Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Podančice

Podančice

Pozdravljeni.

Imam nekaj vprašanj glede okužbe s podančicami. V soboto zvečer smo jih opazili pri 6-letnem sinu, torej živahne, dober cm dolge bele glistice okoli anusa. V nedeljo zjutraj je prejel zdravilo Zentel 400mg, ki smo ga pred časom dobili ob alergološkem pregledu kot preventivo, pa nanj pozabili. Zvečer stanje ni bilo nič boljše, še vedno so se okoli anusa pojavile žive podančice. Prav tako v ponedeljek dopoldne v blatu ni bilo opaziti mrtvih podančic, kot sem nekako pričakovala. Tekom ponedeljka sva zdravila prejela tudi z možem in sicer Vermox, vendar po shemi za gliste in trakuljo, vsak po 12 tablet. V ponedeljek popoldne sem bila pri sinovi zdravnici, ki je potrdila, da je za zdravljenje povsem dovolj 1 tableta in potem ponovitev čez 14 dni. Najina doza je verjetno posledica napake v komuniciranju, saj sva svojemu zdravniku rekla “gliste” in ne “podančice”. Tudi sin je dobil škatlo Vermoxa z navodili, da naj damo 1tbl čez 14 dni, višek od najine doze pa naj porabimo tudi za drugega sina (3 leta), prav tako po shemi 1tbl in čez 14 dni spet 1tbl. Razen starejšega sina nismo imeli težav, vendar sta z mlajšim ves čas skupaj, pa tudi mali ves čas tišči prste v usta (grize nohte) in raje štejem, da jim ima ona tudi. Moja vprašanja so sledeča:

– Zdravilo Zentel naj bi se ponovilo v razmaku 7 dni, sin pa bo prejel Vermox šele čez 14 dni. Je Zentel manj učinkovit oz. bo v tem času že vse polno novih odraslih podančic in bo odmerek prepozen?
– Sinova vsako jutro takoj zjutraj stuširam in vsak dan prekuham gatice, pižamo ter posteljnino. Vsak večer dobita nov komplet. Zelo pazimo na čiščenje rok po uporabi stranišča in pred jedjo. Nameravam posesati vsak drug dan, prav tako pobrisati prah. Kako pogosto naj menjavam najino posteljnino, prav tako vsak dan? Je potrebno tak režim vzdrževati vas čas, torej vseh 14 dni? Sicer mi pa vsi pravijo, da preveč kompliciram, da nihče toliko ne pere in čisti, pa jih ravno tako odpravijo. Se vam tudi zdi pretirano?
– Glede na obilico Vermoxa, ki ga imamo na zalogi, sem mislila zdravljenje za vse štiri raje ponoviti 2x kot samo 1x. Bo tako v redu?
– Lahko zdravljenje ponovimo na 12 dni? Se mi tako lepše izide na konec tedna in s čiščenjem.
– In še nazadnje… Z možem sva delala na tretji nosečnosti, k sreči nama ta mesec ni uspelo. Zgodnja nosečnost vidim da ni združljiva z Vermoxom. Zanima me, koliko časa naj sedaj počakava, preden lahko ponovno poskušava. Ta mesec verjetno ne bo šlo, kaj pa potem?

Hvala za vaš čas in odgovor. Se opravičujem, če sem bila predolga.

Sicer ne vidim potrebe, da otrok jemlje obe zdravili (Zentel in Vermox), saj oboje deluje podobno. Lahko ga dajete tudi na 12 dni.
Pri otroku z glistami so higienski ukrepi nujni in potrebni, da omejimo samookuževanje preko jajčec. Če drugi družinski člani niso imeli glist, zadsotuje poostren režim, ni pa potrebno menjavanje posteljnine vsak dan. Na 14 dni bo zadostovalo.
Lahko ponovite Vermox na 14 dni tudi ostalil člani.
Nosečnost bo morala malce počakati:=)

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,
se bom kar navezala na obstojeco temo.

6 letna hci je prinesla podancice iz sole (sele sedaj smo ugotovili, da so bile menda razpasene v sosednjem razredu s katerim imajo skupno popoldansko varstvo). Cela druzina je prejela tablete Vermox z navodilom jemanja 3 dni po 1 tableto.

Po 3 dneh tablete niso ne meni ne hceri prijele, namrec gliste veselo gomazijo po najinem blatu ob izlocanju. Obema tudi lezejo iz anusa, deklici preko celega dneva (redno sem jih odstranjevala z bombaznimi palckami), mene proti veceru pregleda moz. Sama sem pri sebi dozo ze drugi dan povecala na dve tableti (posebej ko sem slisala da je sestricna v Kranju takoj prejela navodilo po 2 tableti na dan), tako da naj bi vceraj zakljucila jemanja 3×2 tableti, hci pa je ze prejela 2×2 tableti, danes sledi zadnja doza.

Pri obeh so zive podancice se prisotne in sedaj mi ni jasno kaj storiti. Zelo ocitno ze prvo zdravljenje ni bilo ucinkovito (ceprav je bilo prakticno podvojeno), ne vidim smisla ponavljati zadevo sele cez 14 dni, ce se odraslih parazitov nismo odstranili.

Prosim za nasvet, kaksne alternativne tablete se obstajajo in kako naj zapeljem naprej zadevo.
Ostalih opisanih ukrepov glede cistoce, pranja in razkuzevanja rok se drzimo.
Hvala

Zdravilo Vermox prepreči glistam, da bi pri hranjenju vsrkale hranilne snovi, torej se dobesedno izstradajo. Seveda ponovite čez 14 dni in to potem še večkrat.
Pri nas je za dobiti še tablete Zentel.
Sicer znano domače zdravilo je česen, pa vendar se ponoči pogosto oglašajo v dežurni službu starši, ki so več tednov poskušali z naravnim zdravilom, pa ni bilo učinka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close