Najdi forum

Po porodu…

Zanima me, kdaj ste se prvič stuširale po porodu: po tistem po naravni poti in po carskem rezu? Kdaj si lahko prvič umiješ glavo?

Prvič sem imela CR in sem se po priporočilu patronažne prvič stuširala (umivala normalno, da sem se že prej) šele po dobrih 14 dneh. Ko zdaj pomislim na to, me kar srh oblije, da bi spet 14 dni sama sebi “smrdela” in da bi sanjala le še o tušu…
Res je tudi, da bo konec maja že zelo toplo.

Berem tudi, da priporočate, da naj bi v porodnišnico vzele kakšno dobro knjigo ali revijo. Kaj pa tisto, da “si kvariš oči”, če kmalu po porodu bereš ali gledaš TV?

Hvala za vaše mnenje in izkušnje!
Simona

Sama sem se stuširal že zjutraj ( rodila sem ponoči). V porodnišnici sem se stuširala enkrta dnevno, sem si pa večkrta stuširala nožnico , čeprav nisem bila šivana. Glave si kakih 8 dni nisem pral, čeprav si baje lahko že v porodnišnici. jaz si tam nisem,ker je bil večkrat prepih. Jaz sem brala revije. Tudi mene zanima to, ali drži, da si kvariš oči. Daj vprašj na forumu ginekologija, pa sporoči odgovor( spet gremo kmalu rodit).

Julija sem tudi jaz rodila s carskim rezom v LJ in sem se že prvi dan po porodu tuširala. Dajo ti obliž, ki ne prpušča vodo in se redno, oz. kakor ti srce poželi tuširaš. Lase sem si umila po svoji presoji-9dan po porodu. Pa kako je pasalo, si kar ne predstavljam kako si bila ti revica.
Ja kdaj in kje si pa rodila, da so ti prepovedal tuširanje?
A boš sedaj tudi s c.r.? Meni so rekli da skoraj gotovo tudi naslednjič.
lpd

Zdravo!
Jaz sem se v porodnišnici tuširala 2x dnevno, zjutraj in zvečer. Glavo sem si prvič umila 10 dni po porodu, ker pravijo, da ni dobro takoj prve dni, ker se lahko prehladiš, pa tudi v sobi smo kar naprej odpirali okno in zračili. Patronažna sestra je rekla, da ne smeš brati in gledati TV približno 6 tednov po porodu.

Trikrat se rodila popoldne, po prvem porodu sem se tuširala naslednje jutro, po ostalih dveh pa že zvečer istega dne. Glavo sem si prvič umila sočasno s tuširanjem. Brala sem v porodnišnici le malo, saj sem bila zelo zaposlena s klepetanjem s sosedami. TV sem pričela gledati doma, je pa res, da nisem kakšen TV-man.
Nina

Ah, vcasih je res bilo tako, na kmetih, v mrzli izbi… si se res lahko prehladil z mokrimi lasmi – ampak danes! Mirno se tusirajte in si tudi operite glavo, v porodnisnici je res toplo – vzamite pa s seboj fen in si lase posusite. Velja tudi po carskem rezu (ceprav se splaca pocakat kaksen dan, da vsaj stojis trdno lahko pod tusem). Res, mirno se tusirajte, lahko ze takoj po porodu.
lp
Natasa

Jaz sem se tudi po CR stuširala takoj, ko sem lahko stala. Pa so me vsi kregali, ker sem si umila glavo, res je da sem naslednji dan staknila temperaturo, ampak od notranjega vnetja… si pa naslednjič ne bom takoj umila glave (ziher je ziher, stare mame imajo tudi kdaj prav).

