Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – fizioterapija Po rekonstrukciji križne vezi- plika, težave

Po rekonstrukciji križne vezi- plika, težave

Pozdravljeni, prosila bi za nasvet. Imam 38 let.
Lani februarja sem si na smučanju poškodovala koleno -Mr je pokazal strgana sprednja križna vez. Oktobra 2020 sem se odličila za operacijo:artroskopsko rekonstrukcijo sprednje križne vezi.

Po operaciji sem imela velik hematom(nisem imela drenaže), izredno majhno gibljivist 30, bolečina je bila neznosna. Zaradi težav po operaciji mi je otroped napotil na ponovni mr…Decembra 2020 je MR pokazal počen zunanji meniskus in izrazito povečano pliko.

Kljub Fth (laser, tecar, ultrazvok, masaža, vaje…elektrostimulacija…). stanje ni boljše. Gibljivost po 5 mesecih po operaciji je 110, ne morem hoditi po stopnicah (koleno ne pusti takšenga upogiba, kot da se bi hotelo prelomiti), bolečina ob pokrčenju. V kolenu poka in se zatika. Večje otekline ni. Operirana noga vidno atrofirana, obseg 3cm manjši (kljub vsakodnevnim vajam vseh 5 mesecev po operaciji).

Ortoped je svetoval fth in pričakoval je izboljšanje, ki pa po 4 ih ciklih fth ( vključno s termami) ni bistvenega izboljšanja.

Kaj bi mi priporočili? Obstaja druga rešitev kot operacija plike?

Hvala za nasvet.

Pozdravljeni,

glede na opis svetujem, da pridobite še eno kirurško mnenje glede stanja vašega kolena.

Po opisu sodeč je vzrok vaših težav znotraj sklepa in lahko, da za to fizioterapija ni bila uspešna. Kot ste zapisali še vedno po vsem tem času nimate polne sklepne gibljivosti.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Hvala za odgovor. Bila sem tudi pri drugem ortopedu, ki vzrok vidi tudi v zelo povečani pliki, po mnjegovem mnenju meniskus ne bi povzročal tovrstnih težav.

Bi po vaših izkušnjah bile opisane težave v povečani pliki ali počenem zunanjem meniskusu?

Katere metode se posložujete pri pliki, do sedaj sem imela laser, magnet, tecar, ultrazvok, masažo in seveda vaje za krepitev mišic? Vendar je izboljšanje ni takšno, da bi omogičalo pokrčitev brez blokiranja in ostre sekajoče, pekoče bolečine.

Hvala vam za odgovor že v naprej.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni,

za uspešno zdravljenje plike je v večini primerov potrebna kirurška odstranitev le te. Večina fizikalnih terapij, ki jih uporabljamo v fizioterapij namreč ne deluje dovolj globoko in ciljano na strukturo, ki jo želimo zdraviti.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik

ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica 041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

New Report

Close