počen zob
Živjo! lani sem začutila spremembo spodnje šestice levo. in sicer se mi je na zob začel prijemati žvečilni gumi. pred 3 meseci me je zob začel boleti, bolečine so trajale 4 dni, potem pa so prenehale. vse je bilo uredu do prejšnjega tedna ko so se bolečine zopet pojavile. ko sem zob pogledala, se mi je zdelo, kot da je na zadnji strani rahlo počen. je to mogoče, da zob kar poči? če grem k zdravniku, ali mi bo omrtvičil živec. zanima me, ali je še sploh upanje za zob, ko pa sem toliko časa čakala z zobozdravnikom? Hvala lepa, Minka.
Spoštovana Minka,
možno je, da se vam je lani nekoliko odkrušil zob (hrapavost —- prijemanje žvečilnega gumija). Posledično je lahko prišlo do odmrtja zobne pulpe. Vsekakor je na mestu pregled pri zobozdravniku, kajti moja predvidevanja so le na osnovi vašega opisa. Če je zobna pulpa (živec) odmrla, potem bo zobozdravnik to tkivo odstranil in zob na primeren način saniral.
Zob pa lahko tudi poči npr. ob udarcu oz. kadar so obrememnitve prevelike ali pa sila deluje pod nenavadnim kotom.
Lepo pozdravljeni!