LP
Jagoda

Zdravo:

jaz sem rodila julija in sem se sla takoj stusirati po porodu. Namrec, po kaksni uri ali vec, ko je ta mali pokukal na svet, in ko sem se bila v porodni sobi in sva se s ta malim prvic podojila, ga je prevzel oci, jaz pa sem se pocasi dvignila iz porodne postelje in sla (brez pomoci, ker je nisem rabila) do kopalnice in se cela stusirala. Ful je pasalo po vsem tistem potenju pri potiskanju otroka na svet! Potem pa so naju s ta malim odpeljali iz porodne sobe na oddelek. Torej, sploh ne vem zakaj skrbis glede tusiranja. Res pa je, da sem rodila normalno brez sivov.

Pozdrav,
Klara

Meni je babica rekla, da si je treba šive umiti po vsakem uriniranju. Sama sem to prakticirala. Soseda pa je rekla, da je po vsakem uriniranju to zanje too much, potem jo je pa na viziti glavna sestra opozorila, da ji smrdijo šivi ter da se mora redno umivati. Ni nujno, da je vzrok neumivanje, a sama rajši ne bi tvegala, če bi imela tuš ves čas na voljo. V Lj. ni bilo problema, saj smo imele 3 porodnice eno kopalnico.

Tuširala sem se parkrat dnevno, glavo sem umila vsak drugi dan.

Pozdravljena!
Rodila sem s carskim rezom pet minut čez polnoč, ob 7,30 zjutraj sem že stala pod tušem. Šlo je bolj po mačje, ker me je vse preklemansko bolelo, ampak sem se takoj po tuširanju počutila precej bolje.
Glavo pa sem si prvič umila šesti dan po porodu, ko sem prišla domov.

Zdravnik in babica, ki sta bila prvič poleg pri CR, sta mi oba “zagotovila”, da bo tudi drugič CR, ker “nimam pogojev za naravni porod” (sama si predstavljam, da to pomeni, da imam preozko medenico). Moj G pa pravi, da to nikjer ne piše in da bomo tako kot prvič najprej poskusili po naravni poti, če pa ne bo šlo, potem me bodo pa malo manj “matrali” kot prvič in se prej odločili za CR.

Rodila sem v Postojni in tudi drugič bom tam (če bo šlo po roku, potem kmalu po 20. maju).

Kdo mi je prepovedal tuširanje? “Rekla-kazala” – nasvet naših babic. Pa tudi patronažna v šoli za starše. Jaz, ki sem vse verjela, pa sem čakala toliko časa… Drugič grem definitivno pod tuš takoj, ko bom kolikor toliko sigurna na nogah…

Hvala vsem za vaše izkušnje in nasvete.

Ojla!

Rodila sama sicer še nisem, ampak vam iz izkušenj s kirurškimi ranami zagotovim, da voda šivom ne škoduje in da je tuširanje definitivno boljše kot pa kakšno “ginekološko” umivanje s tampončki. Kdaj pa pod tuš bo presodila vsaka sama, glede na svoje stanje po porodu, seveda pa je odvisno tudi od porodnišnice.

LP

Zdravo!
V MB ti takoj po porodu babica prinese toplo vodo in brisačo, da se malo osvežiš. Na oddelku…ko odležiš obveznih 6 ur…pa te ena sestra spremlja pod tuš, da se ti slučajno ne bi zvrtelo. Sama sem po obeh naravnih porodih…z nekaj šivi…komaj čakala, da se pošteno umijem. Prvič sem rodila aprila, drugič oktobra.
Tudi vse dni v bolnišnici in doma sem se tuširala zjutraj in zvečer (pred vizito obvezno!), šive pa sem si večkrat na dan splaknila s tušem ali vsaj obrisala z mokro brisačo. Za bolše celjenje pa je dobro, če si jih tudi posušiš s fenom…bolj od daleč na najmanjši stopnji…seveda sem to prakticirala šele doma, ko sem imela vsaj pol ure zase.
Lase sem si prvič umila po 10 dneh, ker si jih ne sušim s fenom in bi se mogoče hitro prehladla z mokro glavo.
Aja še nekaj močno priporočam : ko sem šla na veliko ali malo potrebo prvih nekaj dni, sem si na šivih z eno roko držala čist vložek, da sem tako ustvarila nek “protipritisk” in ne boli tako zelo. Pa še zmočila si jih skoraj nisem…čeprav je urin sterilen…je pa boljši občutek.
Lep dan vsem Vanja

