Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Fizioterapija in masaže Po operacijo vratne hrbtenice-hernie

Po operacijo vratne hrbtenice-hernie

Pozdravljeni,

Sem teden dni po operaciji vratne hrbtenice c6c7, imela sem veliko hernio. Bolecine imam predvsem med lopaticama na hrbtu, pa tudi v vratu cutim kot eno zategnjenost. Bolj kot ne se vedno doma veliko pocivam, danes sem naredila krajsi sprehod zunaj. Fizioterapevtka mi je svetovala eno vajo za okrepitev vratnih misic. Kaj mi svetujete vi?
Vsak dan povecati mobilnost? Se kaksne dodatne vaje? Kolikokrat ma dan?

Stara sem 39.

Hvala in lp, E

Pozdravljeni,

težko je takole svetovati za vaje, saj niso univerzalne za vse…. no, kakorkoli vam bom poskusila podati splošna vodila: izogibanje gibu glave navzdol, še posebej so nevarni položaji, kadar glava visi v sključenem položaju navzdol npr. pri brskanju po telefonu ali slabi drži pri delu za računalniku in pogosto imamo sklonjeno glavo pri gospodinjskih opravilih – kuhanje, pomivanje, pospravljanje, sesanje… to je namreč provokativen položaj, ki je tudi kumulativno prispeval k razvoju vratne protruzije/hernije.
Odvisno od tega, kaj je kirurg delal je odvisno kdaj se sme začeti z rotacijami. In ne rotacijami glave, temveč z dvigom trupa navzgor oz. “podaljšanjem trupa” in rotiranjem spodnjega dela trupa, medtem ko je pogled uprt v eno točko in glava naprej. Ta vaja je izjemno pomembna, saj vzdržuje normalno oz. dobro gibljivost med lamelami diska.
Kar se tiče stranskih odklonov, jih v tem obdobju ne bi priporočala, saj ne vem v kakšnem stanju so unkovertebralni sklepi vratne hrbtenice in niti trenutno nima takšnega funkcionalnega pomena.
Izogibajte se izometričnim vajam vratu za zunanje mišice – le te je treba najprej sprostiti, saj so najpogosteje preveč “zategnjene” – imajo previsok tonus, kot posledica okvare diska in kot posledica dolgotrajne bolečine. To so vse vaje, kjer si z roko dajete upor na glavo in z glavo tiščite v roko.
Najprej je treba okrepiti globoke fleksorje vratu – to so mišice, ki stabilizirajo vrat. Ko se jih naučite aktivirati, je zaželjeno, da bi bili aktivni ves čas, ko stojite, sedite, hodite…

New Report

Close