi drugih težav. Sedaj je že po 3tjem obisku otroka prisilil v podpis  da pridobi dokumentacijo, čeprav smo 2x že povedali da se ne strinjamo.  Otrok ni polnoleten, star je 16. Zanima me, ali ni to kaznivo? Je sploh dovolj podpis 16lernika? Mene žal ni bilo poleg.

Pozdravljeni,

Zakon o pacientovih pravicah, člen 35. kaže, da je otrok sposoben dati privolitev v medicinskih poseg oz. oskrbo od navršenega 15. leta dalje. Torej, ni kaznivo, vaš 16-letnik se lahko sam odloča kdo bo vpogledal v njegovo dokumentacijo (to je del njegove oskrbe). Dostikrat so vse infomacije pomembne in kar jih je več, je lažje razumeti vse okoliščine ki so vplivale na današnje težave. Če bi te informacije lahko potencialno izboljšale njegovo zdravljenje,  zakaj ne bi dovolili njegovem zdravniku, da do njih dostopa?
V vsakem primeru ne gre za prekršek in je precej običajno da 15-letniki odločajo o svojem zdravljenju.
Lep pozdrav,

Daniela Fiket

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close