Čez nekaj ur, lase sem si umila, op nekaj dneh, ker sem si jih hitela umivat pol ure, preden sem se odpravila v porodnišnico rodit. Tudi po carskem rezu mislim, da dovolijo tuširanje naslednji dan, seveda se “štukaš”, ne izgleda kot klasično tuširanje. Jaz sem se potem tuširala po 3 x na dan, ker sem se tako potila poporodu (pazi, sredi novembra). Pa je bilo čisto ok.

Ja, potenje po porodu je pa v resnici neverjetno. In sploh ni odvisno od letnega časa. TUdi sama sem prvič rodila novembra in sem imela spalno srajco nenehno mokro, zlasti v porodnišnici, kjer so kurili, da je bilo veselje, je bilo noro.

Nas so po porodu sestre zelo spodbujale k trem stvarem: da smo čim prej vstale, se šle čim prej stuširat in šle čim prej na veliko potrebo. Naslednji dan so dodale še lažje poporodne vaje.

Kar se pa “čuvanja oči” tiče. Tudi sama sem slišala o tem, zato sem prvič zelo striktno pazila, da nisem gledala televizije cca 6 tednov, brala pa sem zelo malo. Pa saj niti časa ni bilo. Po naslednjih dveh porodih pa sem normalno gledala TV in brala, res pa je, da so me prej začele boleti oči. Kljub temu se mi dioptrija (imam jo -7) ni povečala.

Od kje pa si, ko pravis, da bos rodila v Postojni?

Lp Ursa

Sem samo cca 20 km iz Postojne in zato sploh ne razmišljam kam bi šla rodit, ker mi je Postojna pač najbližja. Pa še prvič so bile izkušnje dovolj dobre.
Zakaj sprašuješ?

Hoj!
Punce, čimprej pod tuš po porodu. Potem pa vsak dan vsaj 1x. Priporočam tudi po uriniranju na bideju.
Jaz sem se tuširala vsak dan, tudi glavo, ker imam drugače občutek, da imam črto okoli vratu.
Tudi doma sem nadaljevala s pogostim umivanjem, pa mi je moja mama solila pamet, da se to ne dela, da se čim manj umiva po porodu, da se ne prehladiš in tako dalje. Bla, bla, bla. Napaka!!!
Kaj se mi je zgodilo?
Šivi me nikakor niso nehali boleti. Tri tedne po porodu sem le odšla k ginekologinji. Jo je skoraj kap. Imela sem gnojno vnetje nekih žlez, ki se nahajajo v okolici spolovila. Urgentno sem morala na operacijo. Hvala bogu greš lahko še isti dan domov. Pred odpustom mi je sestra na oddelku naročila naj se pogosteje umivam in menjavam vložke. Sem se kar u zemljo ugreznila. Izpadla sem kot največja packa. Kaj bi šele bilo, če bi poslušala svojo mamo.
Zato punce, pamet v roke in se ne zgovarjajte na prehlad, saj imate fen.

meni se je pa zdelo trapasto, da ne smem brati, ko pa tako rada berem in sem vseeno. Pa ni nič narobe. Po mojem se vid spremeni ne glede na branje, če je oseba nagnjena k temu, pa vplivi hormonov, zadoven vnos tekočine, vitaminov in mineralov, teža napora pri porodu, … Moj pa je bil zelo lahek.

Ja, Tina, saj sem napisala, da sem prvič sledila omenjenemu nasvetu, naslednjič pa ne več in se mi kljub visoki dioptriji ni zgodilo nič.

New Report

Close