Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina počutje…

počutje…

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let, morala bi pokati od energije, pa imam problem, ki me zelo muči. Že par mesecev se ne počutim dobro. To se ne dogaja vsak dan- lahko sem en dan dobra, potem me pa kar na enkrat »vrže« za par dni, potem je spet v redu…

Na splošno se počutim slabo, imam rahlo povišano temperaturo, vleče me k tlom, sem utrujena, brez moči in energije, nimam volje tudi za stvari, ki me veselijo, oči me pečejo, so bolj rdeče- krvave, zebe me, čeprav je v stanovanju dovolj toplo, kdaj pa me kar samo od sebe »zakuha«, v lica sem bleda, s podočnjaki, čeprav spim dovolj, koža na obrazu mi deluje utrujena, uvela. Velikokrat se mi zavrti, če na hitro vstanem ali na hitro pogledam v drugo smer. Kdaj me bolijo tudi mišice po vsem telesu oz. čutim, če se kako pretegnem, da me boli (kot pri gripi). Velikokrat se taka- brez moči in volje za nov dan- že zbudim.

V mojem telesu se vsekakor nekaj dogaja, toda kaj? Kaj pomenijo ti znaki? Priznam, da nisem ravno športni tip, čez srednjo šolo nisem bila športno aktivna, čeprav se zadnji mesec trudim in sem več na svežem zraku, pa ni boljših rezultatov. Če je krivo to- ali telo potrebuje več časa, da se navadi, da »pride kisik v kri« in se s tem počutje izboljša?
Je možno, da je vzrok psihičnega izvora? Ampak moje življenje letos ni tako zelo stresno, da bi zaradi tega »zbolela«. Ali pač?! Zakaj pa se potem ostali- moji vrstniki (nekateri niti malo ne poskrbijo za svoje zdravje) ne počutijo slabo, četudi imajo mogoče več problemov kot jaz…
Mogoče pa sem slabokrvna? Naj povem, da mi je laboratorij najbolj huda stvar, saj imam že iz otroštva neke travme glede dajanja krvi, zato- se da kako drugače? Kako se lahko kri izboljša?
Mogoče sem neodporna, čeprav jem zdravo hrano, veliko sadja, zelenjave, pila sem tudi IMMUNAL kapljice in drugo, tako da slabo prehranjevanje skoraj ne more biti pravi vzrok…

Naj povem še to- do takih primerov oz. tako počutje se je začelo v srednji šoli nekje pri 16-17ih letih. Kar zbolela sem, brez vzroka- vročina, slabo počutje. Čez par dni je bilo v redu.

Namesto, da bi uživala ta lepa leta, se non stop nekaj sekiram (mogoče pa sem se samo sebe preveč prepričala, da se že normalno počutim slabo- moč misli…, čeprav delam na tem, berem razne knjige)

Kaj mi svetujete? Upam, da ne bo v odgovoru le to, naj grem na krvne preiskave, ampak še kakšna druga možnost. Vem, da je bolezni ogromno, znakov še več, ampak vseeno- kaj se vam zdi? Če pri kakšni stvari nisem bila dovolj jasna, me pa kar opozorite in vprašajte.

Najlepša hvala, ker ste si vzeli čas. Lep pozdrav!
Neja

Spoštovana!

Večina opisanih znakov sodi v krog depresije, ki je lahko povezana z menstrualnim ciklusom in se zato pojavlja v “valovih”. Kot kaže, se od 16. leta dalje stopnjuje. Seveda bi nekatere teh znakov lahko povzročalo predvsem premajhno delovanje ščitnice, a za laboratorijski pregled je še dovolj časa, če se ga bojiš. Na tvojem mestu bi se najprej pogovoril s svojim zdravnikom, če pa ta ni dojemljiv, ali bi te odpravil s kakšnimi neslanostmi, bi se obrnil na psihiatra. Če bi tadva izključila možnost depresije, potem bi s pregledom krvi na ščitnične hormone izključil to motnjo in nato iskal dalje. Med bolj skritimi in izjemno redkimi možnostmi bi lahko bilo tudi moteno delovanje nadledvične ali kakšne druge žleze, vendar gre pri njih navadno za tako hude težave, da bi to že odkrili. ne nazadnje bi lahko šlo za sindrom kronične utrujenosti, povezanega s kronično virusno okužbo, kar je relatovno težko dokazati in na rlatino majhne možnosti vpliva na potek in počutje niti ni nujno pretirano hitenje pri odkrivanju tega stanja.

Težve z očmi, kožo in boleče mišice to sicer n pojasni, lahko pa bi bilo povezano s kronično utrujenostjo, ki se ob depresiji pojavlja.

Na tvojem mestu bi ob potrjeni diagnozi depresije ali sitimije jemal zdraivla kakšen mesec in se ravnal glede na uspeh zdravljenja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close